Winterkamperen

8 handige tips voor de eerste keer winterkamperen

Juist nu is het heerlijk om te gaan kamperen. Winterkamperen voelt misschien next level, maar in de winter is er juist altijd plek, is het rustiger op de camping en je krijgt er avontuur voor terug. In dit artikel geef ik acht praktische beginner tips zodat je kampeeravontuur in een tent ook in de winter een succes is!n om met de trein naar Zeeland te gaan.

Winterkamperen hoe doe je dat?

Serieus: hoe vaak sneeuwt het nog tijdens de winter in Nederland? De winters in Nederland worden steeds milder. Als ik ga winterkamperen, laat ik me niet tegenhouden door mogelijke kou of een kleine regenbui. Op kou kun je goed kleden, en tijdens een korte regenbui is even schuilen best een optie. Omdat je bij winterkamperen iets meer afhankelijk bent van het weer, is een flexibele insteek gewenst. Wist je trouwens dat kamperen een superduurzame manier van reizen is? Lees hier alle duurzame kampeertips.

Check vooraf de weersverwachting

Bij winterkamperen is het net wat belangrijker om de weersverwachting in de gaten te houden. Uiteindelijk is kamperen het leukst als het niet regent en niet te hard waait. Een korte regenbui is nog wel te doen, een hele avond stromende regen is toch wat anders. Ook de kans om ingesneeuwd te raken is niet direct een pluspunt. Laat dit je echter niet tegenhouden! Prik een datum in de agenda en bepaal de dag ervoor of het verstandig is om te gaan.

Selecteer een camping die het hele jaar door geopend is

Allereerst is het belangrijk om te checken of de camping die je wilt bezoeken het hele jaar door geopend is. Er zijn namelijk veel campings die van oktober tot en met maart gesloten zijn. Het kan ook zijn dat de camping bijvoorbeeld bezig is met onderhoud, of dat delen van de camping niet toegankelijk zijn. Mijn tip is om dus altijd vooraf contact op te nemen met de eigenaar om af te spreken of het uitkomt.

Kies een locatie met een vuurplaats

Niets is lekkerder dan wanneer het begint te schemeren een vuurtje te maken om je aan op te warmen. Sommige campings hebben een gemeenschappelijke (overdekte) vuurplaats, andere campings bieden de optie om een kampvuur voor je tent te maken. Ik vind het altijd mega gezellig om te kletsen bij een vuurtje, daarnaast houdt het vuurtje mij warm en het is een fijne bezigheid gedurende de avond. Stel dat het even stil valt, dan is het toch heerlijk om naar de vlammen te staren?

Vuurmaken op de camping

Check of er een droge en verwarmde gemeenschappelijke ruimte is

Soms is het weer toch slechter dan je vooraf kan inschatten. Dan is het fijn dat er een plan B is: een plek om te schuilen, op te warmen of eventueel de spullen te (her)pakken. Vaak hebben campings die het hele jaar open zijn dit soort ruimtes.

Mijn favoriete plekken om te winterkamperen

Mijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige campings met een hoog ‘back to basic’-gehalte. Het allerliefste kies ik voor een camping waar ik zelf een plekje tussen de bomen kan kiezen. Camping Strotzbüscher Mühle is z’n camping. Andere campings vind je bij Natuurkampeerterreinen, Nivon en bij Logeren bij de boswachter. Of kies een van de leukste Campspace in Nederland voor winterkamperen.

Welke tent is geschikt voor winterkamperen?

Zelf kampeer ik met de kampeerspullen die ik al heb. Ik slaap in een lichtgewicht kunststof tent. Deze tent droogt snel als hij nat is, maar er kan wel condensvorming aan de binnenzijde optreden. Belangrijk is dan om voldoende te ventileren.

Het beste is om te gaan voor een model met losse binnentent, dit zorgt voor extra isolatie. Sowieso vind ik het prettig om een ruime tent te hebben, zodat ik gedurende de nacht niet tegen het buitenste tentdoek aan lig.

Daarnaast zijn er ook mensen met een katoenen tent. Een katoenen tent ademt meer en hierdoor heb je als kampeerder minder last van condens aan de binnenkant van het tentdoek. Echter droogt een katoenen tent stukken langzamer en wordt deze al snel erg zwaar en stug als hij nat is. Wanneer je kiest om een nieuwe tent aan te schaffen, zorg er dan voor dat je tentdoek tot aan de grond loopt. Zo zorg je dat je ook tijdens het winterkamperen zeker droog kunt slapen!

Kamperen in de winter

Wat moet je meenemen als je gaat winterkamperen?

Denk aan laagjes, ook als het gaat over slapen in een tent. Met deze tips slaap je warm:

  • Kou komt vanuit de grond, zorg dus dat je onder je tent een grondzeil plaatst.
  • Daarnaast is het belangrijk om naar de isolatiewaarde (R-waarde) van je luchtbed of matje te kijken. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter deze isoleert. Kijk hier voor fijne winterkampeer matten.
  • In de winter leg ik graag deze extra isolatielaag onder mijn slaapmatje.
  • Kies voor minimaal een drie-seizoenen slaapzak om in te kruipen. Let hierbij op de comforttemperatuur die op de slaapzak staat.
  • Vrees je ervoor dat je het koud gaat krijgen? Neem dan vooral een extra deken mee als isolatielaag.

Uiteraard geldt met alles wat je nodig denkt te hebben om te gaan winterkamperen. Kijk eerst eens wat je nog in huis hebt of wat je kan lenen voor je naar de winkel rent en nieuwe spullen gaat kopen.

Welke kleding doe je aan als je gaat winterkamperen?

Hier ook laagjes! Kijk of je nog een laag meer mee kan nemen dan waar je nu aan denkt. Het kan namelijk kouder zijn dan vooraf ingeschat. Meestal heb ik drie à vier lagen kleding aan tijdens het kamperen. Als voorbeeld hierbij mijn paklijst:

  • Een wind- en waterdichte buitenlaag, zoals een regenbroek en regenjas.
  • Stevige waterdichte schoenen die warmte vasthouden, zoals wandelschoenen.
  • Thermolegging en thermoshirt met lange mouwen, kijk hier voor fijn thermo-ondergoed.
  • (Merino)wollen sokken
  • Shirt met lange mouwen
  • Warm vest
  • Een stevige (en gevoerde?) broek. Let op dat een spijkerbroek eenmaal nat moeilijk droogt. 
  • (Fleece)col, ook wel een buff genoemd, voor om de nek
  • Muts, eventueel aangevuld met een balaclava
  • Handschoenen

Wat moet je verder nog meenemen als je gaat winterkamperen?

De condities tijdens het winterkamperen zijn net iets anders dan in de zomer. Hierbij een paar tips om hierop te anticiperen:

  • Aluminium haringen kunnen snel verbuigen als het koud is. Neem dus ook een hamer en een stalen pen mee (om mee ‘voor te boren’), om haringen in en uit de harde ondergrond te krijgen. Of neem deze stalen haringen mee.
  • Buiten de tent is het prettig om een tarp te hebben. Een tarp kan dienen als afdak of als windscherm.
  • Daarnaast wil je graag iets hebben om op te zitten, zoals een stoel of een picknickkleed die tegen vocht kan.
  • Voor het koken is het goed om vooraf te checken of je voldoende gas bij je hebt, en te zorgen dat dit ‘wintergas’ is. Daarnaast zijn lange lucifers als back-up van een aansteker om het vuur aan steken belangrijk.
  • Om warm te blijven is het verstandig om van binnenuit op te warmen, door veel warm te eten en thee te drinken.
  • Een zachte borstel of doek om bij het opruimen van de tent vuil of vocht te verwijderen.
Camping in de winter

Wat kost winterkamperen?

Winterkamperen kan heel goedkoop. Kamperen in de winter is kamperen in het laagseizoen. Voor een paar euro per persoon kan je vaak al gebruik maken van de camping en de faciliteiten. Het verzamelen van de benodigde materialen kan een prijzig plaatje worden, zeker als je nog niet alles in bezit hebt. Bij iedere eerste keer dat ik iets nieuws probeer, kijk ik eerst over ik het benodigde materiaal van iemand kan lenen. Ken ik niemand? Dan zijn er ook websites zoals Gearshare waar je outdoor spullen kunt huren. Mocht je het dan echt leuk vinden, kan je de benodigde materialen alsnog aanschaffen. Tot slot komen er kosten voor het eten bij. Omdat je zelf kookt, vallen deze kosten ook mee.

Kortom: winterkamperen is een goedkope en avontuurlijke manier van een heerlijk weekendje weg!

Ga jij deze winter met de tent winterkamperen?

Ik vind het heerlijk om te gaan winterkamperen met een paar vrienden, en de tijd te hebben om bij te kletsen. En jij? Heb ik je overtuigd om deze winter ook eens met de tent erop uit te gaan?

Goed voorbereid op reis? Vergeet dit handige ebook over duurzaam reizen niet, heb je meteen vermaak voor op de camping

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van MARA GOORTS

MARA GOORTS

Mara plaatst slow travel en het lokale leven leren kennen boven het afstrepen van zoveel mogelijk bestemmingen. Ze heeft ondertussen al in Spanje, Australië, Verenigd Koninkrijk en Argentinië gewoond. Je hoeft niet ver te reizen voor een avontuurlijk leven. Volgens Mara is avontuurlijk leven is een mindset. Om jou deze mindset te laten ervaren organiseert ze groepsreizen via www.sustainableadventurer.com
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Koop jouw producten voor op reis
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten