Goedkoop treinreizen

Goedkoop treinreizen: met deze 13 tips is dat super makkelijk

Goedkoop treinreizen is lastig, dat is iets wat ik regelmatig hoor. Toch hoeft het echt niet moeilijk te zijn om een goedkoop treinkaartje te vinden. Sterker nog ik heb al regelmatig treinkaartjes buiten Nederland voor onder de € 100,- kunnen kopen. En als je flexibel bent in je bestemming en je reistijd word het alleen maar makkelijker om een goedkope treinreis te plannen.

Goedkoop treinreizen

De reden dat ik vaak hoor dat treinkaarten duur zijn is omdat vliegtickets veel te goedkoop zijn. Het slaat helemaal nergens op dat je voor € 40,- retour naar Rome kunt vliegen. Goedkope treinreizen vinden lukt me prima maar zo goedkoop is met de trein helaas niet te doen.

Voor mij begint mijn vakantie al zodra ik in de trein stap. Ik vind het echt heerlijk om uren naar buiten te staren en te genieten van wat een land te bieden heeft. Deze ervaring gaat volledig aan je voorbij als je vliegt. Neem dat ook eens mee in je keuze om met de trein op vakantie te gaan.

Goedkoop treinreizen

1. Reis in het laagseizoen

Net als met alles tijdens je vakantie zijn ook treinkaarten goedkoper in het laagseizoen. Probeer buiten de standaard vakanties te reizen. Zo reis je in juni of september voor minder geld maar heb je nog steeds veel kans op mooi weer.

2. Bepaal je reisdoel slim

Je wilt er even lekker tussen uit maar hebt nog geen bestemming op het oog, ga dan op zoek naar leuke aanbiedingen. Vaak vind je een combinatie van treinticket met hotel in een leuke bestemming voor weinig geld.

3. Vroeg boeken

Treinreis plannen, begin hier op tijd mee. Net als bij vliegtickets zijn treinreizen ruim van tevoren goedkoper dan een paar dagen voor vertrek. Het is namelijk zo, hoe leger de trein hoe goedkoper de treinkaartjes zijn. Gemiddeld kun je het beste 3 maanden voor vertrek aanhouden voor het vinden van de voordeligste prijzen.

Hieronder een overzicht van wanneer de treintickets in de verkoop gaan.

  • 4 maanden voor de Thalys, TGV Brussel-Frankrijk en de TGV Lyria.
  • 4 maanden voor de nachttrein door verschillende Europese landen.
  • 6 maanden voor de Deutsche Bahn of de ICE international.
  • 6 maanden voor de Eurostar.

4. Reis op minder geliefde tijden

Als je reist op minder gunstige tijden zijn de tickets vaak goedkoper. Denk hierbij aan de eerste treinen vroeg in de ochtend of de laatste treinen van de dag. Dus reis zo vroeg mogelijk of zo laat mogelijk op de dag.

5. Reis op andere dagen

Reis op andere dagen. Vaak zijn treinkaarten op dinsdag, woensdag en donderdag goedkoper. Dus ga geen weekendje weg van vrijdag t/m zondag maar van dinsdag t/m donderdag. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als je flexibel kunt werken zodat een weekend weg je geen vakantie dagen kost.

Goedkoop treinreizen, goedkope treinkaartjes

6. Neem de nachttrein

Vaak is de nachttrein nog wel duurder dan overdag de trein nemen. Bij de nachttrein is het nog meer van belang dat je op zoek gaat naar de goedkoopste vertrekdag. Reizen met de nachttrein scheelt je natuurlijk ook weer een accommodatie dus dan word het totaalplaatje weer wel goedkoper.

Wil je meer weten over reizen met de nachttrein?

7. Reis buiten de spits

Voor lange afstandsreizen zal deze tip weinig invloed hebben. Maar voor lokale reizen geld vaak als je buiten de spits reist reis je met korting. Let er wel op, soms heb je hier een kortingskaart voor nodig. Maar dit is lang niet altijd het geval.

8. Koop een treinpas

Verschillende landen hebben verschillende passen. Vaak houden deze passen in dat je voor een x aantal dagen onbeperkt met de trein kunt reizen. Zo heb je in Zwitserland de Swisstravel pass en de BritRail pass voor Groot-Brittannië. Controleer voor je vertrekt dus nog even goed of jouw bestemming ook een treinpas heeft. Dit kun je gewoon op Google vinden.

9. Koop Interrail tickets

Een hele bekende treinkaart is de Interrail pas. Er zijn twee soorten passen. De Interrail global pas waarmee je in verschillende landen binnen Europa kunt reizen. Je kan zo bijvoorbeeld op zeven dagen binnen één maand met de trein mee.

Naast de Interrail global pas hebben ze ook de One country pas. Met deze pas kun je voor een bepaalde tijd in één specifiek land reizen.

Interrailen is een leuke manier om voor weinig geld met de trein door Europa te reizen.

Goedkoop treinreizen

10. Reis met de bus

Niet de tip die je had verwacht waarschijnlijk, maar soms ontkom je er gewoon niet aan en krijg je echt geen betaalbaar treinticket gevonden. Super jammer! Maar niet getreurd. Je kan dan vaak alsnog goedkoop reizen maar dan met de bus. Flixbus is een busmaatschappij waarmee je voor heel weinig geld door Europa kunt reizen. Zo ben ik al eens voor € 12,- retour van Breda naar Brussel gereisd.

11. Geld terug bij vertraging

Vaak krijg je al vanaf een half uur tot een uur een deel van je treinkaartje terug. Zo hadden Jeroen en ik pech toen we terug kwamen vanaf de kerstmarkt in Düsseldorf. Door een onbekende storing hadden we vijf uur vertraging. Via het geld terug bij vertraging formulier op de website van NS international kregen we 50% van onze treinkaartje terug. Toch weer lekker € 20,- voor onze volgende vakantie. Dit is overigens niet alleen bij NS international, ook bij bijvoorbeeld Eurostar of Interrail krijg je geld terug bij vertraging.

12. Zoek naar kortingen voor kinderen en senioren

Vaak reizen kinderen en senioren met korting. Vergeet niet om hier ook op te letten als je op zoek gaat naar goedkope treinkaarten.

–> Leestip: Dit is waarom treinreizen zo fijn is.

Goedkoop treinreizen: alle handige websites op een rijtje.

Goedkoop treinreizen kan soms erg overweldigend zijn. Met de onderstaande websites heb je een beter overzicht om een treinreis te plannen.

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.