Goedkoop treinreizen

Goedkoop treinreizen in Europa: met deze 13 tips is dat super makkelijk

Goedkoop treinreizen is lastig, dat is iets wat ik regelmatig hoor. Toch hoeft het echt niet moeilijk te zijn om een goedkoop treinkaartje te vinden. Sterker nog ik heb al regelmatig treinkaartjes voor een treinreis in Europa voor onder de € 100,- kunnen kopen. Als je flexibel bent in je bestemming en je reistijd wordt het alleen maar makkelijker om een goedkope treinreis te plannen.

Goedkoop treinreizen in Europa, hoe doe je dat?

Je wilt graag goedkoop met de trein op vakantie, natuurlijk wil je dit zo goedkoop mogelijk doen. Helaas is in veel gevallen een vliegticket nog steeds goedkoper dan een treinkaart. Heel jammer! Daar zou echt iets aan gedaan moeten worden. Gelukkig zijn, zeker op de treinreizen van maximaal twaalf uur, de treinkaarten wel goedkoper. Met je juiste tips en een aantal slimme truckjes kun jij een goedkope treinreis door Europa scoren.

Voor mij begint mijn vakantie al zodra ik in de trein stap. Ik vind het echt heerlijk om uren naar buiten te staren en te genieten van wat een land te bieden heeft. Deze ervaring gaat volledig aan je voorbij als je vliegt. Neem dat ook eens mee in je keuze om met de trein op vakantie te gaan.

Goedkoop treinreizen

1. Reis in het laagseizoen

Net als met alle vakanties zijn ook treinkaarten buiten de reguliere vakanties vaak een stuk goedkoper. Reis eens in juni of september. Het is dan een stuk rustiger in de trein, op de meeste plaatsen in Europa heb je nog steeds veel kans op lekker weer en de prijzen voor jouw treinreis door Europa liggen veel lager.

2. Kies een minder bekende bestemming

Je wilt er even lekker tussen uit, maar hebt nog geen bestemming op het oog, ga dan op zoek naar leuke aanbiedingen. Vaak vind je een combinatie van treinticket met hotel in een leuke bestemming voor weinig geld. Een leuke manier om een bestemming te ontdekken waar je anders wellicht niet snel voor had gekozen. Zo kun je met GreenCityTrip met de trein een stedentrip maken en boek je meteen hotelovernachtingen bij je treinkaartje.

3. Boek je treinkaart ruim op tijd

Je kunt het beste ruim op tijd beginnen met het plannen van jouw treinreis door Europa. Net als bij vliegtickets zijn treinreizen ruim van tevoren goedkoper dan een paar dagen voor vertrek. Het is namelijk zo, hoe leger de trein, hoe goedkoper de treinkaartjes zijn. Gemiddeld kun je het beste 3 maanden voor vertrek aanhouden voor het vinden van de voordeligste treinkaarten.

Hieronder een overzicht van wanneer de treintickets in de verkoop gaan.

  • 4 maanden voor de Thalys, TGV Brussel-Frankrijk en de TGV Lyria.
  • 4 maanden voor de nachttrein door verschillende Europese landen.
  • 6 maanden voor de Deutsche Bahn of de ICE international.
  • 6 maanden voor de Eurostar.

4. Reis op minder populaire tijden

Vroeg in de ochtend en laat op de avond zijn tijden waarop je liever lekker thuis of in je hotel zit. Veel mensen denken zo, daarom zijn treinkaarten op deze tijden veel goedkoper. Ik zie het maar zo, als ik vroeg vertrek ben ik ook vroeg op mijn bestemming. Extra lang vakantie dus!

5. Reis op andere dagen

Reis op andere dagen. Vaak zijn treinkaarten op dinsdag, woensdag en donderdag goedkoper. Dus ga geen weekendje weg van vrijdag tot en met zondag maar van dinsdag tot en met donderdag. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als je flexibel kunt werken zodat een weekend weg je geen vakantie dagen kost. Een treinkaart naar Berlijn kost op een woensdag vaak maar € 37,- terwijl je op een vrijdag gerust € 110,- betaald.

Goedkoop treinreizen, goedkope treinkaartjes

6. Neem de nachttrein

Vaak is de nachttrein nog wel duurder dan overdag de trein nemen. Bij de nachttrein is het nog meer van belang dat je op zoek gaat naar de goedkoopste vertrekdag. Reizen met de nachttrein scheelt je natuurlijk ook weer een accommodatie, dus dan wordt het totaalplaatje weer wel goedkoper. Ik vind slapen in de nachttrein overigens ook heerlijk, lekker in slaap vallen met het geschud van de trein. Wil je meer weten over reizen met de nachttrein?

7. Reis buiten de spits

Voor lange afstandsreizen zal deze tip weinig invloed hebben. Maar voor lokale reizen geld vaak als je buiten de spits reist reis je met korting. Let er wel op, soms heb je hier een kortingskaart voor nodig. Maar dit is lang niet altijd het geval.

8. Koop een treinpas

Verschillende landen hebben verschillende passen. Vaak houden deze passen in dat je voor een × aantal dagen onbeperkt met de trein kunt reizen. Zo heb je in Zwitserland de Swisstravel pass en de BritRail pass voor Groot-Brittannië. Controleer voor je vertrekt dus nog even goed of jouw bestemming ook een treinpas heeft. Dit kun je gewoon op Google vinden.

9. Koop Interrail tickets

Een hele bekende treinkaart is de Interrail pas. Er zijn twee soorten passen. De Interrail global pas waarmee je in verschillende landen binnen Europa kunt reizen. Je kan zo bijvoorbeeld op zeven dagen binnen één maand met de trein mee.

Naast de Interrail global pas hebben ze ook de One country pas. Met deze pas kun je voor een bepaalde tijd in één specifiek land reizen.

Interrailen is een leuke manier om een goedkope treinreis door Europa te maken.

Goedkoop treinreizen

10. Reis met de bus

Niet de tip die je had verwacht waarschijnlijk, maar soms ontkom je er gewoon niet aan en krijg je echt geen betaalbaar treinticket gevonden. Super jammer! Maar niet getreurd. Je kan dan vaak alsnog goedkoop reizen maar dan met de bus. Flixbus is een busmaatschappij waarmee je voor heel weinig geld door Europa kunt reizen. Zo ben ik al eens voor € 12,- retour van Breda naar Brussel gereisd.

11. Geld terug bij vertraging

Vaak krijg je al vanaf een half uur tot een uur een deel van je treinkaartje terug. Zo hadden Jeroen en ik pech toen we terug kwamen vanaf de kerstmarkt in Düsseldorf. Door een onbekende storing hadden we vijf uur vertraging. Via het geld terug bij vertraging formulier op de website van NS international kregen we 50% van onze treinkaartje terug. Toch weer lekker € 20,- voor onze volgende vakantie. Dit is overigens niet alleen bij NS international, ook bij bijvoorbeeld Eurostar of Interrail krijg je geld terug bij vertraging.

12. Zoek naar kortingen voor kinderen en senioren

Vaak reizen kinderen en senioren met korting. Vergeet niet om hier ook op te letten als je op zoek gaat naar goedkope treinkaarten.

–> Leestip: Dit is waarom treinreizen zo fijn is.

Goedkoop treinreizen: alle handige websites op een rijtje.

Goedkoop treinreizen kan soms erg overweldigend zijn. Met de onderstaande websites heb je een beter overzicht om een treinreis te plannen.

Ga jij een goedkope treinreis door Europa maken?

Met deze tips ben jij klaar om een goedkope treinreis door Europa te maken. Wat wordt jouw volgende bestemming? Ben je nog op zoek naar een bestemming? Lees dan dit artikel met alle nachttreinen van Europa.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten