Nachttreinen in Europa

Alle nachttreinen in Europa op een rijtje

Steeds populairder worden de nachttreinen in Europa, steeds meer mensen vinden reizen met de trein een fijne manier om op vakantie te gaan. Daar word natuurlijk maximaal op ingespeeld. Zo kun je tegenwoordig al heel makkelijk met de trein vanuit Amsterdam, Utrecht of Brussel naar verschillende steden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Zweden en Zuid-Europa. Ook worden Oost-Europese steden steeds bereikbaarder met de trein. Heb jij deze bestemmingen al op je bucketlist staan?

Reizen met de nachttrein is een heerlijke manier van reizen. In de avond stap je in de trein, je leest nog wat, kletst met je reisgenoten en langzaam val je in slaap. Zodra je wakker word in de ochtend ben je in een hele andere omgeving en kom je ontspannen aan op je vakantiebestemming.

Als je het mij vraagt, heb je bij reizen met de nachttrein door Europa nog maar één uitdaging. De keuze maken waar je naar toe gaat. Om dit wat overzichtelijker te maken heb ik alle nachttreinen in Europa voor je op een rijtje gezet. Ook die wat dieper Europa in gaan dus waar je wellicht wel een keertje voor over moet stappen. Die overstap kun je combineren met een stedentrip in een totaal andere stad dan je eindbestemming. Een extra bonus avontuur tijdens jouw vakantie.

Waarom wil je met de nachttrein door Europa reizen?

Reizen met de nachttrein is een ontspannen manier van reizen. Je stapt ’s avonds in, geniet van een heerlijke rustige avond en valt vervolgens met het geboemel van de trein in slaap. In de ochtend word je wakker in een compleet nieuwe omgeving. Afhankelijk van je bestemming kun je al heerlijk ontbijten op de plaats van bestemming.

Reizen met de trein betekend dat je geen uren van tevoren aanwezig moet zijn. Slechts 15 minuten voordat de trein vertrekt kom je aan op het perron. Uitstappen doe je in het centrum van de stad, geen gezeur meer met lange rijen bij de taxi’s of wachten op de bus naar het centrum.

Nog een heel groot voordeel van reizen met de trein vergeleken met het vliegtuig. Over het algemeen heb je geen bagage limiet voor de spullen die je meeneemt. Handig als je op skivakantie naar Oostenrijk gaat of als je gaat duiken in Griekenland.

–> Leestip: Waarom is reizen met de trein zo fijn?

Is de nachttrein altijd een slaaptrein?

De slaaptrein is altijd een nachttrein, maar de nachttrein is niet altijd een slaaptrein. In een nachttrein heb je veel verschillende klasse en comfort. Dit verschilt per maatschappij en trein. Soms moet je ze reserveren maar vaak is dat ook helemaal niet nodig. Controleer dit van tevoren altijd heel goed.

Vooral in Duitsland en Oost-Europese landen hebben ze een heel uitgebreid treinnetwerk dat de hele nacht doorgaat. Deze treinen stoppen dan ook veel vaker van een slaaptrein en zijn er niet voor gemaakt om te blijven slapen.

–> Leestip: Alles wat je moet weten over de nachttrein.

Nachttreinen Europa

Waar boek je een ticket voor nachttrein in Europa?

Er zijn veel verschillende websites waar je een ticket voor een Europese treinrit kunt boeken. Helaas is er nog steeds niet één website waar je alle treinritten kunt zien. Net als dat je bij vliegtickets Skyscanner hebt zou het geweldig zijn als je in de toekomst ook een Trainscanner of iets in die richting komt.

Het lijstje hieronder is een globaal overzicht van waar jij je treinkaarten kunt kopen.

NS internationaal: voor internationale treinreizen.
OBB nightjet: voor nachttreinen naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Interrail: treinpassen door heel Europa.
European sleeper: Een nieuwe treinmaatschappij met verschillende nachttreinen in aantocht. Houd ze dus goed in de gaten.
Green City Trip: voor treinkaarten en complete stedentrips met de trein.
goedkope treinkaarten kunt scoren.

Met de nachttrein naar Duitsland & Oostenrijk

Je reis heel gemakkelijk met de trein naar ons buurland. Voor de meeste bestemmingen in Duitsland heb je geen nachttrein nodig en boek je heel eenvoudig een treinkaartje via NS International of bij de Deutsche Bahn. Reis je naar het zuiden van Duitsland, dan ben je minimaal tien uur onderweg en kun je met de nachttrein heerlijk uitgerust wakker worden op je eindbestemming.

Wist je dat je ook heel makkelijk met de trein op wintersport vakantie in Duitsland en Oostenrijk kunt gaan? Hier vind je wintersport vakanties met de trein.

Amsterdam – Frankfurt – München – Innsbruck

Reis met de OBB nightjet vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar de volgende bestemmingen: Düsseldorf, Keulen, Bonn-Beuel, Koblenz, Mainz, Frankfurt luchthaven, Frankfurt, Würzburg, Nürnberg, Augsburg, München, Rosenheim in Bayern, Kufstein, Wörlg, Jenback en Innsbruck.

-> Kijk hier voor de actuele prijzen en vertrektijden.

Reisinspiratie –> De leukste bezienswaardigheden in München.

Amsterdam – Frankfurt – Donau – Wenen

De OBB nightjet rijd via Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar: Düsseldorf, Keulen, Bonn-Beuel, Koblenz, Mainz, Frankfurt luchthaven, Frankfurt, Würzburg, Nürnberg, Regensburg, Passau, Wels, Linz/Donau, Amstetten, St. Pölten naar Wenen.

In Oostenrijk reis je niet alleen heel makkelijk met de trein naar de stad, er zijn ook veel haltes waarvandaan je binnen no-time in de natuur zit. Kufstein, Jenbach en Wörgl zijn hier perfecte aankomst stations voor.

-> Kijk hier voor de actuele prijzen en vertrektijden.

Reisinspiratie –> De leukste kerstmarkten in Düsseldorf.

Amsterdam – Salzburg – Wenen

Update: wegens operationele redenen wordt deze reis momenteel niet meer aangeboden, hopelijk komt hij snel weer terug. Houd de website van Green City Trip goed in de gaten.

Ga op citytrip met Green City Trip, tijdens deze 5-daagse reis vertrek je in de avond vanuit Amsterdam of Utrecht en word je in de ochtend wakker in Salzburg, Linz of Wenen. Het leuke van Green City Trip is dat je een volledige citytrip kunt boeken. Dus naast de treinreis krijg je ook 2 hotelovernachtingen zodat je alle tijd hebt om de leuke steden te ontdekken.

Nachttreinen in Europa

Met de nachttrein naar Duitsland & Zwitserland

Zwitserland is het land met de mooiste treinroutes ter wereld. Een aantal van deze routes zijn zelfs wereldberoemd. Zo heb je bijvoorbeeld de Glacier express en de Bernina express. Zwitserland is de perfecte bestemming om vanuit de trein rechtstreeks de natuur in te gaan.

Amsterdam – Keulen – Frankfurt – Zürich

Om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen ga je weer met de OBB nightjet. Ook deze trein vertrekt weer in Amsterdam en rijd via Utrecht, Arnhem, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Bonn, Koblenz, Mainz, Frankfurt vliegveld, Frankfurt, Mannheim, Karlsruge, Baden-Baden, Offenburg, Freiburg, Basel bad, BaselSBB naar Zürich.

-> Kijk hier voor de actuele vertrektijden en prijzen.

Reisinspiratie — > Wandelen in de Jungfrau regio

Met de nachttrein België – Nederland – Duitsland – Tsjechië

Een leuke stedentrip in het Noorden van Duitsland of een stedentrip in naar Praag.

Brussel – Amsterdam – Berlijn – Dresden – Praag

Bijna een jaar later dan gepland, maar het gaat toch eindelijk gebeuren. Op 25 mei 2023 gaat de European Sleeper trein van Brussel naar Berlijn rijden. In 2024 worden daar Dresden en Praag nog aan toegevoegd. Daarbij stopt hij op de volgende stations. Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Hanover, Berlijn, Dresden, Bad Schandau, Decín, Ústí nad Labem en Praag. Nog eventjes geduld dus, maar deze trein komt er aan. Vanaf 20 februari kun je tickets voor deze nachttrein kopen op de website van European Sleeper.

Amsterdam – Praag

Samen met GreenCityTrip ga je op 5-daagse stedentrip met de trein. Op dag 1 vertrek je in de avond in Amsterdam of Utrecht, in de ochtend word je wakker in Praag. Boek je het complete stedentrip pakket heb je vervolgens 2 nachten in een leuk hotel waarna je in de avond van dag vier weer in de trein naar huis stapt. Een leuke manier om duurzaam op stedentrip te gaan. Hier kun je de trein reserveren.

Ga je liever alleen met de trein en boek je zelf je accommodatie, dan kan dat ook.

-> Kijk hier voor de actuele vertrektijden en de prijzen.

Treinreizen in Europa

Met de nachttrein naar Schotland

Zin in een vakantie in de ruige Schotse natuur of ga je liever Guinnes drinken in een typische Schotse stad? Ook daar kun je met de trein naartoe. Om meteen maar even met de deur in huis te vallen. Dit is geen goedkope reis. Maar wel eentje die het waard is. De uitzichten die je onderweg gaan tegen komen zijn het meer dan waard.

Om bij de nachttrein, ook wel de Caledonian Sleeper genoemd te komen, zul je eerst vanaf Amsterdam of Rotterdam de Eurostar naar Londen moeten nemen. In Londen stap je vervolgens op de Caledonian Sleeper Meteen een mooie kans om je vakantie naar Schotland te combineren met een stedentrip naar Londen.

-> klik hier voor de actuele vertrektijden voor de trein naar Londen.

Londen – Glasgow

Binnen 7,5 uur reis je met de Caledonian Sleeper van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Carliste, Carstairs en Mocherwell naar Glasgow.

Londen – Edinbrugh – Fort William

Binnen 12,5 uur reis je met de Caledonian Sleeper van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Carliste en Carstairs, Edinbrugh, Westerton, Dalmuir, Hellensburgh Upper, Garelochhead, Ardlui, Bridge of Ordry, Rannoch, Corrour, Tulloch, Roy bridge, Spean bridge naar Fort William

Londen – Edinburgh – Inverness

Reis binnen 12 uur van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Stirling, Dunblane, Gleneagles, Perth, Dunkeld & Birnam, Pitlochry, Blair Atholl, Dalwhinnie, Newtonmore, Kingussie, Aviemore, Carrbridge naar Inverness.

Londen – Edinburgh – Aberdeen

Binnen 11 uur reis je van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Inverkeithing, Kirkcaldy, Leuchars (for St Andrews), Dundee, Carnoustie, Arbroath, Montrose, Stonehaven

Met de trein op vakantie

Met de nachttrein naar Italië

Italië een heerlijke bestemming om in de winter nog even een paar dagen van de zon te genieten. Geniet op het terras van een heerlijke pasta of pizza. Als je het mij vraagt een hele fijne bestemming om met de trein te bezoeken.

Green City Trip had vorig jaar een aantal leuke reizen met de nachttrein naar Italië, helaas zijn ze daar mee gestopt. Waarom precies heb ik niet kunnen achterhalen. Gelukkig zijn er met een kleine omweg nog steeds mogelijkheden om met de nachttrein in Italië te komen.

Reisinspiratie –> 9 tips voor Venetië on a budget.

Amsterdam – Milaan – en verder

Vanaf Amsterdam reis je met de nachttrein naar Basel, daar stap je over op de trein naar Milaan. Vanaf Milaan kun je op een Italiaanse trein naar veel verschillende steden, waaronder Bologna, Rome, Turijn of Florence stappen. Binnen de kortste keren sta jij in het centrum van jouw favoriete Italiaanse stad. Reis je liever verder naar het zuiden van Italië? Dan is Milaan ook een fijne bestemming om over te stappen op een Italiaanse nachttrein.

-> Kijk hier voor de actuele vertrektijden en ticket prijzen.

Met de nachttrein naar Spanje

Op zoek naar de winterzon of lekker een strandvakantie maar dan met de trein. Ook dat kan! Helaas nog niet rechtstreeks maar met een overstap in Parijs komen we ook met de trein in het zuiden. Vanaf eind 2023 zal volgens berichten de eerste nachttrein vanuit Nederland naar Spanje moeten rijden.

Amsterdam – Brussel – Barcelona

Vanaf eind 2023 verwacht European sleeper met de nachttrein naar Barcelona te gaan rijden. In Nederland en België zal deze trein stoppen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Roosendaal, Antwerpen en Brussel. Daarna vervolgt hij de reis via verschillende Franse steden voordat hij de grens met Spanje overgaat. Ik kan niet wachten tot deze trein daadwerkelijk gaat rijden.

Amsterdam – Parijs – Barcelona

Een nachttrein die nu al wel gaat, is de nachttrein vanuit Parijs naar Toulouse. Je reist dus heel makkelijk met de trein naar Parijs, daar moet je van station wisselen om vervolgens op de nachttrein naar Toulouse te stappen. Vanuit Toulouse reis je vervolgens verder naar Barcelona.

Amsterdam – Parijs – Madrid

Om in Madrid te komen ben je wel even onderweg. Als je de tijd hebt is deze reis leuk te combineren met een weekendje in Barcelona. Het eerste deel van de reis is dan ook hetzelfde als de treinreis naar Barcelona. Vanuit Barcelona neem je dan vervolgens nog de trein naar Madrid.

Met de nachttrein naar Slovenië

Om met de trein in Slovenië te komen zul je eerst de OBB nightjet naar München moeten nemen, vandaaruit reis je vervolgens met de Deutsche bahn in net iets meer dan zes uur naar Lubljana. In totaal duurt de reis ongeveer 18 uur. Je kunt ook kiezen voor een stedentrip naar München voor je je reis verder zet naar Slovenië.

Laat dit de pret niet drukken, maar helaas is dit een reis die je in twee etappes moet boeken. Het eerste deel tot München boek je via OBB nightjet. Het deel van München naar Slovenië kun je boeken via OBB nightjet of de Deutsche bahn. Heel erg afhankelijk van waar je naar toe wilt reizen.

Met de nachttrein naar Kroatië

Heb jij zin in een vakantie naar de zon? Reis dan met de trein naar Kroatië. Hiervoor heb je twee opties. Je kunt zowel met de nachttrein als overdag met de trein naar München reizen. Vervolgens reis je met de nachttrein of de dagtrein van München verder naar Zagreb. Voor deze reis kun je tickets kopen bij NS international of Deutsche bahn. Vanuit Zagreb kun je je reis verder vervolgen naar leuke bestemmingen in de rest van het land.

-> Kijk hier voor tickets en actuele vertrektijden.

Met de nachttrein naar Bosnië en Herzegovina

Om maar meteen even met een teleurstelling te beginnen. Het is op dit moment niet mogelijk om met de nachttrein naar Bosnië en Herzegovina te reizen. Wil je toch graag dit onontdekte land gaan verkennen dan neem je je dezelfde route als ik hierboven heb omschreven naar Zagreb. Vanaf Zagreb reis je binnen 6 uurtjes overdag of in de nacht met de bus naar Sarajevo.

Met de trein naar Noorwegen

Wil jij met de trein naar het Noorderlicht of wil je de ruige fjorden gaan verkennen? Dan kun je met de trein naar Noorwegen.

Amsterdam – Hamburg – Göteborg – Oslo

Deze treinreis is helaas niet in een keer te kopen. Je zult op een paar verschillende websites je tickets moeten kopen, maar dan heb je wel een mooie reis in het vooruitzicht. Via de Deutsche Bahn koop je een ticket van Nederland naar Göteborg. Via de website van de Zweedse spoorwegen koop je vervolgens een treinkaart van Göteborg naar Oslo. Als je op verschillende plekken je treinticket koopt, zorg er dan voor dat je altijd genoeg tijd hebt om een mogelijke vertraging op te vangen.

Heb je een paar dagen de tijd genomen om Oslo te ontdekken, dan kun je je reis vervolgen naar bijvoorbeeld Trondheim of Bergen. Deze twee treinreizen behoren tot de mooiste treinreizen van de wereld. Ik heb ze zelf nog nooit gedaan, maar ik ben wel heel benieuwd.

Met de trein naar Zweden

Wil jij op een milieubewuste manier op vakantie naar Zweden. Kies dan voor een treinreis door dit prachtige land. Binnen 12 uur sta je met de trein op Zweedse bodem.

Amsterdam – Utrecht – Osnabrück – Hamburg – Kopenhagen – Malmö

Voor deze treinreis kun je het beste vroeg in de ochtend de trein richting Hamburg nemen. Daar stap je over op de trein naar Kopenhagen. Je kunt ervoor kiezen om je reis in Kopenhagen te beginnen en hier een nachtje te verblijven. Of reis binnen twintig minuten naar Malmö en begin je reis hier. Treinkaarten naar Malmö.

Kijk hier voor de actuele vertrektijden.

Amsterdam – Hamburg – Stockholm

Wil je liever naar Stockholm? Dan heb je geluk, sinds 2022 rijdt er een nachttrein tussen Hamburg en Stockholm. Na een nacht goed slapen, een lekker ontbijt nog een laatste paar uur naar het landschap staren arriveer je rond de middag in Stockholm.

Kijk hier voor tickets en actuele vertrektijden.

Ben jij klaar voor de nachttrein in Europa?

Heb ik jou ervan overtuigd dat je graag met de nachttrein door Europa wilt reizen? Wat wordt jouw eerste bestemming?

Dit artikel bevat affiliate links, als jij iets via deze link koopt, ontvang ik een kleine commissie zonder dat het jou iets extra’s kost. Door gebruik te maken van affiliate links kan ik mijn blog onderhouden.

AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten