Green Key keurmerk

Duurzame reis keurmerk: Green Key

Je gaat op zoek naar een duurzame activiteit of accommodatie. Veel bedrijven beweren dat ze duurzaam zijn, maar zijn ze dat ook daadwerkelijk? Hoe kun je dit checken, er zijn zoveel keurmerken. Hoe werkt dat allemaal? Hier leg ik je het een en ander uit over het Green Key keurmerk. Het Green Key keurmerk vind je ondertussen in 65 verschillende landen. Hier vind je dus meer dan genoeg duurzame accommodaties.

Wat is Green Key?

Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche bedrijven. Deze bedrijven doen hun uiterste best om zo duurzaam mogelijk te zijn, ze doen meer dan er door de overheid van ze verwacht wordt en zorgen ervoor dat jij niet hoeft in te leveren op kwaliteit en comfort. Bedrijven met een Green Key keurmerk gaan zuinig om met water en energie. Vaak hebben ze zonnepanelen, gebruiken ze alleen ecologische schoonmaakmiddelen ook wassen ze niet vaker dan strikt noodzakelijk. Het Green Key keurmerk vind je ondertussen in 65 landen en meer dan 3200 bedrijven hebben dit keurmerk al.

Green Key keurmerk

Het doel

  • Het gebruiken van milieuvriendelijke en duurzame werkwijze en technologieën in de accommodaties waardoor en minder grondstoffen nodig zijn.
  • Bewustwording en gedragsverandering creëren bij gasten, personeel en leveranciers.
  • Het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame methodes in de horeca vergroten.

Green Key eisen

Hoe krijgt een bedrijf het Green Key keurmerk? Om het Green Key keurmerk te krijgen kan een bedrijf zich aanmelden. Na aanmelding komt er een onafhankelijke inspecteur die checkt of de bedrijven aan alle verplichte eisen voldoet. Ook kijkt hij of men zich houd aan de optionelen eisen. Is dit het geval, dan krijgt een bedrijf het keurmerk. Een hotel moet aan andere duurzaamheids eisen voldoen dan bijvoorbeeld een sauna. Om te zorgen dat iedere branche weet waar hij aan toe is zijn er verschillende handleidingen met eisen gemaakt. Onderstaand zijn de punten waar een inspecteur op let tijdens zijn bezoek aan bijvoorbeeld een hotel.

  • Transport
  • Watergebruik
  • Duurzaam voedsel
  • Afvalbeheer
  • Energiegebruik
  • Schoonmaken
  • Duurzaam inkopen
Green Key keurmerk
Bron: https://www.greenkey.global/

Een paar van mijn favoriete Green Key accommodaties

Wil je weten waar je allemaal een Green Key locatie kan vinden, neem hier dan een kijkje.

  • Scheveningen: Beachclub Indigo, na een middagje chillen op het strand geniet je hier van heerlijke maaltijden en kijk je met een cocktail in je hand naar de ondergaande zon. Klinkt dat niet tropisch? Het kan gewoon allemaal in ons eigen kikkerlandje.
  • Deurne: Natuurpoort de Peel, Na een lange wandeling in de Deurnese peel plof je hier op het terras voor een heerlijke lunch.
  • Rotterdam: Euromast, Wie kent de Euromast nu niet? Wist je dat je hier ook terecht kan om op grote hoogte te eten en zelfs te overnachten?
  • Texel: Ecomare, ben je op Texel en wil je er zeker van zijn dat je zeehonden tegen komt? Dan is Ecomare de place to be. Hier vangen ze zeehonden op die een steuntje in de rug nodig hebben. Zodra ze weer helemaal zijn opgeknapt worden ze weer vrijgelaten.
  • Leeuwarden: Ik ging een weekendje naar Leeuwarden en sliep in Notiz Hotel. Een hotel wat zich inzet voor duurzaamheid.
  • Amsterdam: Hotel Jakarta, dit toffe hotel waar Nederland en Indonesische invloeden samen komen. Een overnachting bij hotel Jakarta boek je trouwens via het eerlijke boekingsplatform Moonback.

Wat kun je zelf nog doen om duurzamer te reizen?

  1. Gebruik niet dagelijks een nieuwe handdoek. Dat scheelt voor het hotel weer wassen.
  2. Neem je eigen waterfles mee. Scheelt een hele hoop plastic op jaarbasis.
  3. Blijf een keertje dichter bij huis.
  4. Neem geen binnenlandse vluchten maar reis met de trein.
  5. Slow travel, reis langzaam en bezoek minder bestemmingen tijdens jouw vakantie.
  6. Compenseer jouw CO2-uitstoot.

Wil je meer tips over duurzamer reizen? Lees dan eens deze duurzame reistips.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten