duurzaam reizen

Duurzaam reizen, dit is alles wat je wil weten

Onze aarde raakt overvol en uitgeput! Bevolkingsgroepen worden oneerlijk behandeld en dieren worden in gevangenschap gehouden. Gelukkig is het niet alleen maar slecht nieuws en is onze wereld ook een hele mooie plek om te ontdekken. Daarom is het van belang dat we met z’n allen een bijdrage leveren om onze aardbol weer een stuk duurzamer te maken. Duurzaam reizen is makkelijker dan je denkt!

Ik hoor je al denken, duurzaam reizen kan dat überhaupt wel? De kans is inderdaad klein dat jouw volgende vakantie volledig duurzaam zal zijn. Tenzij je op wandelvakantie gaat, niet doucht, geen verpakt eten meeneemt en op een duurzame locatie slaapt. Dit is niet voor iedereen weggelegd en dat is helemaal geen probleem.

Wat is duurzaam reizen nou precies?

Duurzaam reizen is veel meer dan alleen denken aan de natuur. Met duurzaam reizen heb je respect voor de lokale bevolking en de dieren die je onderweg tegenkomt. Je houdt rekening met het milieu en de natuur. Je wordt je bewust van de impact die jij hebt. Zo verklein je de plastic soep door je eigen herbruikbare waterfles mee te nemen, dat scheelt toch gemiddeld weer 116 plastic flesjes per jaar die in de oceaan belanden. Duurzaam reizen is makkelijker dan je denkt!

Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme betekent duurzaam reizen dat er volledig rekening gehouden wordt met de huidige en toekomstige ecologische, sociale en economische impact en dat men zich richt op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale bevolking. 

Hoe ga je duurzaam op vakantie?

Waarom duurzaam reizen makkelijker is dan je denkt? Omdat jij zelf degene bent die de keuzes maakt tijdens je reis. Denk bij het plannen van je volgende vakantie eens na over de volgende vragen: wordt het een grote hotelketen waarvoor de lokale bevolking plaats heeft moeten maken of wordt het een leuke homestay waar de lokale bevolking ook daadwerkelijk een eerlijk loon aan overhoudt? Ga je de stad verkennen per fiets of per scooter? Ga je nu wel of niet met die tijger in gevangenschap op de foto? Stap je drie keer per jaar in het vliegtuig voor iedere keer een week vakantie of vlieg je één keer per jaar en ga je dan meteen drie weken weg? Of is een vliegreis überhaupt wel nodig? Kun je ook met de trein, bus of auto op je vakantiebestemming komen?

Dit betekent duurzaam reizen voor mij

Hieronder bespreek ik de stappen die ik maak om duurzamer te reizen. Nee, mijn vakanties zijn niet volledig duurzaam, maar ze zijn wel een heel stuk bewuster en groener omdat ik bewuster naar de natuur en lokale bevolking kijk, maar ook probeer om minder CO2 uit te stoten. Ik kan je vertellen, mijn vakanties zijn nog steeds superleuk en heel fijn. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis omdat ik nu duurzamer reis. Integendeel, ik denk juist dat bewuster reizen ook veel positieve dingen met zich meebrengt. Lees snel verder naar de dingen waar ik tijdens het reizen allemaal op let. 

Duurzaam vervoer

Het vervoer naar jouw vakantiebestemming heeft waarschijnlijk de grootste impact van de hele reis. Het kost simpelweg veel energie om jezelf van A naar B te verplaatsen. Gelukkig kun je met een paar aanpassingen al heel wat CO2-uitstoot besparen. 

Door lichtgewicht te reizen met bijvoorbeeld alleen handbagage is het vliegtuig of de bus een stukje minder zwaar en zal er minder brandstof verbruikt worden. 

Daarnaast kun je jezelf afvragen of het wel nodig is om voor iedere vakantie in het vliegtuig te stappen. De uitstoot van een vliegreis is nou eenmaal veel hoger dan die van de auto of trein. Wil je de ruige natuur in Canada bekijken? Wist je dat ze in Roemenië en Lapland ook nog veel ruige natuur hebben. Wellicht een leuk alternatief dichter bij huis.

Op de website van de Milieu Centrale kun je de ‘Klimaat wijs op vakantie’-check doen. Hiermee kun je vergelijken wat voor jouw vakantiebestemming de meest duurzame manier van vervoer is. 

In het voorbeeld hieronder ben ik uitgegaan van een reis naar Portugal die ik in 2023 wil gaan maken. Het plan is om met twee personen met de trein te reizen. In de grafiek is de balk ‘mijn reis’ met het vliegtuig, omdat ik die vergelijking anders niet kan maken. Dan zie je dat je dat mijn uiteindelijke treinreis uiteindelijk bijna vijf keer minder CO2-uitstoot. 

Ja, met die treinreis ben ik uiteindelijk veel langer onderweg dan als ik in het vliegtuig zou stappen. Daarom heb ik besloten van de hele reis zelf al een avontuur te gaan maken. Ik ben van plan om op verschillende bestemmingen onderweg uit te stappen en daar één of twee dagen te verblijven. Hoe dit er precies uit gaat zien moet ik nog even plannen.

Een korte conclusie, probeer niet meer dan één keer per jaar op vliegvakantie te gaan, treinreizen is superleuk al helemaal met alle nachttreinen in Europa. Met deze tips vind je de goedkope treintickets.

Duurzaam overnachten

Tijdens jouw duurzame reis wil je natuurlijk ook duurzaam overnachten. Daarom ga je op zoek naar een accommodatie die zich inzet voor een groen bestaan. Je kunt bijvoorbeeld kijken of een accommodatie bezig is met het opwekken van hun eigen energie, is het gebouw goed geïsoleerd zodat het in de winter lekker warm blijft en in de zomer lekker koel is? Maken ze gebruik van lokale producten in de keuken en bieden ze vegetarische en vegan opties aan? Stimuleren ze jou om je handdoek vaker dan één keer te gebruiken en vind je geen miniflesjes shampoo meer in de badkamer? Dit zijn allemaal tekenen dat een accommodatie groen bezig is. 

Er zijn heel veel verschillende keurmerken die aangeven of een accommodatie duurzaam bezig is, helaas zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Greenkey en Green Globe zijn daarentegen keurmerken waar je van op aan kunt. 


Duurzame overnachtingen kun je op verschillende platformen boeken. Natuurhuisje, Stayokay, Ecologies, Ecobnb en Campspace zijn enkele van deze platformen. Wist je trouwens dat Moonback een eerlijk boekingsplatform is waar je op een eerlijke manier jouw accommodatie kunt boeken?

ecotoerisme, treinreizen

Duurzaam eten en drinken

Ook tijdens jouw duurzame reizen kun je rekening houden met duurzaam eten en drinken. Zo kun je het beste eten bij kleine en lokale restaurants die gebruik maken van lokale producten zodat de boeren in de omgeving ook profiteren van het ecotoerisme. Kies ook op reis voor vegan en vegetarische opties, eerder schreef ik al een artikel met tips voor vegetarisch eten op vakantie.

Slow travel

The fear of missing out en iedere dag een andere bestemming bezoeken zijn fenomenen die langzaam aan het verdwijnen zijn. Dat is maar goed ook. Door langzamer te reizen, dat ook wel slow travel word genoemd, neem jij de tijd om een bestemming volledig te ontdekken. Door langzamer te reizen kom je op minder verschillende bestemmingen en stoot je daardoor minder CO2 uit.

De grootste voordelen van Slow travel zijn voor mij dat je een omgeving veel beter leert kennen en het is een heel stuk duurzamer. Door langzamer te reizen deel je bij aan het ecotoerisme.

duurzaam toerisme

Respect voor mensen en cultuur

Tijdens het reizen zul je waarschijnlijk terecht komen in andere culturen. De kans is groot dat daar dingen gebeuren die voor jou vreemd zijn of niet door de beugel kunnen. Toch zijn dit de culturen van het land waar jij naartoe reist. Respecteer deze altijd. Jij bent te gast, dus het is het beste om je ook als gast te gedragen. 

Daarnaast help je de lokale bewoners door souvenirs te kopen bij lokale ondernemers, te eten in lokale restaurants en te overnachten bij lokale accommodaties. Extra leuk vind ik altijd de lokale gidsen. Ze kunnen je als geen ander vertellen over het gebied en je weet zeker dat jouw geld op de juiste plek terecht komt. Mijn voorkeur gaat altijd uit om op locatie op zoek te gaan naar een gids. Plan je liever vooruit, kijk dan eens op de Local Alike. Een website waar je activiteiten met lokale gidsen kunt boeken.

Dierenwelzijn

In veel landen worden dieren gebruikt om toeristen te lokken. Want het is toch super leuk om op de rug van een olifant te rijden voor die perfecte Instagram-foto te maken. Of toch niet? Onder duurzaam reizen valt ook het welzijn van dieren. Denk voor je een activiteit met dieren gaat doen eerst goed na of het wel een diervriendelijke activiteit is. Worden de dieren op een eerlijke manier behandeld? Zitten ze niet vastgeketend en hebben ze genoeg leefruimte? Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten voordat je een activiteit met wilde dieren boekt. De eerste keer dat ik tijdens het reizen een activiteit met wilde dieren ging doen heb ik mij nergens in verdiept. Wat een verschrikkelijke ervaring was het om te snorkelen met walvishaaien in Oslob. Ik raad echt iedereen af om daar naartoe te gaan. 

Gelukkig komen er steeds meer organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren. Daarentegen zijn er ook steeds meer bedrijven die beweren dat dieren goed worden behandeld omdat ze weten dat toeristen hier tegenwoordig dol op zijn. Helaas worden achter de schermen de dieren nog steeds niet goed behandeld. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van wildlife toerisme

Zero waste ook op reis

Net als je duurzame leven thuis kun je ook op reis een heleboel minder afval creëren. Juist op reis wil je voor minder afval zorgen. In veel landen is het afvalverwerkingsysteem nog niet wat het zou kunnen zijn. Daarom is het goed als we ons allemaal inzetten voor minder afval tijdens het reizen. Dit kan doen door onder andere je hervulbare waterfles mee te nemen, gebruik te maken van shampoo bars, een kleine opvouwbare tas mee te nemen en vaker naar de markt te gaan. Ben je benieuwd naar al mijn tips voor een zero waste vakantie? Lees dan snel dat artikel.

Wat is duurzaam reizen

CO2 compenseren

Je vakantie zit er weer op. Je bent weer thuis na een heerlijke duurzame vakantie. Nu is er nog één ding wat je kunt doen om jouw vakantie nog een laatste stukje groener te maken. Je kunt namelijk de CO2-uitstoot van jouw vakantie compenseren. Je leert hier alles over CO2 compenseren. Trees for All, Just Diggit en Greenseat zijn organisaties waarbij je jouw CO2-uitstoot kunt compenseren.  

Nu ben jij klaar om duurzaam te reizen

Met deze kleine aanpassingen veranderen we zeker de wereld niet. Maar jij bent wel degene die bijdraagt aan een betere omgeving voor mens, dier en milieu. Veel tips voor een duurzame vakantie pas je ook makkelijk toe in je dagelijkse leven. Als we met z’n allen kleine stapjes zetten wordt die mooie aarde van ons een nog fijnere plek voor iedereen.

Als we met zijn alle samenwerken, zullen dieren minder in gevangenschap leven, krijgt de lokale bevolking een eerlijke kans, en verkleinen we onze ecologische voetafdruk waardoor de aarde weer een stukje groener wordt.

Duurzaam reizen, ben jij er al van overtuigd? Zijn er al dingen waar jij op let?

MEER DUURZAME TIPS VAN HOMEMADE ADVENTURES

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten