Duurzaam kamperen

Kamperen word leuker met deze duurzame kampeertips

Kamperen is een leuke en duurzame manier van vakantie vieren. Wat maakt kamperen nou zo duurzaam? Is kamperen echt duurzaam? Wat heb je nodig of juist niet nodig voor een duurzame kampeervakantie? Met deze duurzame kampeertips ga jij een groener op reis.

Kamperen is een leuke manier van vakantie vieren. Met je tent, caravan, vouwwagen of camper word je één met de natuur. Je tempo vertraagd en je geniet van de mooie dingen om je heen. Hoe fijn is dat?

Waarom is kamperen duurzaam?

Als je gaat kamperen ga je meestal minder ver op vakantie. Je gaat op vakantie zonder het vliegtuig, dan is je reis dus al aanzienlijk minder vervuilend. Ook gebruik je op een camping vaak minder energie dan in een huisje of hotel. Natuurlijk zit er nog steeds veel verschil tussen de soort kampeerder die je bent. Ga je met de caravan kamperen dan heb je al deze extra kilo’s en de complete caravan nog achter je auto hangen. Ga je met een kleine tent kamperen, dan past alles vaak gewoon in de kofferbak van je auto.

Natuurlijk heeft de locatie ook nog veel invloed op jouw uitstoot. En kamperen in Luxemburg vind ik zelf net zo leuk als kamperen in Kroatië.

Duurzame kampeertips, de reis

Ongeacht het soort vakantie je gaat vieren zullen de heen- en terugreis de grootste impact op de totale CO2-uitstoot van je vakantie hebben. Tussen de vervoersmiddelen onderling zitten ook nog grote verschillen in CO2-uitstoot. Zo verbruik je namelijk veel meer brandstof als je met caravan of camper op vakantie gaat in vergelijking met een tent of vouwwagen. Laat je de dakkoffer en het fietsenrek ook nog eens thuis dan verminder je je brandstof verbruik nog eens aanzienlijk. Een dakkoffer of fietsen op het dak zorgen er voor dat je 15% tot 30% meer brandstof verbruikt. Ik heb nooit door gehad dat dat zoveel was.

Om je even een indicatie te geven hoeveel CO2 de reis naar jouw camping uitstoot heb ik een aantal cijfers voor je op een rijtje gezet. De berekeningen maakte ik op de website van de milieucentrale. Hier kun je ook heel makkelijk de CO2-uitstoot van jouw vakantie berekenen.

Je gaat met je gezin van vier personen op vakantie naar het meer van Bohinj in Slovenië. Maak je deze reis met het vliegtuig dan stoot je 1200 kilo CO2 uit. Ga je vervolgens met de camper naar Slovenië dan stoot je 850 kilo CO2 uit, maak je dezelfde reis met een middenklas auto dan stoot je 450 kilo CO2 uit. Ga je vervolgens met de trein en je trekkerstent naar Slovenië dan stoot je nog maar 250 kilo CO2 uit.

Duurzaam kamperen, op de camping

Naast de reis naar de camping kun je ook op de camping veel doen om ervoor te zorgen dat je duurzamer bezig bent. Bijna je hele groene levensstijl van thuis kun je op de camping gewoon doorzetten.

  • Dicht bij huis: Kies een camping dichter bij huis. Hierdoor hoef je minder ver te rijden en verbrand je minder brandstof. Niet alleen dat, hebt ook nog eens meer tijd op de camping.
  • Afval scheiden: Zoek een camping waar ze afval scheiden en recyclen.
  • Zwembaden: Je kent ze wel, die campings met zeven zwembaden, het kost een heleboel energie om het water in al deze zwembaden te filteren en te verwarmen. Kies daarom voor een camping met een klein zwembad, een rivier of een meer voor de nodige waterpret.
  • Eet biologisch/vega: Ook op de camping kun je je biologische, vegetarische of vegan dieet voortzetten. Lees hier alles over vegan eten op vakantie.
  • Kampvuur: Heb je het koud? Een kampvuur is super gezellig maar helaas wel schadelijk voor het milieu. Je kunt beter een extra trui aantrekken.
Duurzaam kamperen

Waar vind je een duurzame camping?

Kamperen is een duurzame manier van vakantie vieren, maar waar vind je nou een duurzame camping? Ik heb een aantal leuke plekken en handige websites voor je op een rijtje gezet. Handig om te weten is dat veel duurzame campings een Green Key keurmerk hebben. Om aan dit keurmerk te komen moeten de campings aan strenge eisen voldoen.

Campspace: Campspace is een website waarbij je kunt kamperen bij mensen in hun tuin of mensen met een minicamping. Een leuke manier om de lokale bevolking te leren kennen.
Natuurcampings: Natuurcampings zijn campings met vaak het minimale aantal voorzieningen waarbij de focus ligt op de natuur. Vaak zijn dit kleine campings waar je met een klein clubje kampeerders kunt staan.
Paalkamperen: Tijdens paalkamperen ga je soort van wildkamperen. Tijdens het paalkamperen mag je in Nederland in een wild stukje natuur kamperen, de voorwaarde is wel dat je dit op het aangewezen stukje natuur doet. Dit houd meestal in dat je binnen een straal van een paar honderd meter van de paal mag kamperen.
Kamperen bij de boer: Steeds vaker kun je kamperen bij de boer. Dit zijn over het algemeen minicampings op een weiland waar je met maximaal 25 a 30 andere caravans/tenten staat. Op deze campings vind je vaak alleen een toiletgebouw, speeltuin voor de kinderen en af en toe een klein onverwarmd zwembad. Het voordeel van kamperen bij de boer is dat je in de ochtend vaak verse eitjes kunt kopen.

→ Een andere leuke manier van duurzaam overnachten is een vakantie bij de boer.

Mijn favoriete duurzame campings

Jungfrau camping: Jungfrau camping is een leuke camping en het Lauterbrunnen dal in Zwitserland.
Camp Bohinj: Een leuke camping aan een prachtig meer in het Triglav national park in Slovenië. Iedere dag heeft deze camping zijn eigen versmarkt.
Mini camping Heide: In Limburg vind je Mini camping Heide, een gezellige kleine boeren camping leuk voor het hele gezin.
Camping Martbusch: In het Mullerthal in Luxemburg vind je camping Martbusch, de perfecte camping om je dagelijkse wandelingen te beginnen.

Duurzame kampeerspullen

Om te gaan kamperen heb je een heleboel kampeerspullen nodig, met deze duurzame kampeertips weet jij dat je goed op weg bent. De belangrijkste tip die ik je kan geven is, neem het minimale aan spullen mee. Vaak zie je mensen die hun hele inboedel meenemen voor een fijne kampeervakantie. Maar is dat wel echt nodig?

Ga je voor de eerste keer kamperen of ga je maar af en toe een keertje kamperen, kijk dan eens of je kampeerspullen kunt lenen of huren. Ben je wel een fanatieke kampeerder ga dan voor een tweedehands kampeeruitzet. Koop je toch liever nieuwe kampeerspullen? Kies dan voor duurzame merken en kwaliteit merken zodat je zeker weet dat jouw kampeerspullen lang meegaan. Vaude en de Blueline tenten van Karsten. Deze tenten zijn voor een deel gemaakt van oude spijkerboeken, hoe tof is dat!

Heb jij wel eens van het platform Gear Share gehoord? Hier delen mensen hun outdoor en kampeerspullen met elkaar. Super handig, anders ligt het toch een groot deel van de tijd op de plank in de schuur.

Waar kun je kampeerspullen huren?

Toch liever kampeerspullen huren? Dat kan!

Camptoo: Via Camptoo huur je caravans en campers van particulieren. Zo staat hun kampeermiddel niet stil als ze niet op vakantie zijn en hoef jij niet je eigen kampeermiddel te kopen.
Goboony: Via Goboony huur jij een camper van een pariculier. Zo kun jij mooi eens testen of een vakantie met de camper echt jouw ding is.
Campspace: Naast dat je bij Campspace bij mensen in de tuin kunt kamperen zijn er ook mensen die een uniek kampeermiddel voor jou klaar hebben staan. Denk hierbij aan een tippi tent, een yurt of een pipo wagen.
HikersHouse: Bij HikersHouse kun jij lichtgewicht kampeerspullen huren voor jouw wandel- of fietsvakantie.
Geardropper: Via Geardropper kun je in de Belgische Ardennen, Luxemburg en Nederland tenten huren die al voor jou zijn opgezet en ingericht.

Tweedehands kampeerspullen kopen

Koop je toch liever al je kampeerspullen zelf, kies er dan voor om deze via Marktplaats te kopen. Op deze manier krijgen de kampeerspullen een mooi tweede leven. Wij kamperen in een katoenen tent die ik voor € 80,- op Marktplaats heb gekocht. De tent is al 11 jaar oud maar doet het nog prima.

Ondanks dat ik al verschillende tenten via Marktplaats heb gekocht vind ik dit nog steeds spannend. Mijn grootste angst is altijd of de tent wel waterdicht is. Zeker weten doe je dit nooit maar er zijn wel een aantal dingen waar ik op let.

Stel vragen: Ik stel altijd heel veel vragen. Hoeveel weken is de tent gebruikt? Heb je de tent wel eens geïmpregneerd? Werd er gerookt in de tent? Als een verkoper de tijd neemt om te antwoorden op mijn vragen geeft mij dat een vertrouwd gevoel.
Foto’s: Kijk altijd goed naar de foto’s, soms zetten mensen foto’s van de laatste vakantie met de tent op Marktplaats. Al snel kun je zien of de foto’s al oud zijn. Als ik merk dat de foto’s uit een oud fotoalbum komen dan pas ik. Je weet dan niet of de tent al jaren in de schuur ligt.
Neem de tijd: Neem ruim de tijd om op zoek te gaan naar jouw tweedehands kampeerspullen. Op deze manier zal je echt de pareltjes van Marktplaats tegenkomen.
Opzetten: Vraag of je mag komen kijken en of je eventueel samen de tent kunt opzetten.
Onderhoud: Heb ik uiteindelijk een tent gekocht, dan zorg ik ervoor dat ik deze altijd eerst thuis opzet, schoonmaak en impregneer.

Naast mijn tent koop ik ook bijna al onze andere kampeerspullen tweedehands. Tot nu toe altijd met groot succes.

Lieven geen tent online kopen? Ga dan eens naar het Second Tent Event in het Doorns gat, deze eendaagse camping is de plek om jouw tweedehands tent te kopen of verkopen.

Kan ik mijn kampeervakantie nog duurzamer maken?

Naast alle tips om duurzamer te kamperen hierboven zijn er ook nog een aantal kleine duurzame kampeertips die een kleinere impact hebben maar die wel erg waardevol zijn.

  • Laat het fietsenrek of de dakkoffer thuis. Wil je toch graag fietsen op vakantie kijk dan of je de fietsen in de caravan of camper kwijt kunt en anders of je op de camping fietsen kunt huren.
  • Gebruik worteldoek in plaats van vijverfolie. Door het gebruik van worteldoek bescherm je de onderkant van je tent maar kan het water nog prima wegstromen en het gras blijft in een betere conditie.
  • Neem niet meer spullen mee dan noodzakelijk nodig is. Hoe zwaarder de auto hoe meer brandstof die verbruikt.
  • Neem herbruikbare bakjes en waterflessen mee voor een heerlijke picknick onderweg.
  • Ga met de trein, op fietsvakantie of te voet op vakantie en stop je tent in je backpack.
  • Ga je voor de eerste keer kamperen? Kijk eens of je samen met ervaren kampeerders op pad kunt. Zij kunnen je precies vertellen wat je wel en niet nodig hebt.
  • Gebruik zonne-energie, dit kun je doen door gebruik te maken van een powerbank op zonne-energie en een lamp op zonne-energie.
  • Pak je spullen zo zero-waste mogelijk in. Ook op de camping wil je zo minmogelijk afval gebruiken.
  • Ook op vakantie vind je vaak een markt of eco-vriendelijke winkel in de buurt.
  • Ook in de winter kun je duurzaam op reis door te gaan winterkamperen.
  • Compenseer na de vakantie jouw CO2-uitstoot.

Heb jij nog andere duurzame kampeertips voor jouw kampeervakantie of ken jij nog een leuke duurzame camping? Laat het dan zeker even weten in de comments hieronder.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

18 reacties

  1. Wat een leuke en fijne tips!! Ik had het er toevallig nog met mijn man over dat het mij super leuk lijkt om te gaan kamperen in de natuur met onze kleintjes. Ik ga direct even kijken naar de linkjes die je deelt. Dankjewel voor de inspiratie!

  2. Wat een handig overzicht voor als je wilt gaan kamperen. Als kind zijnde gingen we altijd met de vouwwagen kamperen, dat vond ik erg leuk.

  3. Camp Bohinj klinkt erg fijn. Ik houd dan ook enorm van Slovenië, een land waar duurzaamheid al jaren voorop staat. En ja, pfff, je hebt gelijk met die ‘7 zwembaden’ op de camping, dat kost een partij energie!

  4. Kamperen is geweldig, zijn wel echte caravan kampeerders afgelopen zomer zijn we daar wel achter gekomen. Dit jaar hebben we de caravan thuis gelaten en zijn we met de daktent gaan kamperen was echt wel heel leuk en tof, alleen het leven uit een kratje is niet zo mijn ding

    1. Leuk dat ieder toch zijn eigen favoriete manier van kamperen heeft, wij doen niks liever dan met de tent op vakantie gaan.

  5. Wat een goed idee om ook op vakantie rekening te houden met duurzaamheid. Mijn man en ik willen binnenkort voor het eerst met onze dochter gaan kamperen op een natuurcamping. Ik zal eens kijken of we van iemand kampeerspullen kunnen lenen, dan hoeven we in ieder geval geen nieuwe spullen kopen. Bedankt voor het delen van deze tips!

    1. Leuk! Je dochter en jullie zelf gaan hier vast van genieten. Lenen is de beste optie, anders staat Marktplaats ook vol met tweedehands kampeerspullen.

  6. Bedankt voor het delen van de duurzame kampeertips. Ik zou ook graag met de camper op vakantie willen gaan. Ik ga het artikel doorsturen naar mijn vrienden die mee willen reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten