Usables

Plastic vrij op reis met Usables

Een heerlijke picknick als je onderweg bent, een rondreis door Azië waar ze vaak gebruik maken van wegwerp bestek, een snelle salade in de trein of een stugge bamboe wegwerp vork bij je puntzak friet. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Je maakt gebruik van single used items die slecht voor het milieu zijn of onhandig in gebruik. De bedenkers van Usables vonden daar de oplossing voor en ik mocht het uitproberen. En blijf vooral even doorlezen voor een leuke kortingscode.

Wie zijn Usables

In 2020 besefte een vriendengroep, de oprichters van Usables servies, hoeveel plastic consumenten daadwerkelijk gebruiken en onnodig weggooien. Dit zette ze aan het denken. Kan dat niet anders? Kan dat niet duurzamer? Na een lang en uitgebreid onderzoek naar een alternatieve materialen ontdekte ze wheat straw plastic, dit is een nieuw materiaal afgeleid van tarwestro. Van dit wheat straw plastic hebben ze ondertussen een aantal Zero Waste producten geproduceerd en ze hebben mij verteld dat er nog nieuwe producten onderweg zijn. 

Wat is wheat straw plastic eigenlijk?

Wheat straw plastic is gemaakt van tarwestro, tarwestro is het materiaal wat overblijft na het oogsten van tarwe. Normaal gesproken verbranden boeren deze tarwestro omdat ze er niets mee kunnen. Bij wheat straw plastic is het juist dit restmateriaal wat ze verwerken tot alledaagse producten. 

Dat doen ze door het tarwestro te vermalen tot hele fijne poeder. Deze poeder wordt vervolgens gemengd met bioplastics zoals PLA (Polymelkzuur) en PHA (polyhydroxyalkanoaat). De uitkomst is een mooi materiaal wat biologisch afbreekbaar is, supersterk en buigzaam.

Omdat ze bij wheat straw plastic bijdragen aan een circulaire economie en gebruik maken van een restproduct wordt die o zo grote afvalberg weer een klein beetje kleiner. 

-> Lees ook deze tips voor een zero waste vakantie.

Usables zero waste bestek

Extra inkomsten voor de boeren

Nog een fijn voorbeeld van wheat straw plastic is dat de boeren extra verdienen aan de verkoop van tarwestro. Voorheen staken ze tijd in het verbranden van dit restproduct en kostte dat dus alleen maar geld. Nu kunnen ze het verkopen tegen een eerlijke prijs waardoor de inkomsten van deze boeren zijn gestegen. 

Wat vind ik van Usables?

Zoals ik eerder al vertelde, heb ik dus het bestek van Usables mogen testen, ik ontving het pakje net voordat ik een weekje ging kamperen, een mooi moment om te testen. En wat vind ik er nu precies van? Laten we bij het begin beginnen. Ik was blij verrast dat het bestek in een klein doosje met de brievenbuspost op de deurmat viel. Geen extra materialen en veel te grote dozen zoals je wel vaker ziet. 

plasticvrij bestek

Ik heb de 3 in 1 bestekset ontvangen, een bestekset die mooi en stevig in elkaar geklikt zit waardoor je deze handig mee kunt nemen. Wat ik fijn vind, en anders is dan bij mijn voorgaande to go bestekset is dat dit bestek daadwerkelijk in elkaar blijft zitten. Het is de eerste keer even goed kijken hoe je het in en uit elkaar haalt. Maar daarna stelt dit helemaal niets voor en is het erg handig in gebruik. Geen zoektocht meer naar die losse lepel die iedere keer ergens anders in mijn tas zat.

Maar hoe is het bestek dan in gebruik? Ik geef toe dat ik de eerste paar happen even moest wennen aan het materiaal. Hoe het precies voelde, vind ik erg lastig om te omschrijven. Het voelt vooral anders dan ik gewend ben. Tijdens de eerste paar happen was ik een beetje bang dat het vreemd aan blijft voelen, net als dat je eet van bamboe bestek, dat blijf ik ook maar raar vinden. Maar na een paar happen voelde het vooral gewoon prima en was ik al helemaal aan het materiaal gewend. 

Usables

Nu nog even over het mes. Ik vind plastic bestek wegwerp of herbruikbaar altijd een verschrikkelijk mes hebben. Je kan er brood mee smeren en daar is alles dan ook mee gezegd. Het mes van de 3 in 1 set van Usables daarin tegen is een heel stuk scherper, maar niet zo scherp dat het onveilig wordt om deze los in je tas te hebben zitten. Het lukte prima om tijdens een picknick de komkommer en tomaten te snijden, genoeg kartelrandjes en een scherpere punt dan ik gewend ben. 

Zoals je kunt lezen ben ik dus dik tevreden over het bestek van Usables. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de koffie to go beker die dit jaar nog gaat uitkomen. Daarvan wil ik vooral graag weten of op het wheat straw de koffie aanslag blijft zitten zoals altijd gebeurt bij mijn bamboe koffiebekers

Koop jouw Usables met 10% korting met de kortingscode HOMEMADEADVENTURES10

Bestel de wheat straw producten hier in de webshop van Usables en krijg 10% korting met de code HOMEMADEADVENTURES10. 

Ik ben fan van Usables, jij ook?

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacyverklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten