Zero waste

7 tips voor jouw zero waste vakantie

Zero waste, vind ik thuis vaak al een uitdaging, laat staan je afval gebruik verminderen op vakantie op plekken waar je vaak nog nooit bent geweest en waar de markt op dagen is dat je net niet op die bestemming bent. Althans, dat is mij al heel vaak overkomen. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je ook op vakantie je afvalberg klein houdt?

Zero waste vakantie

Een zero waste vakantie is vaak net iets lastiger dan een zero waste lifestyle die je thuis hebt. Je komt op nieuwe plekken en weet vaak niet zo goed waar je verpakkingsvrij kunt kopen. Gelukkig hoeft een zero waste vakantie helemaal niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste bij zowel een zero waste vakantie als een zero wast lifestyle is duurzaam consumeren. Door bewuster te kopen creëer je vaak al veel minder afval.

1. Bereid je goed voor

Vaak kom je tijdens je vakantie op plekken waar je nog nooit bent geweest. Lees je goed in, kijk waar en wanneer de lokale markt is. Waar vind je een bakker en de groente boer. Is er toevallig een eco winkel in de buurt en hoe actief is een land/regio met het stimuleren van een duurzamere levensstijl?

2. Neem een herbruikbare waterfles mee

Daar is hij weer! Neem je eigen herbruikbare waterfles mee. Zul je denken die tip heb ik al zo vaak gehoord. Maar het is wel een van de makkelijkste en een hele efficiënte tip om ook op vakantie zero waste te leven. Wist je dat er iedere minuut wereldwijd één miljoen plastic flesjes worden verkocht! Koop hier je nieuwe waterfles. Combineer een waterfles met een waterfilter voor landen waar je geen kraanwater kunt drinken.

Zero Waste op vakantie

3. Gebruik geen rietjes

In Nederland mogen er geen plastic rietjes meer gebruikt worden. Helaas is dit nog niet overal zo. Schroom niet een vertel de bediening dat je helemaal geen rietje wilt gebruiken. Gebruik je liever wel een rietje? Neem dan je eigen herbruikbare rietje mee.

4. Eigen koffiebeker

Neem je eigen koffiebeker mee. Voor mij als een echte koffie leut scheelt dat heel wat wegwerp bekertjes. Vaak krijg je nog korting op je drankje ook. Win-win!

Zero waste op vakantie

5. Boodschappen tas

Iedereen kent ze wel, die kleine opvouwbare tasjes die bijna in iedere handtas passen. Vergeet niet om die een mee te nemen. Kom je onverwacht langs de winkel, kun je hem meteen gebruiken. Super handig.

6. Lunchbox

Eten afhalen of onderweg ergens picknicken. Dan komt een lunchbox goed van pas. Je vermindert niet alleen het plastic afval maar je gaat ook nog eens voedsel verspilling tegen. Lekker zero waste bezig!

7. Zero waste toiletartikelen

Ook je toilettas kun je prima vullen met zero waste toiletartikelen. Denk hierbij aan tandpasta tabletten, shampoo bar, bamboe tandenborsten, koraalvriendelijke zonnebrand en een menstruatie cup.

Heb je na deze tips nog geen genoeg gekregen van zero wast reistips? Mirjam heeft op haar blog ook interessante tips voor zero waste reizen.

Ben jij klaar om zero waste op vakantie te gaan? Wat is jouw favoriete zero waste item? Laat het in de comments weten. Zo kunnen we elkaar inspireren.

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten