CO2 compenseren tijdens het reizen

Alles wat je moet weten over CO2 compenseren: Doen of niet doen?

Steeds vaker hoor ik de vraag Heeft CO2 compenseren nu wel of geen effect? Er is niet echt een duidelijk antwoord op deze vraag te geven. Toch heb ik het voor je uitgezocht. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beter weet waar je aan toe bent.

Wat is CO2 compenseren?

Niet alleen bij vliegen en reizen maar bij bijna alles wat we in het dagelijks leven doen stoten we CO2 uit. Vaak stoot je CO2 uit zonder dat je het zelf in de gaten hebt. We noemen dit de verborgen impact. Babette Porcelijn schreef het boek de verborgen impact, dit is echt een geweldig boek, ik raad je absoluut aan om hem te lezen.

Als we CO2 gaan compenseren dan proberen we een deel van de uitstoot die we hebben veroorzaakt te compenseren door het op een andere manier tegemoet te komen. Hoe je dit doet, vertel ik later in dit artikel.

Hoeveel kost het om CO2 te compenseren?

Tegenwoordig kun je vaak al tijdens het boeken van jouw vliegreis, hotelovernachting of treinticket al jouw CO2-uitstoot compenseren. Vaak kost dit niet meer dan een paar euro. Super vreemd eigenlijk, dat men je het gevoel geeft dat als je een paar euro extra betaald je zonder je zorgen te maken naar de andere kant van de wereld kunt vliegen. Dit is namelijk niet het geval.

Naast de uitstoot van je reizen te compenseren doe je er ook goed aan om de uitstoot van je dagelijks leven te compenseren. Ook dit kun je bij verschillende organisaties voor een paar euro per keer doen.

–> Leestip: treinreizen, dit is waarom het zo leuk is.

CO2 compenseren doen of niet

Hoe kun je CO2 compenseren?

Je kunt simpel gezegd op twee verschillende manieren je CO2-uitstoot compenseren. Je kunt je CO2-uitstoot opnieuw laten opnemen en ergens anders in de wereld de CO2-uitstoot verminderen.

Een bekende manier van CO2-uitstoot compenseren door de CO2 opnieuw te laten opnemen is door bomen te planten. Na het doneren van geld word er een boom gepland die dan vervolgens de CO2 opneemt. Belangrijk om te weten is wel dat de bomen niet omgehakt mogen worden. Zodra een boom verdwijnt, komt de CO2 namelijk weer opnieuw vrij. Als je bomen plant via Trees for all weet je zeker dat je geld ook daadwerkelijk gebruikt word om bomen mee te planten.

Als we even nadenken over het feit dat er wereld wijd sneller bomen worden gekapt dan dat er bij worden gepland en dat er voor iedere vlucht die er opstijgt een eik van duizenden jaren oud nodig is om dit te compenseren (nieuw geplante bomen nemen nog veel minder CO2 op) is het dan wel realistische om bomen bij te planten? Kunnen we ons niet beter focussen om bestaande bossen te behouden?

Iedere boom die gekapt word laat namelijk de CO2 die hij heeft opgeslagen weer los. Dus een boom is maar een tijdelijke oplossing. Cool earth en Just diggit zetten zich in om bestaande bossen te beschermen en te herstellen. Naast dat de opgeslagen CO2 opgeslagen blijft, is het behoud van bossen ook nog eens goed voor de lokale bevolking en de planten en dieren die er in een gebied te vinden zijn.

Daarnaast kun je dus ook CO2 compenseren door ergens anders in de wereld CO2-uitstoot te verminderen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door te doneren aan een doel waarbij ze in arme landen voornamelijk in Afrika, Zuid-Amerika en Azië gezondere kooktoestellen uitdelen, dit doet niet alleen de uitstoot ten goede, ook zijn deze kooktoestellen vele malen gezonder dan de traditionele manieren van koken. Dit kun je veilig doen bij Greenseat en FairClimateFund

Als laatste heb je ook nog de emissierechten handel. Dit is een effectieve manier van CO2-compensatie. Via Carbonkiller heeft iedereen de mogelijkheid om CO2 rechten te kopen. Carbonkiller vernietigd deze rechten vervolgens waardoor grote bedrijven hier geen aanspraak meer op kunnen maken.

Bij welke partijen kan ik het beste compenseren?

Ik heb net al verschillende organisaties genoemd, maar ik zet ze nog een keer op een rijtje.

Wil je meer dan alleen tijdens je reizen doneren aan goede duurzame doelen of wil je met enige regelmaat doneren? Bij the Green Stamp kun je doneren met jouw onlineaankopen zonder dat het je iets extra’s kost. Ze doneren jou geld aan ethische wildlife projecten waarbij ze helemaal hebben uitgeplozen of het gedoneerde geld ook daadwerkelijk goed terecht komt. Je kunt zelf kiezen aan welk van de doelen jij wilt doneren.

–> Leestip: Zo vind je goedkope treinkaartjes.

Wat kun je beter doen i.p.v. CO2-uitstoot compenseren?

Beter dan je CO2-uitstoot compenseren is natuurlijk door ervoor te zorgen dat je minder CO2-uitstoot. Dit kun je heel makkelijk op verschillende manieren doen. Ik geef je een paar tips!

  • Reis je binnen Europa, kijk dan eens naar opties om met de trein/bus of auto te reizen. Met de FlixBus kun je vaak goedkoop met de bus rijden. Met NS internationaal of met interrail reis je ook heel comfortabel binnen europa of kies voor een Elektrische autovakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk.
  • Wil je een zonnige strandvakantie, dan hoef je niet per se naar Zuid-Amerika te vliegen, in Zuid-Spanje of Portugal schijnt de zon ook bijna altijd.
  • Reis met het openbaar vervoer naar het vliegveld, je bespaart misschien niet veel, maar alle beetjes helpen.
  • Ga je toch vliegen, vlieg dan één keer voor een langere tijd in plaats van meerdere vliegvakanties per jaar.
  • Ga je toch vliegen, neem dan zo minimaal mogelijk mee aan bagage, voor iedere kilo extra bagage in het vliegtuig word de uitstoot verhoogt.
  • Vind je het lastig om te stoppen met vliegen, probeer ieder jaar weer 10% – 20% minder te vliegen dan je het jaar daarvoor deed. Zo verminder je stap bij stap toch je vliegbehoeftes.
CO2 compenseren tijdens het reizen

Werkt CO2-compensatie eigenlijk wel?

Ja en nee, ik kan geen eentonig antwoord geven op deze vraag. Door het onderzoek wat ik heb gedaan heb ik wel mijn eigen conclusie kunnen trekken en dat is iets wat jij hopelijk na het lezen van dit artikel ook kunt doen.

Nee compenseren helpt niet, omdat jouw CO2-uitstoot alsnog heeft plaatsgevonden, dit is iets wat we juist willen voorkomen. De fossiele brandstoffen die gebruikt zijn tijdens jou reis horen in de grond te zitten en daar te blijven.

Nee compenseren helpt niet omdat bij ieder vliegtuig die opstijgt er denkbeeldig een 2 miljoen jaren oude boom gekapt. Na 10 jaar zou heel de Veluwe kaal zijn en dat alleen voor Schiphol.

Nee compenseren helpt niet, want het is niet verplicht. Lang niet iedereen ziet het nut van compenseren in en doet het daarom niet.

Nee compenseren helpt niet, omdat jij doneert aan gezondere kookovens hierdoor krijgt de bevolking in deze gebieden een gezondere levensstijl, krijgen ze meer energie, waardoor ze meer werken en de economie verbeterd. Hierdoor gaan ze juist meer CO2 uitstoten, datgene wat wij proberen te verminderen. Maar, wat is goed en wat niet? Ik denk het wel te weten. We kunnen het verbeteren van de economie in deze landen niet laten afhangen van onze vliegbehoeftes toch? Dat is ethisch niet verantwoord als je het mij vraagt. Dus doneren aan gezondere kookovens is iets wat we in mijn mening gewoon moeten blijven doen.

Nee compenseren helpt niet want we gebruiken compenseren nog steeds te veel als excuus. Ik hoor nog te vaak om me heen: ”Ik blijf gewoon vliegen, als ik mijn vliegticket koop compenseer ik die dus dan is het goed.”

Nee compenseren helpt niet want we hebben niet eindeloos genoeg land om maar bomen te blijven planten.

Nee compenseren helpt niet want de enige oplossing om onze CO2-uitstoot te verlagen is om ook daadwerkelijk minder te reizen, minder te vliegen en minder te verbruiken.

Ja compenseren helpt wel want zolang je bij een erkende organisatie compenseert doen het ook daadwerkelijk wel wat voor het milieu.

Ja compenseren helpt wel want we compenseren een deel CO2-uitstoot van 3e wereldlanden waardoor we extra tijd krijgen om aan onze eigen gewoontes te werken. Al is het niet veel tijd, dus we moeten met zijn alle aan de bak.

Ja compenseren helpt wel zolang jij jou uitstoot zoveel mogelijk verminderd en daarna als extra CO2 compenseert.

Ja compenseren helpt want alle beetjes helpen.

CO-2 uitstoot verminderen

Gaan we compenseren of niet?

Ja! Ondanks dat het vele malen beter is om uitstoot te verminderen heeft het zeker positieve effecten als we onze uitstoot compenseren.

Belangrijk is dat we met zijn alle moeten stoppen met de gedachten, we compenseren, dan kunnen we prima blijven vliegen. Dit is niet zo!

Ik vertel het je nog een keertje. Het aller belangrijkste is om zo snel mogelijk onze CO2-uitstoot te verkleinen. We moeten dit met zijn alle aanpakken, zowel wij als particulieren, maar ook de grote en kleine bedrijven als de overheid. We moeten hierin samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Verklein hierbij niet alleen jouw uitstoot van het reizen, maar ook die van het dagelijks leven.

CO2 compenseren Ja, maar zie het compenseren van CO2-uitstoot als iets extra’s om de CO2 die nu al in de lucht zit te verminderen en om de uitstoot die je echt niet kunt verkleinen te compenseren.

Ik compenseer mijn reizen, ik wissel af tussen verschillende organisaties. Ik doneer aan Cool earth, Just diggit en Greenseat. Daarnaast plant ik af en toe een boom en doe ik al mijn onlineaankopen via The green stamp om via hun aan een aantal kleine ethische goede doelen te steunen.

Ga jij je CO2-uitstoot compenseren? Laat je me weten waaraan jij graag doneert?

Dit artikel bevat een samenwerking of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

  1. Ik deel je mening, door het compenseren van je CO2 uitstoot kunnen we bijdrage aan een afname ein de gehele CO2 uitstoot

  2. Dag Amy,

    Heb je enig idee hoeveel mensen in NL ongeveer compenseren? Ik heb de vraag ook gesteld aan Trees for All, maar die reageren niet.

    Groets,
    Reinald

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten