Duurzamer vliegen

8 tips om duurzamer te vliegen

Duurzamer vliegen is dat überhaupt mogelijk? Tegenwoordig is duurzaam reizen gelukkig steeds populairder aan het worden. We slapen lokaal, we eten minder vlees en we nemen een eigen waterfles mee. Allemaal stappen in de goede richting om milieubewuster te reizen. Maar is er ook een manier om duurzaam te kunnen vliegen?

Dat vliegen slecht voor het milieu is dat weten we allemaal wel. Voor de reisliefhebbers is dit altijd weer een dilemma, je wilt die ene toffe plek ontdekken, maar je wilt ook aan het milieu denken. Moet je dan helemaal stoppen met vliegen? Dat zou wel het beste zijn maar voor de meeste reisliefhebbers is dat geen optie, zo ook voor mij niet. Gelukkig zijn er wel wat kleine aanpassingen die we kunnen doen waardoor het vliegen ietsjes duurzamer word.

Neem minder bagage mee

Hoe zwaarder het vliegtuig is hoe meer brandstof het gebruikt. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk bagage meeneemt. Bespaard je nog een hoop gesjouw ook. De foto hieronder is hoe ik en een vriendinnetje ooit hebben gereisd ;-p. Zo moet het dus niet.

Minder-bagage-meenemen
Ooit was dit de bagage van mij en een vriendin, zo moet het dus niet!

Boek een directe vlucht

Bij het opstijgen en landen gebruikt een vliegtuig veel brandstof. Kies daarom voor een directe vlucht, scheelt in opstijgen en landen. Het bespaart je waarschijnlijk nog brandstof ook.

Travel slow

Vlieg niet voor een week naar China, kies ervoor om voor om 3 weken of langer naar een bestemming te gaan. Bij de meeste bestemmingen heb je ook meer dan één week de tijd nodig om de cultuur goed te leren ken. Hier vind je meer tips over slow-travelling.

Vlieg minder vaak

Ga niet altijd met het vliegtuig weg, voor dat weekendje naar Londen kun je bijvoorbeeld ook prima de trein pakken. Combineer verre reizen met reizen dichter bij huis. Ga 1 keer op vliegvakantie en blijf daarna een paar keer dichter bij huis.  

Duurzamer-vliegen-CO2-uitstoot-verminderen

Vermijd binnenlandse vluchten

Je bent in het vliegtuig gestapt om naar die super gave bestemming te reizen. Eenmaal daar aangekomen wil je natuurlijk ook van A naar B reizen. Doe dit zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Op deze manier leer je de lokale bevolkingen beter kennen en kun je genieten van het landschap. Zijn de afstanden wat groter, dan is reizen met de nachttrein een goede optie.

Reis vaker met het openbaar vervoer

Is je bestemming binnen 1000 km van huis, kijk dan eens naar de opties om met de trein of de bus te reizen. Je bent vaak wel langer onderweg, maar is dat altijd zo erg? Ik heb in Azië veel met de nachttrein gereisd en vond dit al een avontuur op zich. Reis je liever met de bus. Kijk dan eens voor een Flixbus voor goedkope busreizen binnen Europa.

Reis met het openbaar vervoer naar het vliegveld

Voordat je in het vliegtuig kunt stappen moet je natuurlijk eerst op het vliegveld komen. Ga hier met het openbaar vervoer naar toe, zo verminder je je CO2 uitstoot nog een beetje extra.

Compenseer je CO2-uitstoot om duurzamer te vliegen

Compenseer de uitstoot van je vliegticket door het planten van een boom, natuurlijk maakt deze compensatie niet alles goed, maar alle kleine beetjes helpen. Bij een aantal vliegmaatschappijen kun je je CO2 compenseren tijdens het boeken van het ticket. Kan dit niet doe dit dan via een externe partij. Het planten van nieuwe bomen kun je stimuleren via trees for all. Wil je duurzame energie projecten steunen dan kun je dit doen via Greenseat. Je CO2-uitstoot verminderen kost vaak niet meer dan een paar euro.

Voordat je op reis gaat maak dus een bewuste keuze over de bestemming waar je naar toe wilt en de manier van reizen. Blijf je binnen Europa kies dan een keer niet voor het vliegtuig. Al de bovenstaande tips zorgen ervoor dat we op een iets duurzamer vliegen. Ik blijf erbij, alle kleine beetjes helpen!

CO-2 uitstoot verminderen

Persoonlijk reisadvies

Lijkt deze reis jou geweldig? Wil je een soortgelijke reis maken en wil je hulp bij het plannen?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk

3 reacties

  1. Deze titel maakte me erg nieuwsgierig! Hoe kun je nu duurzaam vliegen, dat kan toch helemaal niet?
    Maar toch wel dus! Niet bij stil gestaan, rechtstreekse vluchten, vliegen naar buiten europa en voor reizen in het binnenland of landen nabij, pak het openbaar vervoer. Slim, goed over nagedacht

    1. Helemaal duurzaam vliegen is helaas niet mogelijk inderdaad, maar we kunnen onze impact gelukkig wel verminderen door wat aanpassingen te doen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Mijn favorieten
vakantie huisjes
Ontdek
instagram