Nachttreinen Europa

Alle nachttreinen in Europa op een rijtje

Steeds populairder worden de nachttreinen in Europa, steeds meer mensen vinden reizen met de trein een fijne manier om op vakantie te gaan. Daar word natuurlijk maximaal op ingespeeld. Zo kun je tegenwoordig al heel makkelijk met de trein vanuit Amsterdam, Utrecht of Brussel naar verschillende steden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Zweden en Zuid-Europa. Ook worden Oost-Europese steden steeds bereikbaarder met de trein. Heb jij deze bestemmingen al op je bucketlist staan?

Reizen met de nachttrein is een heerlijke manier van reizen. In de avond stap je in de trein, je leest nog wat, kletst met je reisgenoten en langzaam val je in slaap. Zodra je wakker word in de ochtend ben je in een hele andere omgeving en kom je ontspannen aan op je vakantiebestemming.

Als je het mij vraagt, heb je bij reizen met de nachttrein door Europa nog maar één uitdaging. De keuze maken waar je naar toe gaat. Om dit wat overzichtelijker te maken heb ik alle nachttreinen in Europa voor je op een rijtje gezet. Ook die wat dieper Europa in gaan dus waar je wellicht wel een keertje voor over moet stappen. Die overstap kun je combineren met een stedentrip in een totaal andere stad dan je eindbestemming. Een extra bonus avontuur tijdens jouw vakantie.

Waarom wil je met de nachttrein door Europa reizen?

Reizen met de nachttrein is een ontspannen manier van reizen. Je stapt ’s avonds in, geniet van een heerlijke rustige avond en valt vervolgens met het geboemel van de trein in slaap. In de ochtend word je wakker in een compleet nieuwe omgeving. Afhankelijk van je bestemming kun je al heerlijk ontbijten op de plaats van bestemming.

Reizen met de trein betekend dat je geen uren van tevoren aanwezig moet zijn. Slechts 15 minuten voordat de trein vertrekt kom je aan op het perron. Uitstappen doe je in het centrum van de stad, geen gezeur meer met lange rijen bij de taxi’s of wachten op de bus naar het centrum.

Nog een heel groot voordeel van reizen met de trein vergeleken met het vliegtuig. Over het algemeen heb je geen bagage limiet voor de spullen die je meeneemt. Handig als je op skivakantie naar Oostenrijk gaat of als je gaat duiken in Griekenland.

–> Leestip: Waarom is reizen met de trein zo fijn?

Is de nachttrein altijd een slaaptrein?

De slaaptrein is altijd een nachttrein, maar de nachttrein is niet altijd een slaaptrein. In een nachttrein heb je veel verschillende klasse en comfort. Dit verschilt per maatschappij en trein. Soms moet je ze reserveren maar vaak is dat ook helemaal niet nodig. Controleer dit van tevoren altijd heel goed.

Vooral in Duitsland en Oost-Europese landen hebben ze een heel uitgebreid treinnetwerk dat de hele nacht doorgaat. Deze treinen stoppen dan ook veel vaker van een slaaptrein en zijn er niet voor gemaakt om te blijven slapen.

–> Leestip: Alles wat je moet weten over de nachttrein.

Nachttreinen Europa

Waar boek je een ticket voor nachttrein in Europa?

Er zijn veel verschillende websites waar je een ticket voor een Europese treinrit kunt boeken. Helaas is er nog steeds niet één website waar je alle treinritten kunt zien. Net als dat je bij vliegtickets Skyscanner hebt zou het geweldig zijn als je in de toekomst ook een Trainscanner of iets in die richting komt.

Het lijstje hieronder is een globaal overzicht van waar jij je treinkaarten kunt kopen.

NS internationaal: voor internationale treinreizen.
OBB nightjet: voor nachttreinen naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Interrail: treinpassen door heel Europa.
European sleeper: Een nieuwe treinmaatschappij met verschillende nachttreinen in aantocht. Houd ze dus goed in de gaten.
Green City Trip: voor treinkaarten en complete stedentrips met de trein.
Deutsche Bahn: De Deutsche Bahn is een Duitse treinmaatschappij waar je treinkaarten in Duitsland en daarbuiten kunt kopen.

Koop je treinkaarten zo vroeg mogelijk, vaak kan dit tussen de zes tot drie maanden voor vertrek. Met deze tips weet je zeker dat je goedkope treinkaarten kunt scoren.

Met de nachttrein naar Duitsland & Oostenrijk

Je reis heel gemakkelijk met de trein naar ons buurland. Voor de meeste bestemmingen in Duitsland heb je geen nachttrein nodig en boek je heel eenvoudig een treinkaartje via NS international of bij de bezienswaardigheden in München.

Amsterdam – Frankfurt – Donau – Wenen

De OBB nightjet rijd via Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar: Düsseldorf, Keulen, Bonn-Beuel, Koblenz, Mainz, Frankfurt luchthaven, Frankfurt, Würzburg, Nürnberg, Regensburg, Passau, Wels, Linz/Donau, Amstetten, St. Pölten naar Wenen.

In Oostenrijk reis je niet alleen heel makkelijk met de trein naar de stad, er zijn ook veel haltes waarvandaan je binnen no-time in de natuur zit. Kufstein, Jenbach en Wörgl zijn hier perfecte aankomst stations voor.

Reisinspiratie –> De leukste kerstmarkten in Düsseldorf.

Amsterdam – Salzburg – Wenen

Ga op citytrip met Green City Trip, tijdens deze 5-daagse reis vertrek je in de avond vanuit Amsterdam of Utrecht en word je in de ochtend wakker in Salzburg, Linz of Wenen. Het leuke van Green City Trip is dat je een volledige citytrip kunt boeken. Dus naast de treinreis krijg je ook 2 hotelovernachtingen zodat je alle tijd hebt om de leuke steden te ontdekken.

Nachttreinen in Europa

Met de nachttrein naar Duitsland & Zwitserland

Zwitserland is het land met de mooiste treinroutes ter wereld. Een aantal van deze routes zijn zelfs wereldberoemd. Zo heb je bijvoorbeeld de Glacier express en de Bernina express. Zwitserland is de perfecte bestemming om vanuit de trein rechtstreeks de natuur in te gaan.

Amsterdam – Keulen – Frankfurt – Zürich

Om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen ga je weer met de OBB nightjet. Ook deze trein vertrekt weer in Amsterdam en rijd via Utrecht, Arnhem, Duisburg, Düsseldorf, Keulen, Bonn, Koblenz, Mainz, Frankfurt vliegveld, Frankfurt, Mannheim, Karlsruge, Baden-Baden, Offenburg, Freiburg, Basel bad, BaselSBB naar Zürich.

Reisinspiratie — > Wandelen in de Jungfrau regio

Met de nachttrein België – Nederland – Duitsland – Tsjechië

Een leuke stedentrip in het Noorden van Duitsland of een stedentrip in naar Praag.

Brussel – Amsterdam – Berlijn – Dresden – Praag

Helaas nog niet in de zomer van 2022 zoals gepland, maar hopelijk wel snel na de zomer. Gaat de European Sleeper trein van Brussel naar Praag rijden. Daarbij stopt hij op de volgende stations. Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Hanover, Berlijn, Dresden, Bad Schandau, Decín, Ústí nad Labem en Praag. Nog eventjes geduld dus, maar deze trein komt er aan. Voor de vertrekdatum van deze trein houd je de website van European Sleeper goed in de gaten.

Amsterdam – Praag

Samen met GreenCityTrip ga je op 5-daagse stedentrip met de trein. Op dag 1 vertrek je in de avond in Amsterdam of Utrecht, in de ochtend word je wakker in Praag. Boek je het complete stedentrip pakket heb je vervolgens 2 nachten in een leuk hotel waarna je in de avond van dag vier weer in de trein naar huis stapt. Een leuke manier om duurzaam op stedentrip te gaan. Hier kun je de trein reserveren.

Ga je liever alleen met de trein en boek je zelf je accommodatie, dan kan dat ook.

Treinreizen in Europa

Met de nachttrein naar Schotland

Zin in een vakantie in de ruige Schotse natuur of ga je liever Guinnes drinken in een typische Schotse stad? Ook daar kun je met de trein naartoe. Om meteen maar even met de deur in huis te vallen. Dit is geen goedkope reis. Maar wel eentje die het waard is. De uitzichten die je onderweg gaan tegen komen zijn het meer dan waard.

Om bij de nachttrein, ook wel de Caledonian Sleeper genoemd te komen zul je eerst vanaf Amsterdam of Rotterdam de Eurostar naar Londen moeten nemen. In Londen stap je vervolgens op de Caledonian Sleeper Meteen een mooie kans om je vakantie naar Schotland te combineren met een stedentrip naar Londen.

Londen – Glasgow

Binnen 7,5 uur reis je met de Caledonian Sleeper van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Carliste, Carstairs en Mocherwell naar Glasgow.

Londen – Edinbrugh – Fort William

Binnen 12,5 uur reis je met de Caledonian Sleeper van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Carliste en Carstairs, Edinbrugh, Westerton, Dalmuir, Hellensburgh Upper, Garelochhead, Ardlui, Bridge of Ordry, Rannoch, Corrour, Tulloch, Roy bridge, Spean bridge naar Fort William

Londen – Edinburgh – Inverness

Reis binnen 12 uur van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Stirling, Dunblane, Gleneagles, Perth, Dunkeld & Birnam, Pitlochry, Blair Atholl, Dalwhinnie, Newtonmore, Kingussie, Aviemore, Carrbridge naar Inverness.

Londen – Edinburgh – Aberdeen

Binnen 11 uur reis je van Londen via Watford Junction, Crewe, Preston, Inverkeithing, Kirkcaldy, Leuchars (for St Andrews), Dundee, Carnoustie, Arbroath, Montrose, Stonehaven

Met de trein op vakantie

Met de nachttrein naar Italië

Italië een heerlijke bestemming om in de winter nog even een paar dagen van de zon te genieten. Geniet op het terras van een heerlijke pasta of pizza. Als je het mij vraagt een hele fijne bestemming om met de trein te bezoeken.

Reisinspiratie –> 9 tips voor Venetië on a budget.

Amsterdam – Bolzano – Venetië

Ben jij klaar voor een leuke stedentrip naar Italië? Reis dan met Green City Trip via Amsterdam of Utrecht naar Bolzano, Verona of Venetië. Boek het complete stedentrip pakket en verblijf daarmee ook nog eens twee nachten in een fijn hotel.

Amsterdam – Milaan – Florance

Liever de andere kant van Italië ontdekken? Dat kan ook, reis dan met Green City Trip via Amsterdam en Utrecht naar het Comomeer, Milaan, Bolgona naar Florence. Bij GreenCityTrip hoef je niet per se een complete citytrip te boeken, je kunt ook prima alleen een treinkaartjes kopen.

Met de nachttrein naar Spanje

Op zoek naar de winterzon of lekker een strandvakantie maar dan met de trein. Ook dat kan! Helaas nog niet rechtstreeks maar met een overstap in Parijs komen we ook met de trein in het zuiden. Vanaf eind 2023 zal volgens berichten de eerste nachttrein vanuit Nederland naar Spanje moeten rijden.

Amsterdam – Brussel – Barcelona

Vanaf eind 2023 verwacht European sleeper met de nachttrein naar Barcelona te gaan rijden. In Nederland en België zal deze trein stoppen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Roosendaal, Antwerpen en Brussel. Daarna vervolgt hij de reis via verschillende Franse steden voordat hij de grens met Spanje overgaat. Ik kan niet wachten tot deze trein daadwerkelijk gaat rijden.

Amsterdam – Parijs – Barcelona

Een nachttrein die nu al wel gaat, is de nachttrein vanuit Parijs naar Toulouse. Je reist dus heel makkelijk met de trein naar Parijs, daar moet je van station wisselen om vervolgens op de nachttrein naar Toulouse te stappen. Vanuit Toulouse reis je vervolgens verder naar Barcelona.

Amsterdam – Parijs – Madrid

Om in Madrid te komen ben je wel even onderweg. Als je de tijd hebt is deze reis leuk te combineren met een weekendje in Barcelona. Het eerste deel van de reis is dan ook hetzelfde als de treinreis naar Barcelona. Vanuit Barcelona neem je dan vervolgens nog de trein naar Madrid.

Met de nachttrein naar Slovenië

Om met de trein in Slovenië te komen zul je eerst de OBB nightjet naar München moeten nemen, vandaaruit reis je vervolgens met de Deutsche bahn in net iets meer dan zes uur naar Lubljana. In totaal duurt de reis ongeveer 18 uur. Je kunt ook kiezen voor een stedentrip naar München voor je je reis verder zet naar Slovenië.

Laat dit de pret niet drukken, maar helaas is dit een reis die je in twee etappes moet boeken. Het eerste deel tot München boek je via OBB nightjet. Het deel van München naar Slovenië kun je boeken via OBB nightjet of de

Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *