Duurzaam reizen duur

Duurzaam reizen duur? Niet met deze 15 tips

Is duurzaam reizen duur? Vaak krijg ik de opmerking dat duurzamer reizen duur is. Daar ben ik het niet mee eens! In dit artikel zal ik je laten zien dat duurzamer reizen helemaal niet duur hoeft te zijn. Veel van de tips zijn erg makkelijk toe te passen. Voor sommige tips moet je misschien een kleine investering doen maar die heb je vaak al snel terug verdient.

1. Neem een herbruikbare waterfles mee

Niet in alle landen kun je het kraanwater drinken. Je bent dan snel geneigd om flessen water in de winkel te kopen. Al deze flessen water zorgen voor een grote berg plastic dat na één keer gebruiken weer word weggegooid. Één waterfles kost misschien niet zo heel veel maar als je al het water van je vakantie bij elkaar optelt, gaat het heel hard. 

Reken je even mee? Ik ga ervan uit dat (je met 2 personen 21 dagen op reis bent). Een fles van een liter water kost gemiddeld € 1,00, met twee personen drink je vier liter water per dag. €1,00 x 4 = €4,00. €4,00 × 21 dagen = € 84,00

Voor je vakantie geef je dus €84,00 uit aan water. Een kleine waterfilter kost tussen de € 40,- en € 50,-. Natuurlijk heb je ook nog twee herbruikbare waterflessen nodig. Ga ervan uit dat je hier maximaal 40 euro voor betaald. 

De meeste waterfilters gaan ongeveer 1000 liter mee. Met jouw investering van 80 euro bespaar je een heleboel plastic maar ook nog eens 920 euro aan water. (Let op, de prijzen zijn gemiddeld, dus kunnen afwijken. Ik wil je graag een beeld geven van je besparingen)

2. Ga minder vaak maar langer op reis

Ga in plaats van bijvoorbeeld drie keer per jaar eens één keer langer op vakantie. Hierdoor stoot je niet alleen minder CO2 uit maar bespaar je ook veel geld op je vervoer. Vaak zijn de heen- en terugreis een groot deel van de uitgaven van je reis.

3. Neem je eigen koffiebeker mee

Deze tip is niet alleen handig op reis maar ook thuis. Op veel plaatsen krijg je korting als je een herbruikbare koffie beker mee neemt. Vaak is dit 50 cent. Maar als je net z’n koffie drinker als ik bent tikt dat aardig door.

–> Lees tip: 7 tips voor een zero waste vakantie.

4. Maak gebruik van To good to go

To good to go is een app die ik in Nederland ook heel veel gebruik. Restaurants en winkels bieden hier pakketten aan met eten dat ze niet meer mogen/kunnen verkopen. Denk hierbij aan een net mandarijnen waarvan het net gescheurd is, eten dat ze niet meer mogen verkopen omdat de houdbaarheidsdatum te kort is. Via de app bestel je een box. Je betaalt bijvoorbeeld 5 euro en krijgt boodschappen voor minimaal 15 euro. Je weet van tevoren niet wat er in de box zit. Vaak kun je wel zien of de box vegetarisch is.

Het leuke van To Good to go is dus dat dit niet alleen in Nederland is. Ook op reis kun je een To good to go box scoren, op deze manier bespaar je geld en leer je de lokale keuken beter kennen.

To Good to go is een supergoede manier om geld te besparen en voedselverspilling tegen te gaan.

Wat kost duurzaam reizen

5. Flixbus

Wil je heel goedkoop duurzaam kunnen reizen? Kies er dan voor om met de Flixbus te reizen. Je hebt ze vast wel eens zien rijden, die groene bussen met oranje letters. Vaak ben je met de bus wel heel wat langer onderweg, maar stoot wel veel minder CO2 uit en je met de bus heel goedkoop reizen.

6. Blabla car

Ga je toch liever met de auto? Heb je nog een plekje vrij? Kijk of je iemand mee kunt nemen. Via de app Blabla kun je zien of je onderweg een lifter mee kunt nemen. Kun je de benzine kosten delen en hoeft deze persoon niet ook met de auto te reizen. Win-win!

7. Ga minder ver op reis

Ga eens na bij jezelf, is het altijd nodig om naar de andere kant van de wereld te vliegen? Wil je mooi weer? Denk dan eens aan de Algarve in Portugal, zin een stedentrip, ga dan naar München. Op zoek naar ruige natuur, laat Canada links liggen en stap op de trein naar Zweden of heb je ooit gedacht aan Roemenië?

8. Ga kamperen

Met kamperen word je sneller een met de natuur, je brengt veel tijd buiten door. Tijdens het kamperen leef je veel minimalistische waardoor je minder CO2-uitstoot dan bijvoorbeeld een verblijf in een hotel. Één leuke en goedkope manier van kamperen is Campspace. Met Campspace verblijf je op kleine boeren campings of bij mensen in hun achtertuin. Hierdoor kom je op leuke plekken. Vaak betaal je niet meer dan 10-15 euro per nacht voor 2 personen.

Is duurzaam reizen duur?

9. Reis met alleen handbagage

Het scheelt misschien niet veel maar iedere kilo die je extra meeneemt kost het vliegtuig extra brandstof. Door alleen met handbagage te reizen hoef je geen ruimbagage bij te boeken, dat scheelt je al snel 40 euro. Lees hier meer hoe je vliegen iets duurzamer kunt maken.

10. Reis buiten het hoogseizoen

Niet voor iedereen is dit mogelijk. Maar als je vrij bent in de keuze om op vakantie te gaan wanneer jij dat wilt, kies dan voor het laagseizoen. Zo voorkom je massatoerisme en over het algemeen zijn de prijzen een stuk lager dan in het hoogseizoen.

11. Reis naar minder toeristische gebieden

Door naar minder toeristische gebieden te reizen voorkom je massatoerisme. Je zorgt ervoor dat de lokale economie een financiële boost krijgt en meestal zijn de ervaringen die je hebt nog veel authentieker omdat de kans dat je met de lokale communicatie in aanmerking komt veel groter is. Over het algemeen zijn accommodaties en restaurants vele malen goedkoper dan in toeristische gebieden.

12. Reis op eigen kracht

Ga op kano-, wandel- of fietsvakantie. Één vrijwel gratis manier van vervoeren en een manier van verplaatsen waarbij je geen CO2-uitstoot. Wist je dat je in Nederland en België leuke vakanties op eigen kracht kunt doen. Denk bijvoorbeeld eens aan Texel rondwandelen (wel in het laagseizoen natuurlijk) of een fietsvakantie door Vlaanderen.

13. Koop je treinkaart ruim op tijd

Reis je met de trein? Boek dan je treinkaartje ruim van tevoren, vaak kan dit al 3 tot 6 maanden voor je reis. Lees hier alles over het vinden van goedkope treinkaarten en vind een lijst met alle nachttreinen in Europa. Treinkaarten kun je vaak heel makkelijk bij NSinternationaal kopen.

Is duurzaam reizen duur?

14. Slow travel

Blijf langer op een plek. Op deze manier geef je minder geld uit aan vervoersmiddelen en ervaar je een bestemming veel beter.

15. Zero waste

Naast het meenemen van je herbruikbare waterfles en koffie beker kun je nog veel meer zero waste items meenemen. Veel van deze producten zijn waarschijnlijk duurder in aanschaf maar als je ze eenmaal hebt, kun je er veel langer mee doen.

Duurzaam reizen duur? Ben jij er al van overtuigd dat duurzaam reizen helemaal niet duurder hoeft te zijn? Heb je het gevoel een tip te missen, laat het me dan zeker eventjes weten.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten