Reizen met de nachttrein is voor mij de ultieme manier om van A naar B te komen. Verklaar me voor gek, maar ik vind dat heen-en-weer geschud en dat kabaal echt heerlijk. Eigenlijk wel gek, ik ben juist een super lichte slaper en word normaal gesproken al van de kleinste geluiden wakker, in de nachttrein slaap ik als een roosje.
Mensen ontmoeten
Reizen met de nachttrein is de perfecte manier om mensen te ontmoeten. Je deelt je coupe vaak met een aantal mensen, je zit vaak uren of soms zelfs dagen met dezelfde mensen opgescheept. Kun je het maar beter gezellig maken. Tijdens de trans Mongolië expres zat ik 4 dagen naast een Russische man die maar al te graag een gesprek aan ging, maar geen woord Engels sprak. Volgens mij dacht hij dat als hij iedere zin acht keer zou herhalen dat ik hem wel begreep, nou niet dus. Na 4 lange dagen en heel wat uren ‘kletsen’ was ik erachter dat hij een politieagent was en slangen als huisdier had. Verder ben ik niet gekomen. ;-p
Duurzamer reizen met de nachttrein
Reizen met de trein is veel duurzamer dan reizen met het vliegtuig. Een trein stoot aanzienlijk minder CO2 uit dan een vliegtuig waardoor je het klimaat minder belast.
Het uitzicht
Tijdens een rit in de nachttrein reis je dwars door een land heen, op deze manier leer je het landschap dus extra goed kennen. Zo reis je in Mongolië bijvoorbeeld het ene moment door de besneeuwde bergen en een paar uur later geniet je van de uitgestrekte vlaktes van de Gobi woestijn. Tijdens een vliegreis heb je dit allemaal niet. De uitzichten boven de wolken kunnen ook adembenemend zijn, maar je vakantie bestemming leer je er niet mee kennen. Neem dus lekker de tijd om uit het raam te staren en alles om je heen eens in je op te nemen. Een kop thee in mijn handen en uren uit het raam staren is hoe ik een groot deel van de tijd doorkom tijdens een lange treinreis.
–> Leestip: Waarom is treinreizen zo fijn?
Reizen met de nachttrein is goedkoper
In Europa is het helaas (nog) niet het geval, daar is tot nu toe vliegen nog steeds goedkoper dan reizen met de trein. Erg jammer vind ik dat. Gelukkig ben je in Azië vaak wel goedkoper uit als je met de trein reist. Zo hoort het ook als je het mij vraagt. Ik vind dat duurzaam reizen op deze manier gestimuleerd zou moeten worden.
Nog een ander voordeel van reizen met de nachttrein. Omdat je ook slaapt in de nachttrein hoef je een hotel overnachting minder te betalen. Kun je weer een leuke activiteit extra doen.
Wil je echt goedkoop reizen, ga dan voor een zit of sta plek. Dit is een keuze die je in China kunt maken. Ik heb dit een keer moeten doen omdat alle bedden uitverkocht waren en ik op een bepaalde dag terug moest reizen om weer op tijd terug op school te zijn. We waren met z’n 5e en hadden nog net 3 zitplaatsen en 2 sta plaatsen kunnen bemachtigen. 18 uur lang zitten op een veel te harde bank of staan in een veel te druk gangpad en zelfs uren lang zitten op de grond, deze manier van reizen raad ik dan weer niet aan. Het was echt afzien. O ja, en vanuit de trein moest ik meteen door naar school, raad eens wie er heeft zitten slapen tijdens de les? ;-p
Is reizen met de trein veilig?
Vorige week weer, kreeg ik de vraag: Is reizen met de nachttrein wel veilig, en wat doe je dan met je spullen als je naar het toilet gaan? Ik heb mezelf nog geen moment onveilig gevoeld in welke nachttrein dan ook. Ondertussen heb ik al zo vaak met een nachttrein gereisd dat je me bijna de expert kunt noemen ;-p Eigenlijk heb je altijd wel een plek boven of onder de bedden waar je je bagage kunt laten. Je kan je bagage vastleggen aan een van de poten van het bed, dit doe je met een hangslot met ketting eraan.
Mijn paspoort, portemonnee en telefoon draag ik altijd in een klein handtasje bij me. Of ik nu een rondje loop door de trein, gebruik maak van het toilet of ga slapen, deze hangt altijd om. En mocht iemand iets uit mijn backpack halen, dan vind ik dat een trieste bedoening, maar dan ga ik er maar vanuit dat ze het harder nodig hebben dan ikzelf. Ik heb nooit waardevolle spullen in mijn backpack zitten, dus als er iets weg is dan is dat wat het is.
Faciliteiten in de trein
Per land zullen de faciliteiten iets of wat schelen. Zelf heb ik in Rusland, China en Mongolië met de nachttrein gereisd. Stuk voor stuk hadden ze prima faciliteiten. In Rusland en Mongolië reisde ik 3e klas en zelfs daar kreeg ik schoon beddengoed en een handdoek. Verder vind je er hurktoiletten en wastafels waar je je kunt opfrissen. In de tussenstukjes vind je enkele stopcontacten.
In de nachttrein vind je een restauratie wagon, hier kun je tot laat in de avond eten en drinken krijgen. De keuze voor eten is vaak vrij beperkt en erg aan de prijs. Ook komen ze langs je bed met karretjes gevuld met drinken en snacks. Op verschillende stations stopt de trein iets langer, hier kun je er dan even uit en op het station bij een van de stalletjes eten kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen eten mee te nemen. Denk hierbij aan broodjes, fruit, snacks. Maar ook gedroogde maaltijden en koffie of thee zijn een optie. In bijna iedere wagon vind je een grote ketel waar je kokend water kunt halen. Neem zelf een beker en iets van bestek of een spork mee, dit krijg je niet standaard in de trein.
Verschillende klassen
In de trein vind je verschillende klassen. De indeling van deze klassen verschilt per land. 1e klas is altijd de luxe manier van treinreizen. Je hebt dan met twee personen je eigen coupe. Vaak heeft de 2e klasse vier of zes slaapplaatsen. Bij de 3e klasse heb je geen afgesloten coupes meer en slaap je met z’n alle in een lange gang, vaak 3 bedden hoog, 3 aan iedere zijde en dan nog 2 ertegenover. Ik heb over het algemeen laagste klasse gereisd en ik vond dat echt super leuk. Ik probeerde wel het hoogste bed te vermijden. Daar heb je echt maar weinig ruimte. Bij het onderste bed heb je het meeste ruimte om recht op te zitten, houd er wel rekening mee dat de kans aanwezig is dat de mensen met de bedden boven je ook heel de dag op jouw bed gaan zitten.
Wat neem je mee tijdens het reizen met de nachttrein?
18, 30 of zelfs 72 uur in de trein zitten. Wat neem je mee en hoe vermaak je jezelf? Zorg dat je een goed boek of twee bij je hebt. Download een aantal films op je tablet of neem een paar spelletjes mee. Meteen leuke ijsbrekers om de medereizigers in je coupe te leren kennen.
Treinkaarten kopen
Je kan op verschillende manieren aan je treinkaart komen. Voor de Chinese treinen kijk ik altijd hier naar vertrektijden en dagen, vervolgens koop ik de kaartjes online of ga ik langs het station om daar mijn treinticket te kopen. In Mongolië heb ik bij het hostel gevraagd of zij mijn treinkaart kunnen kopen, dit kun je ook zelf op het station doen. Voor Rusland heb ik mijn treinkaarten via deze website gekocht, tegenwoordig ook in het Engels dus dat maakt het wel een stuk makkelijker. Wil je je reis liever vooruit plannen, kijk dan eens bij de treinreis winkel.
–> Leestip: Goedkope treinkaarten vinden.
Reizen met de nachttrein is voor mij een toffe manier van reizen, het is één groot avontuur waarbij je snel kennis maakt met de lokale bevolking en waarbij je een goed zicht van het land krijgt.
Meer inspiratie voor treinreizen in Azië nodig? Lees dan dit artikel over de trans Mongolië expres of deze over een hele toffe rondreis door het Noordwesten van China.