Duurzame zonnebrand

Duurzame zonnebrand: met deze tips smeer je bewuster en milieuvriendelijker

Met de zomer in aantocht en mijn eerste dagje strand alweer achter de rug werd het tijd om mijn zonnebrand weer voor de dag te halen. Vooral veel flesjes met nog wat restjes erin, over het algemeen het huismerk zonnebrand van de drogist waar ik op dat moment was. In mijn zoektocht naar een steeds duurzamere manier van reizen en leven vind ik dat het tijd is om op onderzoek uit te gaan naar duurzame zonnebrand, zodat ik het volgende dagje strand mezelf met een duurzame zonnebrand kan insmeren.

Zonnebrandcrème

De meest duurzame manier is natuurlijk weg blijven uit de zon, zwemmen met een t-shirt aan, een parasolletje mee naar het strand of draag speciale Uv-werende kleding. Is dat nu allemaal niet wat je wilt en wil je juist graag de zon in, kies dan voor een duurzame zonnebrand. Want niet smeren is eigenlijk geen optie!

Belangrijke eisen voor mijn zonnebrand is dat het echt gezond is voor mijn huid, dat het goede bescherming geeft tegen Uv-stralen en dat het het onderwaterleven niet aantast. Dat een zonnebrand niet per se heel fijn smeert, vind ik net als een lichte witte waas niet heel erg.

Oké we weten wat we willen, maar waar moeten we allemaal op letten bij het kopen van een duurzame zonnebrand? Wil je echt alle ins en outs te weten komen, kijk dan eens op de website van Zaailingen. Hier vind je een super uitgebreid artikel compleet met cheatsheet en al.

Duurzame zonnebrand

Duurzame zonnebrand

Ten eerste, voordat we in de zon gaan bakken, zorg ervoor dat je huid kan wennen aan de zon, ga niet meteen een hele dag naar het strand zodra het mooi weer is. Zorg er in het voorjaar eerst voor dat je een paar keer een kwartiertje in de zon komt. Zo geef je je huid de kans om aan de Uv-stralen te wennen. Uiteraard smeer je jezelf ook voor dit kwartiertje in met zonnebrand.

Je wilt je lichaam beschermen tegen teveel UV-A en UV-B stralingen. UV-A stralingen zorgen voor snelle veroudering en vergroot de kans op huiskanker. UV-B stralingen zorgen voor het verbranden van je huid. Zorg er dus voor dat jouw zonnebrand je zowel tegen UV-A en UV-B (SPF) beschermd

Welke zonnebrand is goed voor het milieu?

Om je huid tegen de Uv-filters te kunnen beschermen heb je eigenlijk 2 opties, de eerste zijn minerale filters en de tweede zijn chemische filters.

Minerale filters nemen een deel van de stralingen op in je lichaam, maar weerkaatsen het grootste deel van de stralingen waardoor de slechte stoffen niet worden opgenomen door jouw lichaam. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn minerale waar je naar op zoek wilt gaan als je voor een anorganische (minerale) filter wilt gaan. Minerale filters kunnen bestaan uit nanofilters en non nanofilters. Nanofilters zijn een stuk kleiner dan non nanofilers en laten daarom minder snel een witte waas achter.

De chemische filters worden snel door de huid opgenomen. De filters absorberen de Uv-straling en maken zo de schadelijke stoffen onschadelijk. Bij een chemische filter is het belangrijk dat je iedere paar uur weer opnieuw gaat smeren. Omdat chemische zonnebrand in je huid trekt, zal deze géén witte waas achter laten.

Deze ingrediënten wil je WEL in je zonnebrandcrème

Onderstaande ingrediënten zijn allemaal goed voor zowel het zeeleven als voor onze eigen gezondheid. Kies je een zonnebrand met veel antioxidanten zoals vitamine c en vitamine e dan heb je helemaal een goede zonnebrand te pakken.

  • UVAsorb HEB
  • UvinulT150
  • Uvinul A plus
  • Zinkoixide (bij voorkeur non-nano)
  • Titaniumdioxide (bij voorkeur non-nano)
  • Orbine zuur
  • Tinosor

Deze ingrediënten wil je NIET in je zonnebrandcrème

Onderstaande ingrediënten wil je juist vermijden omdat ze ongezond voor ons of voor de zee zijn.

  • Oxybenzone
  • HomoSalate
  • OCtinaxate
  • PABA
  • Padimate O
  • Eenzocamene

Ook kun je het beste ingrediënten als parfum, alcohol en etherische oliën vermijden. De kans dat je hier een allergische reactie op krijgt, is zeer aanwezig. Als laatste wil je ook geen siliconen, aardolie of palmolie in je zonnebrand terug vinden.

Nog een paar laatste, maar zeker net zulke belangrijke details. Veel zonnebrand merken beweren dat ze duurzaam zijn, maar vaak is dat niet zo. Veel van de keurmerken zoals reef safe of biologisch afbreekbaar zijn dat absoluut niet. Zorg ervoor dat je altijd op de ingrediënten let, dan komt het wel goed.

Maak gebruik van waterbestendige zonnebrand, deze hoef je minder vaak te smeren en tas het zeeleven daardoor ook minder snel aan.

Als aller laatste wil je natuurlijk ook dat je zonnebrand dierproef vrij is en dat de verpakking zo zero waste mogelijk is. Wil je er zeker van zijn dat jouw zonnebrand dierproef vrij is.

Duurzame zonnebrand

Welke duurzame zonnebrand kies is?

Na het vele lezen en vergelijken van verschillende soorten zonnebrand heb ik de Suncover SPF 30 besteld. Na uitgebreid testen ben ik hier zeer tevreden over. Omdat er geen parfum in de zonnebrand zit ruikt hij totaal niet, hij stinkt dus ook niet. De zonnebrand is wat aan de dunne kant maar hij smeert heerlijk! Verder laat hij geen witte waas achter. Ik ben een keertje verbrand, maar dat is mijn eigen schuld, ik heb me in de ochtend ingesmeerd, daarna heel de dag niet meer ;-(. Het enige nadeel van deze zonnebrand is dat hij niet waterproof is. Conclusie, de Suncover SPF 30 is voor mij een fijne duurzame zonnebrand.

Ben je benieuwd wat er allemaal nog meer in mijn duurzame toilettas zit? Ik vertel het je graag.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

  1. Leuk en interessant onderwerp , nooit zo stilgestaan bij de verschillen van zonnebrand.

    Hier is het vaak smeren en gaan! Zonder er verder bij over na te denken..

    Dierproef vrij is voor mij één van de belangrijkste redenen om zelf eens wat “onderzoek” te doen in duurzame zonnebrand merken.

    Thanks voor de eyeopener !

    1. Dierproef vrij is zeker ook een belangrijk element in het gebruik van duurzame zonnebrand, je was al goed op weg, ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Search
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten