Langzaam reizen

Langzaam reizen of slow travel betekent meer genieten

Langzaam reizen is iets wat nog niet heel veel reizigers doen. Vaak rennen ze van A naar B om zoveel mogelijk dingen gezien te hebben aan het eind van hun reis. Ze kunnen bij thuiskomst trots vertellen op hoeveel locaties ze zijn geweest. Maar zie je op deze manier nu echt alles van een bestemming? Een locatie heeft zoveel meer te bieden dan alleen de toeristische attracties. Door langzaam te reizen haal je op veel vlakken veel meer uit je reis. Langzaam reizen heeft tegenwoordig de term slow travel gekregen.

Deze stress vermijd je met langzaam reizen

Toen in net begon met backpacken was ik alles behalve bezig met langzaam reizen. Ik stond vroeg op en na het ontbijt was ik meteen weer in toerist modus om vervolgens laat in de avond helemaal gesloopt terug in het hostel te komen. Ik sliep nooit uit en nam absoluut niet de tijd om even te chillen en een filmpje te kijken, want hé film kijken kun je ook als je weer thuis bent. Zo heb ik nog een veel te snelle reis gemaakt. 1,5 dag om New York te verkennen na een slapeloze nacht (ik kan nooit slapen in een vliegtuig) is een goed plan, toch? Ik heb zeker veel van de stad gezien maar ik heb ook heel erg de behoefte om terug te gaan en op mijn gemak de stad te verkennen. Ik bedoel, ik heb in Central park een dutje gedaan in het zonnetje omdat ik helemaal gesloopt was ;-p Niet de bedoelingen om tijdens een vakantie zo moe te zijn dat je een middagdutje wilt doen.

Of tijdens mijn lange backpack reis, slow travel, daar deed ik niet aan, iedere 2 dagen weer verhuizen. Super vermoeiend en meer dan de highlights van de bestemmingen heb ik niet gezien. Gelukkig kwam na twee weken op deze manier reizen al wel het besef, als ik zo door ga dan houd ik het reizen niet vol. Vanaf dat moment ben ik overal meer tijd gaan nemen en dat heeft een wereld voor me geopend.

Nog steeds moet ik mezelf altijd wel even terug fluiten. Als ik me aan het inlezen ben over een bestemming of een land word ik altijd super enthousiast en wil ik alles graag zien. Tegenwoordig maak ik minder planningen en ga ik steeds meer met de flow. Is een locatie leuk, dan blijf ik daar een nachtje extra, valt het een beetje tegen ga ik weer door naar de volgende locatie.

langzaam reizen

Wat is Slow travel?

Met slow travel ook wel langzaam reizen zorg je ervoor dat je een langere tijd op één bestemming blijft. Op deze manier kun je jezelf volledig verliezen in een bestemming. Je neemt de tijd om de lokale cultuur en bevolking te leren kennen. Naast het afstrepen van alle highlight neem je de tijd om te doen wat jij echt leuk vindt. Sport je graag? Ga lekker naar de lokale gym. Zit je graag aan de bar, ga op zoek naar een café waar veel locals komen. Wie weet wat voor leuke contacten je zult leggen.

Wat zijn de voordelen van langzaam reizen?

Het is goedkoper

Langzaam reizen is goedkoper. Je verplaatst jezelf minder vaak en hoeft daarom minder vliegtickets, bus of treinkaartjes te kopen. Je leert je bestemming beter kennen waardoor je niet direct in de buurt van de toeristische attractie wat gaat eten Het eten is hier in het algemeen duurder Doordat je verder van een toeristische bestemming af bent zullen de prijzen ook dalen.

Langzaam reizen is duurzaam

Doordat je jezelf minder verplaatst is langzaam reizen ook veel beter voor het milieu. In plaats van die drie landen tijdens je vakantie kun je het ook bij een land houden. Scheelt een paar keer vliegen of het scheelt een hoop benzine tijdens een roadtrip. Hier lees je trouwens meer over duurzaam reizen.

–> Leestip: Fietsvakantie door België.

Beter voor je gezondheid

Net schreef ik natuurlijk al wat snel reizen met mij doet. Ik word er super moe van en heb dan echt even twee dagen nodig om bij te komen. Langzaam reizen is dus ook beter voor je gezondheid. Je hebt tijd nodig om even uit te staan. Even helemaal niks doen. Gewoon chillen in het park, even voor je uitstaren of toch gewoon die film kijken die je graag wilt zien.

Je ontdekt de bijzondere plekjes

Door langzaam te reizen heb je de tijd om meer dan alleen de top vijf van je bestemming te zien. Top zes tot en met tien zeker net zo leuk. En straatjes of plekjes ontdekken die nergens in een reisgids staat is nog veel leuker. Jij hebt dan dat bijzonder plekje ontdekt. Ga dus niet altijd recht op je doel af, maar dwaal ook gewoon even lekker rond.

Slow travel

Je ontmoet meer medereizigers

Door langzamer te reizen heb je meer tijd om medereizigers te ontmoeten en je hebt vooral tijd om ja te zeggen als ze je mee op een dagje uit vragen. Flexibel zijn tijdens het reizen geeft je zoveel meer mogelijkheden.

Tijdens slow travel heb je meer tijd om te ontspannen

Je hebt meer tijd om te ontspannen, het is tenslotte vakantie. Dus plof ook eens neer op het terras om daar in alle rust een boek te lezen.

Je hebt tijd om dingen te leren

Je hebt meer tijd om in jezelf te investeren. Door rustig te reizen kun je bijvoorbeeld een duikcursus doen of leer salsa dansen als je in Zuid-Amerika bent.

Je leert de lokale bevolking beter kennen

Door rustig te reizen is de kans groter dat je in contract komt met de lokale bevolking en dus meer over hun cultuur leert. Ik heb natuurlijk veel van de lokale bevolking geleerd toen ik in China ging studeren, maar dat is wel heel langzaam reizen. Maar bijvoorbeeld ook toen ik een weekje Engelse les ging geven in Mongolië. Ik sliep toen bij een Mongoolse familie in een klein dorpje in de middle of nowhere. Daar ging ik gewoon mee douchen in het douche gebouw in plaats van die luxe douche in een hotel. Ik moest gewoon met -30 graden naar buiten om daar in een gat in de grond mijn behoeftes te doen. Maar ik ging ook mee op hun standaard vrijdagavond uitje en leerde lokale spellen. Nog belangrijker, ik zag dat deze mensen gelukkig waren met de minimale spullen die ze hebben. Een ervaring die heeft bijgedragen aan mijn minimalistische levensstijl.

Je ziet veel meer van een land

Reizen met bus/trein is niet alleen beter voor het milieu, vaak ook goedkoper en je ziet er de landschappen mee veranderen. Je krijgt meteen een heel ander beeld van een land dan steeds maar van A naar B te vliegen.

Hoe word je een goede slow traveler?

  • Blijf minimaal 4 dagen op één bestemming.
  • Ga fietsen, laat het openbaar vervoer en de taxi voor wat het is en stap op de fiets.
  • Boek een kookcursus bij de lokale bevolking.
  • Reis met de trein of de bus.
  • Houd veel ruimte over voor spontane activiteiten.
  • Ga een middag of avond in een lokale bar aan de bar zitten.
  • Laat je camera eens een middag thuis en zet je telefoon wat vaker uit.
  • Slaap in een B&B of homestay
  • Laat fomo (fear of missing out) links liggen. Je mist niks, het is jouw vakantie en jij bepaalt wat je doet.

Dit zijn leuke slow travel bestemmingen

Nu ben jij een held in slow tavel

Nu weet jij precies wat slow travel is, ga jij nu langzamer reizen?

SLOW TRAVEL INSPIRATIE VAN HOMEMADE ADVENTURES

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten