De temperaturen in Europa dalen weer, veel mensen waaronder jij waarschijnlijk gaan druk aan de slag met het plannen van je wintersport vakantie. Heerlijk genieten van de sneeuw en de natuur in de bergen. In dit artikel geef ik je groene tips om jouw wintersport duurzaam te maken.
Wintersport duurzaam maken
De bouw, het onderhoud en de drukte op skipistes, sneeuwkanonnen die steeds vaker worden gebruikt om een besneeuwde piste te kunnen beloven en de skiliften die je naar boven brengen hebben een grote impact op de natuur in een skigebied. Dan hebben we het niet eens gehad over de massa’s toeristen die met het vliegtuig, auto of trein massaal naar skigebieden reizen. Dat een wintersport vakantie geen duurzame reis is kunnen we dus wel zeggen. Eerder schreef ik al het artikel is een wintersport vakantie duurzaam? Met deze negen groene tips voor een duurzame wintersport stoot jij de volgende wintersport reis minder CO₂ uit.
1. Ga niet off-piste
Door de aanleg van skipistes worden de leefgebieden van dieren in de omgeving verstoord. Deze dieren hebben hun rust nodig, zeker omdat veel van de wilde dieren in winterslaap zijn. Om ervoor te zorgen dat het lokale wildlife de rust verdienen die ze nodig hebben is het van belang dat je niet off-piste gaat. Blijf op de daarvoor aangewezen plekken om de natuur de rust te gunnen. Naast dat het beter is voor de natuur om niet of piste te gaan kan het ook nog eens heel gevaarlijk zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Tijdens het off-piste skiën kun je zomaar recht boven een afgrond staan of een lawine veroorzaken. Beter om lekker op de piste te blijven dus.
2. Kies voor alternatieve winterse activiteiten
Laat deze winter je ski’s en snowboard een links liggen en ga op zoek naar wintersport activiteiten die minder impact hebben op de natuur. Zo kun je bijvoorbeeld gaan toerskiën, dit kun je het beste met een ervaren gids doen. Of heb je wel eens gedacht aan een duurzame wintersport vakantie waarbij je sneeuwschoen wandelingen gaat maken? Daarnaast is een groot voordeel van alternatieve wintersport activiteiten dat je niet per se naar een ski gebied op vakantie hoeft te gaan. Waardoor je vaak in een rustigere omgeving bent waar ze geen last van massa toerisme hebben.
Ga het Noorderlicht spotten
Het noorderlicht spotten is een typische winterse activiteit. Het is niet alleen een duurzamere activiteit, je zal er ook voor naar het Noorden van Europa voor moeten reizen waardoor je meteen in minder drukke ski-gebieden terechtkomt. Win-win als je het mij vraagt. Zweden, Noorwegen en Finland zijn de perfecte bestemmingen om het noorderlicht te spotten tijdens jouw wintersport vakantie.
Maak een sneeuwschoen wandeling
Wandelen in de zomer is leuk, maar wandelen met de krakende witte sneeuw onder je schoenen brengt voor mij nog veel meer charmes met zich mee. Een leuke activiteit voor tijdens jouw winterse vakantie.
Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs is een activiteit die we vroeger regelmatig in ons eigen Nederland konden doen. Tegenwoordig hebben we niet meer zo heel veel natuurijs in de Nederlandse winters en zullen we hiervoor ook de grens over moeten. Daarom vind ik dit juist extra leuk om tijdens een wintersport vakantie te gaan doen.
Wil je nog meer inspiratie voor alternatieve wintersport activiteiten? Hier vind je meer inspiratie voor alternatieve wintersport activiteiten.
3. Reis met de nachttrein naar wintersport bestemming
Veel mensen reizen met het vliegtuig of met de auto naar een wintersport gebied. De CO2-uitstoot van een vliegreis naar een wintersport gebied is aanzienlijk hoger dan die van de trein. Op de website van milieucentrale kun je een berekening maken hoeveel CO2-uitstoot jij hebt tijdens je reis.
Om je een indicatie te geven, als je met twee personen 8 dagen op wintersport vakantie naar Innsbruck gaat, stoot jouw vliegreis 500 kilo CO₂ uit, ga je met de auto dan stoot je 350 kilo CO₂ uit en maak je dezelfde reis met de nachttrein of de bus, dan stoot je reis maar 70 kilo CO₂ uit. Deze aantallen gaan dan wel puur over het vervoer, activiteiten en overnachtingen komen hier nog bij.
Door met de nachttrein naar een wintersport bestemming te reizen ben je dus veel groener bezig. Met de OBB nightjet kun je vaak met de nachttrein richting wintersport reizen. En wist je dat je met European Sleeper in de maanden februari en maart ook met de nachttrein naar Oostenrijk en zelfs Italië kunt reizen? Je kunt er zelfs jouw volledige wintersport vakantie boeken. Benieuwd naar de tickets? Kijk hier voor de actuele vertrektijden.
Helaas is een treinreis vaak duurder dan met de auto of het vliegtuig. Maar er zitten ook veel voordelen aan. Zo heb je geen lange files, mag je zoveel bagage meenemen als je zelf wilt en heb je alle tijd om te ontspannen voordat je op de plaats van bestemming aankomt.
4. Eet lokale en vegetarisch
In veel skigebieden kun je ook prima vegetarisch eten. Zo hebben ze in Oostenrijk en Zwitserland zelfs een aantal lokale vegetarische gerechten. Spätzel, Kaiserschmarren of kaasfondue mag zeker niet ontbreken tijdens jouw wintersportvakantie. Vind je het nog lastig om vegetarisch of vegan te eten op reis? Ik verzamelde tips van vegetarische en vegan reizigers in een blog artikel. Vegan eten op reis doe je zo!
5. Reis buiten het hoogseizoen
De drukte van een hoogseizoen heeft veel invloed op de natuur. Probeer daarom zoveel mogelijk in het laagseizoen te reizen. Zo geef je de natuur, maar ook jouw portemonnee de ruimte. De beste reistijden voor het laagseizoen tijdens een wintersport vakantie zijn in 2025 de weken voor kerst (t/m 19 december 2025), tussen 13 januari en 3 februari 2025, de tweede week van februari en dan vanaf 3 maart tot het einde van het seizoen.
6. Slaap in duurzame accommodaties
Nog een groene tip voor wintersport is om te overnachten in duurzame accommodaties. Verdiep je in het hotel waar je wilt overnachten. Maken ze gebruik van groene energie? Serveren ze vegetarische of vegan gerechten. Hebben ze geen mini-shampoos staan en heb je de mogelijkheid om jouw handdoeken langer dan één dag te gebruiken. Dan zetten deze hotels al stappen in een groene richting. Zo kun je bijvoorbeeld op Booking.com een vinkje duurzaamheidscertificaat aanzetten, dan krijg je alleen hotels te zien met dit certificaat.
-> Kijk hier voor een gezellig natuurhuisje in de wintersport gebieden.
7. Zorg voor een duurzame wintersport uitrusting
Ga voor jezelf na of het nodig is om ieder jaar of iedere paar jaar een nieuwe uitrusting te kopen. Kun je nog een jaartje langer met die ski outfit, lekker doen. Is er iets kleins kapot, kijk dan of je het kunt repareren. Zo hebben ze bij Bever een kleding reparatie service speciaal voor outdoorkleding, om jouw wintersport kleding een tweede kans te geven. Wil je toch graag een nieuwe wintersport outfit? Zorg dan dat je voor een duurzaam merk zoals Patagonia of Picture Organic Clothing gaat, hier lees je alles over het scoren van een duurzame wintersport uitrusting.
8. Ruim je afval op
Deze tip spreekt natuurlijk voor zich, laat geen afval achter. Probeer tijdens een reis zo min mogelijk afval te produceren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je eigen waterfles mee te nemen. Heb je toch afval, zorg er dan voor dat je dit mee terug naar je hotel neemt om het daar weg te gooien. Met deze tips voor een zero waste vakantie wordt dat nog iets makkelijker.
9. Compenseer jouw CO2-uitstoot
Ik benoemde het net al even kort. Via de website van de milieucentrale kun je uitrekenen hoeveel CO₂ jouw wintersport vakantie uitstoot. Het is altijd goed om vervolgens deze uitstoot weer te compenseren. Dit kun je doen bij platformen als Trees for all of Just Diggit. Of Leer hier alles over het compenseren van CO2-uitstoot tijdens jouw vakantie.
Tips op om jouw wintersport duurzaam te maken
Met deze groene tips voor wintersport vakanties ga jij weer een stapje duurzamer op reis. Ga jij dit jaar op groene wintersport vakantie?
Goed voorbereid op reis? Lees dan dit inspirerende boek over duurzame reizen
Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.
2 reacties
Interessant blog. Al zou ik gerechten met kaas zelf niet aanmerken als een duurzamere keuze. Kaas is belastender voor het milieu dan eieren en ongeveer net zo belastend als kippenvlees, sommige zeggen zelfs belastender. Ook is de zuivelindustrie niet erg diervriendelijk. Vegan is zeker beter, maar vega hangt er dus vanaf welke levensmiddelen je vergelijkt.
Echt waar, nooit geweten. Ik ga me daar eens verder in verdiepen. Toch wel een dingetje als echte kaaskop, al eet ik al veel minder kaas dan ik ooit heb gedaan.