Wintersport duurzaam

9 tips om jouw wintersport zo duurzaam mogelijk te maken

De temperaturen in Europa dalen weer, veel mensen waaronder jij waarschijnlijk gaan druk aan de slag met het plannen van je wintersport vakantie. Heerlijk genieten van de sneeuw en de natuur in de bergen. In dit artikel geef ik je groene tips om jouw wintersport duurzaam te maken.

Wintersport duurzaam maken

De bouw, het onderhoud en de drukte op skipistes, sneeuwkanonnen die steeds vaker worden gebruikt om een besneeuwde piste te kunnen beloven en de skiliften die je naar boven brengen hebben een grote impact op de natuur in een skigebied. Dan hebben we het niet eens gehad over de massa’s toeristen die met het vliegtuig, auto of trein massaal naar skigebieden reizen. Dat een wintersport vakantie geen duurzame reis is kunnen we dus wel zeggen. Eerder schreef ik al het artikel is een wintersport vakantie duurzaam? Met deze negen groene tips voor een duurzame wintersport stoot jij de volgende wintersport reis minder CO₂ uit.

1. Ga niet off-piste

Door de aanleg van skipistes worden de leefgebieden van dieren in de omgeving verstoord. Deze dieren hebben hun rust nodig, zeker omdat veel van het wild in winterslaap is. Om ervoor te zorgen dat het lokale wildlife de rust verdienen die ze nodig hebben is het van belang dat je niet off-piste gaat. Blijf op de daarvoor aangewezen plekken om de natuur de rust te gunnen. Naast dat het beter is voor de natuur om niet of piste te gaan kan het ook nog eens heel gevaarlijk zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Tijdens het off-piste skiën kun je zomaar recht boven een afgrond staan of een lawine veroorzaken. Beter om lekker op de piste te blijven dus.

2. Kies voor alternatieve winterse activiteiten

Laat deze winter je ski’s en snowboard een links liggen en ga op zoek naar wintersport activiteiten die minder impact hebben op de natuur. Zo kun je bijvoorbeeld gaan toerskiën, dit kun je het beste met een ervaren gids doen. Of heb je wel eens gedacht aan een duurzame wintersport vakantie waarbij je sneeuwschoen wandelingen gaat maken en gaat schaatsen op natuurijs. Hier vind je meer inspiratie voor alternatieve wintersport activiteiten

3. Reis met de nachttrein naar wintersport bestemming

Veel mensen reizen met het vliegtuig of met de auto naar een wintersport gebied. De CO2-uitstoot van een vliegreis naar een wintersport gebied is aanzienlijk hoger dan die van de trein. Op de website van milieucentrale kun je een berekening maken hoeveel CO2-uitstoot jij hebt tijdens je reis. Door met de nachttrein naar een wintersport bestemming te reizen ben je dus veel groener bezig. Met de OBB nightjet kun je vaak met de nachttrein richting wintersport reizen. Ook TUI organiseert sinds dit jaar wintersport vakanties met de trein. Helaas is een treinreis vaak duurder dan met de auto of het vliegtuig. Maar er zitten ook veel voordelen aan. Zo heb je geen lange files, mag je zoveel bagage meenemen als je zelf wilt en heb je alle tijd om te ontspannen voordat je op de plaats van bestemming aankomt.

4. Eet lokale en vegetarisch

In veel skigebieden kun je ook prima vegetarisch eten. Zo hebben ze in Oostenrijk en Zwitserland zelfs een aantal lokale vegetarische gerechten. Spätzel, Kaiserschmarren of kaasfondue mag zeker niet ontbreken tijdens jouw wintersportvakantie. Vind je het nog lastig om vegetarisch of vegan te eten op reis? Ik verzamelde tips van vegetarische en vegan reizigers in een blog artikel. Vegan eten op reis doe je zo!

duurzame wintersport vakantie

5. Reis buiten het hoogseizoen 

De drukte van een hoogseizoen heeft veel invloed op de natuur. Probeer daarom zoveel mogelijk in het laagseizoen te reizen. Zo geef je de natuur en jouw portemonnee de ruimte. 

6. Slaap in duurzame accommodaties

Nog een groene tip voor wintersport is om te overnachten in duurzame accommodaties. Verdiep je in het hotel waar je wilt overnachten. Maken ze gebruik van groene energie? Serveren ze vegetarische of vegan gerechten. Hebben ze geen mini-shampoos staan en heb je de mogelijkheid om jouw handdoeken langer dan één dag te gebruiken. Dan zetten deze hotels al stappen in een groene richting. 

-> Kijk hier voor een gezellig natuurhuisje in de wintersport gebieden. 

7. Zorg voor een duurzame wintersport uitrusting

Ga voor jezelf na of het nodig is om ieder jaar of iedere paar jaar een nieuwe uitrusting te kopen. Kun je nog een jaartje langer met die ski outfit, lekker doen. Is er iets kleins kapot, kijk dan of je het kunt repareren. Wil je toch graag een nieuwe wintersport outfit? Zorg dan dat je voor een duurzaam merk gaat, hier lees je alles over het scoren van een duurzame wintersport uitrusting.

8. Ruim je afval op

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, laat geen afval achter. Probeer tijdens een reis zo min mogelijk afval te produceren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je eigen waterfles mee te nemen. Heb je toch afval, zorg er dan voor dat je dit mee terug naar je hotel neemt om het daar weg te gooien. Met deze tips voor een zero waste vakantie wordt dat nog iets makkelijker.

9. Compenseer jouw CO2-uitstoot

Ik benoemde het net al even kort. Via de website van de milieucentrale kun je uitrekenen hoeveel CO2 jouw wintersport vakantie uitstoot. Het is altijd goed om vervolgens deze uitstoot weer te compenseren. Leer hier alles over het compenseren van CO2-uitstoot tijdens jouw vakantie.

Tips op om jouw wintersport duurzaam te maken

Met deze groene tips voor wintersport vakanties ga jij weer een stapje duurzamer op reis. Ga jij dit jaar op groene wintersport vakantie?

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

  1. Interessant blog. Al zou ik gerechten met kaas zelf niet aanmerken als een duurzamere keuze. Kaas is belastender voor het milieu dan eieren en ongeveer net zo belastend als kippenvlees, sommige zeggen zelfs belastender. Ook is de zuivelindustrie niet erg diervriendelijk. Vegan is zeker beter, maar vega hangt er dus vanaf welke levensmiddelen je vergelijkt.

    1. Echt waar, nooit geweten. Ik ga me daar eens verder in verdiepen. Toch wel een dingetje als echte kaaskop, al eet ik al veel minder kaas dan ik ooit heb gedaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten