CO2 compensatie reis noord India

Veronique koos voor CO₂-compensatie na haar vakantie naar India

Veronique en haar man wilde graag terug naar India, een land waar ze diepe connecties mee hebben. Ze vliegen liever niet, maar met een vakantie van een maand hadden ze te weinig tijd om over land naar India te reizen. Door CO₂ te compenseren voor hun vliegreis, werd de reis een stukje duurzamer. Hoeveel bomen hebben ze geplant? Lees even mee.

In de rubriek ‘’Mijn duurzame reis’’ interview ik reizigers die extra stappen zetten in het verduurzamen van hun vakantie. Van een fietsvakantie naar Rome tot de Camino Francés en de leukste treinreizen. Heb jij ook wat te vertellen? Mail naar info@homemadeadventures.nl onder vermelding van ‘’Mijn duurzame reis’’. Deze keer, alles over CO₂-compensatie na een reis naar India.

Wat is de reden dat jullie ervoor kozen om bomen te planten?

Mijn man heeft in het noorden van India, in een klein dorpje tegen de Tibetaanse grens les gegeven. Eens in de zoveel tijd reizen we daar terug naartoe. We bezoeken dan het dorpje waar hij heeft gewoond en maken een trektocht door de bergen. Bij de laatste reis naar India begon de gedachte aan een vliegreis toch te knagen.

In het dagelijks leven zijn we namelijk erg duurzaam bezig, zo ben ik druk bezig met permacultuur in onze eigen tuin. Daar past een vliegreis eigenlijk niet bij. De maand vakantie die we hadden was toch echt te kort om over land naar India te reizen. Daarom besloten we voor CO₂-compensatie te gaan.

School noord india

Welke reis hebben jullie gemaakt dat je CO₂ wilde compenseren?

Eens in de zoveel tijd gaan we terug naar Spiti in N-O India om de school weer te bezoeken, omdat wij ze altijd zijn blijven steunen. We bezoeken iedereen in het dorpje waar hij heeft gewoond en maken dan weer een trektocht door de bergen.

Eenmaal in India reizen we vaak met de nachtbus, soms liften we en we maken gebruik van een gedeelde taxi. Je betaalt dan om mee te mogen reizen. Eenmaal in India reizen we altijd zo duurzaam mogelijk. Gelukkig is het in India heel makkelijk om te liften; als mensen plek hebben stoppen ze bijna altijd voor je. Andersom deden we dat ook: als we taxi huurden, namen we zelf ook andere mensen mee. In India is het de normaalste zaak van de wereld om anderen in de auto mee te hebben. En een buitenlander in de auto is toch wel heel tof. Mensen in het noorden van India zijn heel nieuwsgierig en willen graag alles van je weten. In het gebied waar mijn man heeft gewerkt daar kent iedereen hem. Dus als we wilden wandelen dan stopten ze toch omdat ze ons kenden.  

Als we eenmaal in Spiti (regio in Noord-India) zijn, maken we meerdaagse trektochten. In de bergdorpjes slapen we bij de locals thuis. Deze homestay’s werken volgens een roulatiesysteem zodat de inkomsten eerlijk verdeeld worden. Als er mensen door hun dorpjes trekken, slapen ze om de beurt bij de verschillende homestay’s die een slaapplaats, diner en ontbijt verzorgen.

De kinderen uit deze bergdorpjes gaan in Rangrik naar de Munsel-ling school. Dit is de school waar mijn man les heeft gegeven. De kinderen wonen hier grote delen van het jaar. 

Liften India

Op welke manier hebben jullie de CO₂-compensatie geregeld?

We hebben de bomen cadeau gekregen. Ik heb er een hekel aan dat aan het woord feest cadeaus verbonden zijn. Vaak krijg je spullen waar je niets mee hebt. Dat is zonde van het geld en van het klimaat. 

Omdat we allebei in augustus jarig zijn en dan altijd een tuinfeest geven voor vrienden en familie, vonden we het een mooi idee om in plaats van spullen als cadeau een boom cadeau te vragen. Op de uitnodiging van het feest hebben we een uitleg geschreven zodat onze gasten wisten wat we van plan waren. Omdat we samen 115 werden was ons doel 115 bomen. Op deze manier konden we de uitstoot van onze vliegreis naar India compenseren. 

We hebben uiteindelijk een kist in de tuin gezet en donaties van 5 euro gevraagd. Één boom planten kost namelijk 5 euro. Het bedrag wat we tekort kwamen om 115 bomen te kunnen planten hebben we zelf bijgelegd. 

-> Leestip: Alles wat je moet weten over CO₂-compensatie op reis

Trektocht noord india

Via welke weg heb je de bomen geplant?

We hebben rechtstreeks via de website van Trees for All de bomen gedoneerd.

-> Wil jij ook jouw CO₂-uitstoot compenseren? Dat kan hier!

Waarom heb je specifiek voor Trees for All gekozen?

Via de Bever website en omdat ik bij de Bever werk en ik daar van klanten hoorde dat ze via Bever bij Trees for All bomen hebben gedoneerd, ben ik bij Trees for All terecht gekomen. Na onderzoek en omdat Bever is vooruitstrevend in het maken van duurzame keuzes en doet goed onderzoek naar verschillende aspecten voordat ze een samenwerking aan gaan. Daarom ging ik ervan uit dat bomen doneren bij Trees for All wel goed zat.

CO2 compensatie bomen planten

Wat doet Trees for all?

Trees for All is een organisatie die zich al 25 jaar inzet voor een bosrijke wereld. Ze planten zowel bomen in Nederland als in het buitenland via verschillende projecten. Als buitenstaander kun je doneren om bomen te planten. Die noemen ze CO₂-compensatie. 

Bij Trees for all kiezen ze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Natuurlijk willen ze zoveel mogelijk bomen planten. Maar dat doen ze alleen als de juiste boom op de juiste plek wordt geplant en op de juiste manier wordt onderhouden. De voorkeur gaat altijd uit naar inheemse soorten. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe bomen makkelijker uitgroeien tot grote, sterke en volwassen bomen. Die vervolgens meer CO₂ opnemen. 

Trees for All is een organisatie die zich al 25 jaar inzet voor een bosrijke wereld. Ze planten zowel bomen in Nederland als in het buitenland via verschillende projecten. Als buitenstaander kun je doneren om bomen te planten. Dit noemen ze CO₂-compensatie.

Spiti India

Werd je na het doneren ook betrokken bij de aanplanting van de bomen?

Ik heb gevraagd of ik een locatie kon kiezen, dat kon helaas niet. Je kunt op de website wel zien welke lopende projecten ze mee bezig zijn. Onze bomen staan in Indonesië en Brabant en Limburg. Je kunt het zelfs volgen hoe het met je bomen gaat. 

-> Leestip: Naomi verteld over haar reis met de trein naar Baskenland

Co2 compenseren india

Wat vonden jullie gasten van jullie cadeau wens?

Ik heb het certificaat met al onze vrienden gedeeld: ‘’Kijk dit is wat we met zijn allen voor elkaar hebben gekregen.’’ Daar heb ik leuke reacties op gehad. Ik weet niet of het familie en vrienden heeft gestimuleerd om zelf ook CO₂ te compenseren. Dat zou ik eigenlijk eens na moeten vragen. 

Wat wil je iedereen die nog twijfelt over CO2-compensatie nog vertellen?

Kijk eerst of jouw reis met de trein of het openbaar-vervoer gedaan kan worden. De CO₂-uitstoot van jouw reis naar beneden brengen heeft altijd een grotere impact dan CO₂-compensatie. Lukt dat niet, dan is CO₂-uitstoot compenseren een goed alternatief, zelfs als je maar een paar bomen planten.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten