Stel je voor: een man, een fiets en een onstilbare honger naar avontuur. Roman gaat op de fiets naar Rome, steekt de majestueuze Alpen over en verkent eeuwenoude Romeinse wegen. In Rome wordt hij beloond met de lekkerste pizza die hij in jaren heeft gegeten, een betere afsluiting van deze indrukwekkende reis kun je je niet wensen toch? Roman vertelt over zijn ervaringen met fietsen naar Rome.
In de rubriek mijn duurzame reis interview ik reizigers die een reis hebben gemaakt met een lagere impact dan gemiddeld. Van vakanties met een elektrische camper tot de Camino Francés en de leukste treinreizen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@homemadeadventures.nl onder vermelding van mijn duurzame reis.
Kun je kort iets over jezelf vertellen
Hey! Ik ben Roman, 27 jaar, en ik werk bij Bever Maastricht. Zoals je zult lezen, is fietsen in de breedste zin van het woord mijn hobby. Of het nu op verharde wegen, onverharde paden of ergens daartussenin is, ik geniet ervan. Soms ben ik onderweg met volgeladen fietstassen, de andere keer met alleen een zadeltasje.
Op de fiets naar Rome, jij gaat een uitdaging niet uit de weg?
Daar probeer ik van tevoren zo min mogelijk aan te denken. Niet dat dat altijd lukt… Vorig jaar juni heb ik een soortgelijke reis gemaakt naar Zuid-Frankrijk via een route van Benjaminse. Dat beviel toen heel goed, maar die route had wel een stuk minder hoogtemeters. Deze keer lagen de Alpen “in de weg”, dus daar zag ik dit keer wel een grote uitdaging. Waar ik vorige keer nog met een beetje Frans kon redden, is mijn Italiaans echt niet aanwezig. Maar dat is iets wat je met handen en voeten wel opgelost krijgt.
Hoe kwam je op het idee om naar Rome te fietsen?
Toen ik vorig jaar de Véloroute du Soleil van Benjaminse bekeek, zag ik al veel opmerkingen langskomen over zijn andere route naar Rome. Blijkbaar is fietsen naar Rome erg populair bij fietsreizigers. Zelf trok de tocht me aan omdat ik de opgravingen en ruïnes van Rome graag met eigen ogen wilde zien. Rome is natuurlijk alleen maar de eindbestemming, tussen Nederland en Rome liggen zoveel leuke plekken die een bezoek waard zijn.
Wat moet je voor vertrek allemaal regelen?
Een fiets! Ik had eerst het plan om de fietstocht naar Rome in de lente te doen, maar mijn fiets was aan onderhoud toe. Ik vind het leuk om zelf aan fietsen te klussen (en mijn ervaringen met fietsenmakers zijn niet altijd al te goed geweest), maar soms kom je er wel achter dat zo’n ding van de grond af opbouwen veel moeite (en tijd!) kost. Dus heb ik de fietstocht uitgesteld tot de zomer.
Iedereen zal je zeggen dat vrijwel iedere fiets een potentiële reisfiets is, en daar zit een kern van waarheid in. Je kan zelfs denken dat een fiets die net wat harder rammelt het alleen maar een avontuurlijkere reis maakt. Maar ook aan medereizigers te zien kan ik wel zeggen dat het helpt als hij voor vertrek tenminste goed in elkaar is gezet. Je fiets hoeft absoluut niet de nieuwste snufjes of de lichtste onderdelen te hebben. Een stevig setje wielen, een (paar) rekjes om tassen aan te bevestigen en een lekker zadel zijn allemaal dingen die van een fietsvakantie net wat comfortabeler maken.
Verder is het vooral een kwestie van je paklijst afwerken, je route plannen in etappes, en alvast een beetje opzoeken wat de tussenstops kunnen zijn.
Hoe bereid je je voor op een fietsvakantie naar Rome?
Door vooral veel naar een kaart te kijken. In mijn geval waren dat vooral de kaarten van OpenStreetMap. De route van Reitsma die ik had gekozen is een volledig uitgeplande route met kant-en-klare etappes. Ik heb het routeboekje niet gekocht omdat ik niet te obsessief wil plannen en een verrassing hier en daar wel leuk vind. De .gpx bestanden kan je makkelijk online vinden.
Je weet ongeveer hoeveel kilometer (zowel in de lengte als in de hoogte) je in een dag kunt rijden, dus soms kun je de etappes net wat anders opsplitsen om zo wat sneller door te rijden, of om ergens een middag rond te kunnen kijken. Uiteindelijk zijn de overnachtingsplekken allesbepalend: Waar liggen er campings, welke zijn nog open, en is het een beetje gezellig en betaalbaar. Zo zie je van tevoren al op welke dagen je toch echt wat harder moet trappen om niet na donker op een camping binnen te komen. Tot slot weet je ergens ook dat geen enkel plan de eerste week fietsen gaat overleven. Je komt erachter dat de hoogtemeters ook niet alles zeggen of dat je op een andere plek graag langer blijft. Of, zoals bij mij, dat alle campings in Italië zelf met vakantie zijn…
Alle wegen leiden naar Rome, welke route heb jij gefietst?
Ik heb ervoor gekozen om de route van Reitsma te rijden. Hans Reitsma is een fietsroutemaker die online alles heeft gedeeld over zijn fietsroute naar Rome.
Zoals je zelf zegt, leiden heel veel wegen naar Rome, maar uiteindelijk zijn er maar zoveel manier om (zonder stijgijzers) de Alpen over te steken. Het is wel grappig hoe vaak je die uitspraak hoort, terwijl je onderweg bent. Naarmate ik dichter bij Rome kwam veranderde de betekenis van het gezegde steeds meer.
In het begin is het vooral een redelijk hol gezegde, maar in Augsburg begon de Romeinse-wegen, thematiek al met een camping die Via Augusta heette (kan de camping overigens niet aanraden…). Vanaf dat moment rij je meestal over antieke Romeinse wegen, wat je ook terugziet in straatnamen. Zo steek je de Alpen over via de Via Claudia Augusta, waarmee je over de Reschenpas Italië binnen rijdt. Na Venetië fiets je weer op talloze oude wegen tot aan de Tiber. Op het forum in Rome ligt een steen, de gouden mijlsteen, waar vroeger blijkbaar een pilaar op stond met daarop de afstanden tot andere grote steden binnen het Romeinse Rijk. Een beetje zoals die cliché richtingaanwijzers met daarop de afstanden tot grote wereldsteden. Daar viel bij mij eigenlijk pas het kwartje. Het is niet zozeer dat alle wegen naar Rome leiden, maar wij wonen (niet geheel toevallig) langs de wegen die de Romeinen richting hun stad gebouwd hebben.
Fietsen naar Rome de Reitsma route
De Reitsma fietsgids is is uitgewerkt in drie reisgidsen.
-> Deel 1: Amsterdam naar Garmisch Partenkirchen
-> Deel 2: Garmisch Partenkirchen naar Ferrara
-> Deel 3: Ferrara naar Rome
Op welke plekken moet je echt stoppen en waarom?
Een hele lijst! Achteraf gezien had ik in Duitsland nog wat langer rond moeten hangen, zoals in steden als Koblenz of Garmisch-Partenkirchen. Uiteindelijk vond ik vooral Heidelberg, Innsbruck, Venetië en Assisi echt mooie plekken om rond struinen. Oh ja, en Rome uiteraard! Daar zou ik nog weken kunnen rondlopen. Het is uiteindelijk vooral belangrijk dat je even stopt om rond te kijken zodra het je interesse wekt.
En hoe zit het met overnachten? Waar sliep je ’s nachts?
Het grootste deel van de nachten heb ik doorgebracht op campings. Ik vind kamperen ontzettend leuk en slaap liever in mijn tent dan in een hotel. Duitse en vooral Oostenrijkse campings zijn ontzettend luxe, en als je buiten het hoogseizoen gaat zijn ze helemaal niet druk. Het nadeel van buiten het seizoen reizen is dat je wel de openingstijden van campings goed in de gaten moet houden. Vooral in Italië heeft men de neiging om vanaf midden september de hele camping te sluiten, zonder dat je dat nadrukkelijk op hun website staat. Gelukkig zijn kleinere agriturismo-campings vaak veel langer open, vooral omdat de Italianen die zelf liever lijken te gebruiken. Gelukkig zijn de Italianen (en in mijn geval een heel aardig Roemeens koppel) meer dan welwillend om je in hun achtertuin te laten bivakkeren.
Fietsen naar Rome, in hoeveel dagen doe je dat?
Ik ben in totaal 31 dagen weg geweest waarvan ik 26 dagen heb gefietst. De andere dagen had ik een rustdag en gebruikt om stedentripjes te maken.
Als je zover fiets, wil je je fiets natuurlijk zo licht mogelijk hebben. Wat nam je allemaal mee?
Dat zou je zeker wel willen! Er is een limiet aan hoeveel je fiets kan dragen (zowel de wielen als de remmen). Ik vind het fijner om wat meer comfort mee te nemen dan wanneer ik ‘Ultralight’ op reis gaat. Vooral als je meer dan een maand onderweg bent zijn een ruimere tent en een degelijke ‘keuken’ hun extra grammen meer dan waard, vooral als ik dan wat spullen voor een kop koffie mee kan nemen! Uiteindelijk zijn al die lichtgewicht spullen toch wat fragiel of frustrerend om zo lang te gebruiken.
Mijn paklijst vulde in totaal een viertal tassen (twee van 20L, twee van 12.5L). Als je met z’n tweetjes op weg bent zal je het waarschijnlijk met alleen en paar grote achtertassen en een stuurtas kunnen redden. Ik denk dat het qua gewicht uitkwam op een kilo of 18 á 20. Met een fiets van een kilo of 16 dus wel een aardig gewicht, al helemaal als je vergelijkt met die sportieve bikepacking-fietsen, maar het reed alsnog prima.
Heb je nog tips voor andere reizigers die op de fiets naar Rome willen?
Een klant bij de Bever gaf mij een heel goeie tip toen ik zelf aan het plannen was voor de reis: Eroi Della Pizza, ten noordwesten van Vaticaanstad. De beste pizza die ik in jaren heb gehad!
Goed voorbereid op reis? Vergeet dan deze handige reisgidsen niet!
Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.