Huis duurzaam achterlaten

Vakantie: met deze 10 tips laat je je huis energiezuinig achter

Je bent druk bezig met de laatste voorbereidingen voor je vakantie. Je backpack moet nog worden ingepakt, even checken hoe laat de trein ook alweer vertrekt, nog snel even op de koffie bij je ouders en dan gaan met die banaan. Je trekt de deur achter je dicht en vertrekt vol goede moed naar je vakantie bestemming. Je huis blijft achter, wist je dat tijdens jouw vakantie er zonder kleine maatregelen nog best wel wat energie verloren gaat? Met deze tips laat jij je huis energiezuinig achter tijdens jouw vakantie.

1. Zet alle apparaten uit

Tegenwoordig heb je veel elektrische apparaten die niet meer volledig uitgaan, maar altijd op standby staan. Dit zorgt ervoor dat ze nog steeds stroom verbruiken. Zorg ervoor dat je ze volledig uitzet en trek de stekkers uit de stopcontacten, dan weet je zeker dat ze geen energie meer verbruiken.

2. Timers

Laat van een aantal lampen de stekker wel in het stopcontact en zet hier een timer tussen. Dan hoeven je lampen niet dag en nacht te branden en lijkt het alsof er iemand thuis is. Tegenwoordig heb je ook steeds meer smart lampen die je met je telefoon kunt bedienen. Stel hiervoor ook een automatisch programma in.

3. Eet de koelkast leeg

Probeer voor vertrek de vriezer en koelkast helemaal leeg te eten zodat je hem kun ontdooien net voordat je vertrekt. Heb je dit gedaan, laat de deur dan een stukje openstaan om schimmelvorming te voorkomen. Lukt het je niet om deze helemaal leeg te eten, of ga je maar een paar dagen weg en vind je dat teveel moeite. Eet hem dan zover mogelijk leeg. Mocht de stroom dan uitvallen tijdens je vakantie heb je niet zoveel eten dat verloren gaat.

4. Thermostaat lager zetten

Ga je in de winter op vakantie, zet de thermostaat dan zo laag mogelijk. Het is onzin om je huis comfortabel warm te stoken als je er zelf toch niet bent. Ga je in de winter op vakantie zet de verwarming dan zo laag mogelijk. Niet helemaal uit, dan heb je de kans dat de leidingen kapot vriezen.

5. Instellingen cv-ketel uitzetten

Bij de meeste cv-ketels kun je het tapwatercomfort programma uitzetten, hierdoor blijft de CV niet steeds water verwarmen voor snel gebruik. Let erop! Zet je cv-ketel niet helemaal uit, in de winter heb je deze nog nodig om je woning minimaal te verwarmen en door het lang stilstaan van de cv-ketel kan er schade ontstaan.

-> Duurzame tip: Zet je de verwarming aan, zorg dan dat de cv-ketel goed staat afgesteld.

huis energiezuinig achter

6. Draai de gaskraan dicht

Waar mogelijk draai de gaskraan dicht, dit kun je meestal bij je gasfornuis doen.

7. Draai de waterkraan dicht

Draai de waterkraan van de wasmachine dicht, dan weet je zeker dat er tijdens jouw vakantie niks mee kan gebeuren.

8. Vers eten

Zorg dat je voor vertrek al het verse eten in huis opeet of meeneemt op reis, dan weet je zeker dat je na jouw vakantie geen rottend eten aantreft en hoef je niks weg te gooien. Voedsel verspillen is eeuwig zonde.

9. Planten verzorgen

Vraag die lieve buurman of buurvrouw of ze tijdens de vakantie voor je planten wilt zorgen. Dan weet je zeker dat je weer in een gezellig huis thuiskomt. Voor vertrek extra water geven is helaas geen optie.

10. Wassen

Zorg dat je de vuile en schone was gescheiden houd. Dan hoef je bij thuiskomst niet de inhoud van je hele backpack in de was te gooien.

Wil je nog meer doen om duurzaam op reis te kunnen? Neem je herbruikbare waterfles mee.

Met deze 10 simpele tips ben je echt helemaal klaar voor je vakantie. Je laat je huis energiezuinig achter en kunt met een gerust hart op vakantie. Nu is het tijd om te genieten!

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

  1. Bedankt voor deze heldere punten. Zo bewust ben ik er nog niet mee bezig geweest. Er zijn verschillende punten waar ik ook actie op ga ondernemen! Ik heb een slimme meter dus ik ben benieuwd hoeveel winst ik ga behalen:)

  2. Ik wist niet dat je de cv-ketel installatie deels uit kan zetten als je op vakantie gaat, dat klinkt interessant. Wij gaan binnenkort op wintersport. Ik denk dat ik een professional om advies ga vragen voordat ik de ketel uit durf te zetten. Met bevroren leidingen op zolder zouden we voor een nare verrassing komen te staan als we terugkomen, dat wil ik graag voorkomen.

    1. De bevroren leidingen wil je inderdaad voorkomen. Wellicht kun je in de winter de thermostaat terugzetten naar 10 of 12 graden. Ik ga binnenkort ook voor de eerste keer een langere reis in de winter maken. Moet zelf ook nog even kijken hoever ik hem terug durf te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten