Herbruikbare waterfles

Neem jij een herbruikbare waterfles mee op reis?

Tijdens het reizen en zelfs thuis neem ik altijd mijn herbruikbare waterfles mee. Of het nu een middagje naar het strand is, een lange wandeling door de bergen of even trainen in de klimhal, je zult altijd een herbruikbare fles in mijn tas vinden.

Er zijn 3 herbruikbare waterflessen die ik het meest gebruik, niets bijzonders. Geen dure merken. Voor iedereen toereikend om een simpele overstap te maken.

Bidon

Een bidon, ooit in een ver verleden heb ik een bidon gekregen bij de sportschool waar ik toen zat. Deze gaat mee als ik meer dan één fles water nodig denk te hebben. Tijdens de Nijmeegse vierdaagse bijvoorbeeld, mijn back-up fles dus eigenlijk. Het beste van alles, de bidon was nog gratis ook, daar hou ik van! Ik vind het persoonlijk het belangrijkste dat ik eerst kijk wat ik in en rond het huis heb liggen voordat ik een nieuwe dure fancy fles ga kopen. Een bidon doet prima zijn werk.

Dopper

De dopper is een leuke fles met beker in een. Het mooie van Dopper is dat zij zich inzetten om de plastic soep te verkleinen. De flessen zijn op een duurzame manier geproduceerd en zijn volledig gerecycled. Daarbij komt ook nog eens dat een klein deel van de opbrengst word gebruikt voor goede doelen. Zo heeft Dopper bijvoorbeeld een project opgericht voor schoon drinkwater in Nepal. Iets wat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is als voor ons. Neem een kijkje op de website van Dopper daar lees je meer over waar ze voor staan en wat ze doen.

Decathlon fles

Een fles die ik al jaren intensief gebruik is een Decathlon fles van 1L. De fles is gemaakt van aluminium en is onverwoestbaar. Ik spreek uit ervaring, de fles zit altijd in mijn rugzak en krijgt heel wat te voortduren, hierdoor is hij zeker niet meer moeders mooiste, vol met deuken en een gebroken handvat, ondanks dit alles heeft de fles nog nooit gelekt. Mijn favoriet!

Laat plastic flessen staan

Vaak staat er in je hotelkamer een flesje water voor je klaar. Laat deze staan je hebt tenslotte je eigen herbruikbare waterfles bij. Bij een vakantie van van 2 weken scheelt dat toch weer 24 wegwerp flesjes als je met zijn 2e op vakantie bent.

Water bijvullen in het buitenland

Maar hoe vul je dan jouw fles in landen waar je helemaal niet uit de kraan kunt drinken? Dit is een beetje afhankelijk van het land waar ik ben. Toen in China woonde was het bijvoorbeeld voldoende om het water alleen te koken. In China vind je overal in openbare ruimtes, stations, scholen, vliegvelden machines waar je je fles met kokend water kunt vullen. In veel landen kun je grote kannen van 20 liter gezuiverd water kopen die op een waterdispenser staan, handig als je voor langere tijd op één plek verblijft. Zulke dispensers vind je op veel plaatsen in Azië waar je dan gratis je water kunt vullen. 

Neem je ook al duurzame zonnebrand mee op reis?

Water filter

Ga je naar een land ga waar het kraanwater niet te drinken is dan kun je ook een waterfilter meenemen. De Sawyer mini waterfilter is een hele mooie. Deze verwijdert 99,9999% van alle bacteriën en 99,9999% van alle prozota uit het water. De Sawyer mini weegt slechts 65 gram en is klein in te pakken waardoor hij bijna geen ruimte in je rugzak in neemt. Bij de Sawyer mini zit een waterzak van 0,5 ml hier kun je de filter opschroeven, knijp in de waterzak en bewaar het schone water in een fles naar keuze, drink rechtstreeks uit de filter of gebruik de filter in combinatie met het bijgeleverde rietje en drink zo uit de waterbron. De filter past ook op de meeste PET flessen. Je betaalt een keer iets meer voor de waterfilter, maar het bespaart je daarna ook veel geld als je niet dagelijks meer waterflesjes hoeft te kopen.

Er zijn ook flessen met ingebouwde filter te verkrijgen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Wat ik wel van gebruikers heb gehoord is dat je niet bij iedere fles lekker door kunt drinken, dat het soms best wat kracht kost om te drinken.

Natuurlijk ontkom je niet altijd aan het kopen van een flesje water. Kom je toch in een situatie waarbij je water moet kopen kun je het beste proberen om een zo groot mogelijke fles te kopen, dit is dan nog altijd minder plastic dan 3 kleine flesjes.

Ga jij ervoor?

Ga eens bij jezelf na, hoeveel water drink je op een dag, hoeveel flesjes zouden dat zijn. Aan het eind van je vakantie kan dat zomaar oplopen tot een vuilniszak vol. Als je je eigen herbruikbare waterfles bij je hebt, verbruik je aanzienlijk minder plastic, maar je houdt ook geld over om leuke dingen van te doen. Heb ik jou kunnen overtuigen om voor een herbruikbare fles te gaan? Zo ja, wat is jou favoriete fles?

Naast een herbruikbare waterfles mee op reis heb ik voor de lezeressen nog een tip om zowel thuis als op reis je afval te verminderen. Linda van my wanderlust diary schreef een uitgebreide blog over de menstruatie cup op reis.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten