Reisblog home made adventures
Duurzaam

Mijn toilettas, wat zit er in?

Als ik in mijn toilettas kijk of in de badkamer ben, sta ik altijd weer te kijken hoeveel plastic daar staat. Een flesje shampoo, douchgel, tandpasta ga zo maar door. In mijn toilettas zaten vaak ook nog mini verpakkingen zodat ze in de handbagage mee het vliegtuig in mogen. Al dit plastic word één keer gebruikt en verdwijnt daarna bij het afval om de plastic soep aan te vullen. Naarmate ik meer bewust werd van duurzaamheid was dit een van de eerste dingen die anders moest!

Maar wat is nu die plastic soep?

De plastic soep is een grote hoeveelheid plastic die niet of nauwelijks vergaat en zich in grote hoeveelheden in onze oceaan bevind. Al dit plastic is slecht voor het milieu en jaarlijks sterven er dan ook vele dieren door deze plastic soep. In deze plastic soep vind je dus ook veel single use plastic zoals ze dat noemen (plastic wat eenmalig gebruikt word). Waaronder dus ook shampooflessen en lege tubes tandpasta.

Duurzaamheid, duurzame toilettas

Wat zit er tegenwoordig dan in mijn toilettas?

Ik ben mezelf gaan verdiepen en producten gaan uitproberen om voor mezelf de beste combinatie van toiletartikelen te maken. Betekend dit dan dat er in mijn toilettas dan helemaal geen plastic meer zit? Nee helaas niet. Dit omdat sommige producten echt wel aanzienlijk duurder zijn dan de gebruikelijke producten of omdat ik de voorraad die ik heb nog aan het opmaken ben. Lang niet alles is overigens duurder dan de gebruikelijke spullen.

Shampoobars

Shampoobars zijn blokken haarzeep. Toen ik hiervan hoorde leek het mij niet perse heel fijn in gebruik. Maar na aanschaf was al snel het tegendeel bewezen, ik vind ze juist super fijn. Shampoobars lijken wat duur in aanschaf maar als je gaat omrekenen valt dat juist heel erg mee. Gemiddeld kost een shampoobar tussen de €7,- á €10,-. Ik doe hier wel net zo lang mee als voorheen met ongeveer 3 flessen shampoo. Houd daarbij nog eens de reclame van de lokale drogist in de gaten en je zult snel een leuke aanbieding tegenkomen. De shampoobars die ik gebruik zijn.

Happy soap: een heerlijke shampoobar, zelf heb ik altijd de gele deze ruikt zo lekker, ik heb hem ondertussen al weer een paar maanden. Het nadeel van happysoap is dat ze nooit een leuke aanbieding hebben.

Nature box: De shampoobars van Nature box vind ik allemaal even fijn. Het leuke aan Nature box is dat ze regelmatig een 1+1 gratis actie hebben. Houd je weer geld over om in je reispotje te kunnen stoppen. 😊

Balea: Voor de reizigers onder ons die wel eens in Duitsland of Oostenrijk komen, je hebt daar de drogist genaamd DM zij hebben een huismerklijn Balea met plastic vrije shampoo’s deze zijn ook erg fijn en een stuk goedkoper dan in Nederland.

Ook crèmespoeling zijn in blokken te verkrijgen deze gebruik ik ook van nature box of Balea.

Zeep

Ik gebruik werfzeep om mijn handen mee te wassen, deze zeep bevat geen synthetische toevoegingen, plastic, palmolie en dierlijke vetten.

Bij de Dille-Kamille hebben ze ook veel lekker ruikende zeepjes die niet verpakt zijn.

Werfzeep, duurzame toilettas

Tandpasta

In mijn toilettas vind je nog wel gewoon een tube tandpasta. Dit simpelweg omdat ik nog geen goede oplossing heb gevonden. Tandpasta in een glazenpotje heb ik wel eens geprobeerd, ik vond dit best een gedoe om met een houten spateltje tandpasta op mijn tandenborstel te smeren en dan vervolgens dat spateltje schoon te moeten maken. S’ochtends voor ik de deur uit ga moet alles makkelijk gaan.😊 Er bestaan ook nog tandenpasta tabletten, deze heb ik nog nooit geprobeerd, ik vind ze simpelweg te duur. Mocht jij nog een goede oplossing hebben laat het me dan weten!

Tandenborstel

Ik gebruik tegenwoordig altijd een tandenborstel gemaakt van bamboe, dat was in het begin eventjes wennen maar tegenwoordig weet ik niet beter.

Haarborstel

Toen pas mijn haarborstel kapot is gegaan ben ik overgestapt op een houten haarborstel, beter voor het milieu en voor mij maakt het geen verschil.

Wattenstaafjes

Er zijn tegenwoordig op veel plaatsen wattenstaafjes te vinden met bamboe stokjes, deze zijn dan ook terug te vinden in mijn toilettas.

Duurzame toilettas

Ik draag eigenlijk nooit make-up, hooguit een beetje mascara en een oogpotloodje, hiervoor heb ik dan ook geen goede tips. Mijn gezicht reinig ik alleen met een washand en water. Dus daar komt sowieso geen afval bij kijken. Ik weet wel dat er ook herbruikbare wattenschijfjes op de markt zijn, deze zijn prima om make-up mee te verwijderen.

Verder vind je in mijn toilettas nog wel wat andere dingen in plastic. Zoals eerder gezegd vind je er een tube tandpasta, ook zitten er nog wegwerp scheermesjes in, deze heb ik nog in de kast liggen en maak ik eerst op voordat ik overstap op iets anders. Ook blijf ik bij mijn vertrouwde dove deodorant en mijn Syoss haarschuim. Voor deodorant zijn er ook zeker milieu vriendelijke opties te vinden. Zo bestaan er deodorant sticks en deodorant in een tinnen blik.

Hoe neem je die blokken mee?

Om de shampoobars te vervoeren zijn er overal leuke blikjes te verkrijgen, als ik ze mee op reis neem snijd ik ze thuis altijd doormidden, zodat mijn shampoo en crèmespoeling in een blikje passen. Zorg er wel altijd voor dat de blokjes zeep goed droog zijn voordat je ze terug in je toilettas stopt. Nog een voordeel van bars is dat het een vaste vorm is en dat je ze gewoon in je handbagage mag meenemen zonder ze in een doorzichtig zakje hoeft te doen.

De meeste producten die ik hierboven heb genoemd zijn gewoon bij de drogist en soms zelfs bij de supermarkt te verkrijgen.

De producten die in mijn toilettas zitten zijn natuurlijk ook gewoon in mijn badkamer te vinden.

Heb ik jou overtuigd en ga jij binnenkort overstappen of ken jij nog een leuk product? Laat het me dan zeker weten, ik probeer graag nieuwe dingen uit.

Opzoek naar nog meer makkelijke manieren om plastic te verminderen, lees dan ook eens dit artikel over herbruikbare waterflessen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
instagram