Goedkoop treinreizen

19 tips voor goedkoop treinreizen in Europa

Goedkoop treinreizen in Europa is lastig, dat is iets wat ik regelmatig hoor. Toch hoeft het echt niet moeilijk te zijn om een goedkoop treinkaartje te vinden. Sterker nog, ik heb al regelmatig goedkope treinkaartjes voor een treinreis in Europa voor onder de € 100,- kunnen kopen. Als je flexibel bent in je bestemming en je reistijd wordt het alleen maar makkelijker om een goedkope treinreis te plannen.

Goedkoop treinreizen in Europa, hoe doe je dat?

Je wilt graag goedkoop met de trein door Europa reizen. Helaas is in veel gevallen een vliegticket nog steeds goedkoper dan een treinkaart. Heel jammer! Daar zou echt iets aan gedaan moeten worden. Gelukkig zijn veel treintickets voor treinreizen van maximaal twaalf uur wel goedkoper dan vliegtickets. Met de juiste tips en een aantal slimme truckjes kun jij goedkoop treinreizen in Europa.

Voor mij begint mijn vakantie al zodra ik in de trein stap. Ik vind het echt heerlijk om uren naar buiten te staren en te genieten van wat een land te bieden heeft. Deze ervaring gaat volledig aan je voorbij als je vliegt. Neem dat ook eens mee in je keuze om met de trein op vakantie te gaan.

Goedkoop treinreizen

1. Reis in het laagseizoen

Net als met alle vakanties zijn ook treinkaarten buiten de reguliere vakanties en buiten de feestdagen vaak een stuk goedkoper. Reis eens in april, juni of september. Het is dan een stuk rustiger in de trein. Daarnaast heb je op de meeste plaatsen in Europa nog steeds veel kans op lekker weer en de prijzen voor jouw treinreis door Europa liggen veel lager. Niet alleen zijn de treinkaartjes goedkoper, ook zijn de activiteiten en accommodaties vaak veel goedkoper, win-win.

2. Kies voor een pakket

Goedkope treinreizen in Europa vind je in de vorm van een pakket. Je wilt er even lekker tussen uit, maar hebt nog geen bestemming op het oog, ga dan op zoek naar leuke aanbiedingen. Vaak vind je een combinatie van treinticket met hotel in een leuke stad voor weinig geld. Zo kun je bij de treinreiswinkel of hier leuke acties van de Nederlandse Spoorwegen.

3. Goedkoop treinreizen doe je met GreenCityTrip

Met GreenCitytrip maak jij een duurzame stedentrip. Waar ze eerst treinreizen naar veertien verschillende bestemmingen aanboden hebben ze er nu helaas nog maar twee op de website staan. Laten we hopen dat er snel weer meer bestemmingen bijkomen. Je kunt nu heel makkelijk een duurzame stedentrip naar Praag of Dresden maken.

Het grote voordeel is dat je bij GreenCityTrip een totaalpakket boekt. Je reist heen met de nachttrein, slaapt daarna twee nachten in een hotel en daarna ga je weer terug met de nachttrein. Dit alles al vanaf € 220,-. Kijk hier voor de actuele prijzen en vertrekdatums.

4. Boek je treinkaart ruim op tijd

Je kunt het beste ruim op tijd beginnen met het plannen van jouw treinreis door Europa. Net als bij vliegtickets zijn treinreizen ruim van tevoren goedkoper dan een paar dagen voor vertrek. Het is namelijk zo, hoe leger de trein, hoe goedkoper de treinkaartjes zijn. Gemiddeld kun je het beste 3 maanden voor vertrek aanhouden voor het vinden van de voordeligste treinkaarten.

Hieronder een overzicht van wanneer de treintickets in de verkoop gaan.

  • 4 maanden voor de Thalys, TGV Brussel-Frankrijk en de TGV Lyria.
  • 4 maanden voor de nachttrein door verschillende Europese landen.
  • 6 maanden voor de Deutsche Bahn of de ICE international.
  • 6 maanden voor de Eurostar.

5. Reis op minder populaire tijden

Vroeg in de ochtend en laat op de avond zijn tijden waarop je liever lekker thuis of in je hotel zit. Veel mensen denken zo, daarom zijn treinkaarten op deze tijden veel goedkoper. Ik zie het maar zo, als ik vroeg vertrek ben ik ook vroeg op mijn bestemming. Kan ik in de middag alvast op ontdekkingstocht. Extra lang vakantie dus!

6. Reis op andere dagen

Reis op andere dagen. Vaak zijn treinkaarten op dinsdag, woensdag en donderdag goedkoper. Dus ga geen weekendje weg van vrijdag tot en met zondag maar van dinsdag tot en met donderdag. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als je flexibel kunt werken zodat een weekend weg je geen vakantie dagen kost. Een treinkaart naar Berlijn kost op een woensdag vaak maar € 37,- terwijl je op een vrijdag gerust € 110,- betaald.

7. Neem je eigen eten en drinken mee

In de meeste internationale treinen vind je een restauratie wagon. Hier heb je vaak een barretje met een paar zitplaatsen en een klein restaurant. Ik sta er soms van te kijken hoe uitgebreid je kunt eten in de restauratie wagons. De prijzen zijn vaak niet extreem hoog, maar het is ook zeker geen koopje om hier te eten. Door eten en drinken van huis mee te nemen bespaar je al snel een hoop geld.

Goedkoop treinreizen, goedkope treinkaartjes

8. Neem de nachttrein

Vaak is de nachttrein wel duurder dan overdag de trein nemen. Bij de nachttrein is het nog meer van belang dat je op zoek gaat naar de goedkoopste vertrekdag. Daarnaast hoef je geen accommodatie te boeken als je in de nachttrein slaapt. Dit is wat er voor zorgt dat reizen met de nachttrein goedkoper is dan een trein overdag. Ik vind slapen in de nachttrein overigens ook heerlijk, lekker in slaap vallen met het geschud van de trein. Wil je meer weten over reizen met de nachttrein?

9. Reis buiten de spits

Voor lange afstandsreizen zal deze tip weinig invloed hebben. Maar voor lokale reizen geld vaak als je buiten de spits reist reis je met korting. Let er wel op, soms heb je hier een kortingskaart voor nodig. Maar dit is lang niet altijd het geval. In Nederland betaal je bijvoorbeeld € 5,60 per maand en dan reis je met 40% korting in de daluren. Dit abonnement is echt waar voor zijn geld. Kijk hier voor meer van deze maandkaarten.

10. Koop een treinpas

Verschillende landen hebben verschillende passen. Vaak houden deze passen in dat je voor een × aantal dagen onbeperkt met de trein kunt reizen. Zo heb je in Zwitserland de Swisstravel pass en de BritRail pass voor Groot-Brittannië. Controleer voor je vertrekt dus nog even goed of jouw bestemming ook een treinpas heeft. Dit kun je gewoon op Google vinden.

11. Koop een Interrail tickets

Een hele bekende treinkaart is de Interrail pas. Er zijn twee soorten passen. De Interrail global pas waarmee je in verschillende landen binnen Europa kunt reizen. Je kan zo bijvoorbeeld op zeven dagen binnen één maand met de trein mee.

Naast de Interrail global pas hebben ze ook de One country pass. Met deze pas kun je voor een bepaalde tijd in één specifiek land reizen. Wist je dat je maximaal twee kinderen onder de elf jaar gratis mee mogen reizen. Ben je onder de 27 jaar dan krijg je 25% korting op een interrail pas en zestigplussers krijgen 10% korting op hun interrail pas. Hoe tof is dat!

Interrailen is een leuke manier om een goedkope treinreis door Europa te maken.

Goedkoop treinreizen

12. Reis met de bus

Niet de tip die je had verwacht waarschijnlijk, maar soms ontkom je er gewoon niet aan en krijg je echt geen betaalbaar treinticket gevonden. Super jammer! Maar niet getreurd. Je kan dan vaak alsnog goedkoop reizen maar dan met de bus. Flixbus is een busmaatschappij waarmee je voor heel weinig geld door Europa kunt reizen. Zo ben ik al eens voor € 12,- retour van Breda naar Brussel gereisd.

13. Koop een kortingskaart

Reis je regelmatig met dezelfde treinmaatschappij, dan kan het handig zijn om een kortingskaart te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement voor een specifiek traject kopen of koop een kaart waarmee je in de daluren met 40% korting reist. Reis je extreem vaak en ver met de trein, dan zou je zelfs nog een kaart kunnen kopen waarmee je altijd gratis reist. Benieuwd naar je opties? Hier zie je alle opties voor treinkaarten in Nederland.

14. Geld terug bij vertraging

Vaak krijg je al vanaf een half uur tot een uur een deel van je treinkaartje terug. Zo hadden Jeroen en ik pech toen we terug kwamen vanaf de kerstmarkt in Düsseldorf. Door een onbekende storing hadden we vijf uur vertraging. Via het geld terug bij vertraging formulier op de website van NS international kregen we 50% van onze treinkaartje terug. Toch weer lekker € 20,- voor onze volgende vakantie. Dit is overigens niet alleen bij NS international, ook bij bijvoorbeeld Eurostar of Interrail krijg je geld terug bij vertraging.

Treinreizen

15. Zoek naar kortingen voor kinderen en senioren

Vaak reizen kinderen en senioren met korting. Vergeet niet om hier ook op te letten als je op zoek gaat naar goedkope treinkaarten.

–> Leestip: Dit is waarom treinreizen zo fijn is.

16. Koop je treintickets online

Door een treinkaart online te kopen kun je vaak een paar euro besparen. Dit is nooit heel veel maar alle beetjes helpen.

17. Reis met een groep

Reis je met een groep? Dan ben je vaak goedkoper uit dan losse kaartjes. In Nederland kun je vanaf vier personen een groepsticket kopen. In Oostenrijk waren we met zijn tweeën en konden we al een groepsticket kopen. Het scheelde nog geen twee euro per ticket, maar het gaat natuurlijk om het idee.

18. Voor € 49,- reis je een hele maand door Duitsland

Goedkope treintickets vind je in Duitsland! Wist je dat je komende zomer weer onbeperkt kunt reizen met de regionale treinen in Duitsland. Een goedkope treinkaart kost € 49,00 per maand. Hiermee kun je onbeperkt reizen in alle lokale treinen. Je kunt met deze kaart zelfs de Nederlandse grens oversteken. Dit doe je op de trajecten Hengelo-Bielefeld, Enschede – Dortmund en Enschede – Münster. Het ticket is vanaf 1 mei 2023 geldig.

Kijk hier voor meer informatie over dit geweldige ticket.

19. Gratis treinreizen in Luxemburg

Goedkoop treinreizen bestaat in Luxemburg niet. Luxemburg is het enige land ter wereld waar het openbaar vervoer helemaal gratis is. Beter wordt het niet. Treinreizen in Luxemburg kun je combineren met heel leuk wandelen. Je reist heel makkelijk met de trein via Brussel naar Luxemburg. Dit ticket is helaas niet gratis, maar als je op tijd boekt kosten deze maar € 33,-.

Hier vind je de actuele prijzen en vertrektijden voor de trein naar Luxemburg.

19. Goedkoop treinreizen in Europa: alle handige websites op een rijtje.

Goedkoop treinreizen kan soms erg overweldigend zijn. Met de onderstaande websites heb je een beter overzicht om een treinreis te plannen.

Waar kun je allemaal met de trein naar toe binnen Europa?

Overal! Als je wil kun je overal binnen Europa met de trein reizen. De ene keer gaat het wat makkelijker en luxer dan de andere keer. Maar waar een wil is is een weg. Eerder schreef ik al een handige blog met alle nachttreinen van Europa. Mijn favoriete bestemmingen zijn Slowakije, Zwitserland en München. Allemaal bestemmingen die je binnen een halve dag reizen met de trein kan bereiken.

Moet je altijd je treinkaart printen?

Nee, fijn en lekker duurzaam. In steeds meer landen kan te tegenwoordig je treinkaartje via je telefoon laten zien. Toch is dit nog niet voor ieder land zo. Controleer dit dus ook even goed van tevoren.

Wanneer is mijn internationale treinticket geldig?

Je Interrail pas is geldig voor de periode dat je hem hebt gekocht. Je moet van tevoren nog wel even uitzoeken of je voor de desbetreffende trein moet reserveren. Voor de meeste andere internationale treinkaartjes geld dat ze voor een bepaalde dag of zelfs voor een bepaald tijdstip geldig zijn. De geldigheid van je treinticket vind je altijd op het kaartje.

Ga jij goedkoop treinreizen in Europa?

Met deze tips ben jij klaar om een goedkope treinreis in Europa te maken. Wat wordt jouw volgende bestemming?

Zoek je nog inspiratie voor treinreizen door Europa? Dit boek is alles wat je nodig hebt.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten