Duurzame wintersport activiteiten

7 groene wintersport activiteiten voor jouw wintervakantie

Als je aan een duurzame vakantie denkt, dan denk je niet meteen aan een wintersport vakantie. Een wintersport vakantie is over het algemeen niet zo duurzaam. Toch zijn er genoeg wintersport activiteiten die voor een groene wintervakantie kunnen zorgen.

Waarom wil je duurzame wintersport activiteiten

Een wintersport vakantie is in de meeste gevallen niet duurzaam. Hele bossen worden gekapt voor het maken van de skipistes, skiliften en sneeuwkanonnen gebruiken veel energie en de kunstmatige sneeuw is nog eens slecht voor de onderliggende natuur ook. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve wintersport activiteiten om om een groene wintervakantie te beleven. Eerder schreef ik al een artikel met de vraag is duurzame wintersport wel mogelijk?

Toerskiën

Het doel van toerskiën is dat je niet op de piste gaat skiën, ook maak je geen gebruik van skiliften. Maar wat doe je dan wel? Tijdens het toerskiën doe je eigenlijk drie activiteiten tegelijk. Je maakt een bergwandeling, gaat off-piste skiën en bent bezig met alpinisme. Je kiest zelf voor een stuk natuur waar jij naar boven klimt en vervolgens weer naar beneden raast. Je hebt geen last van andere toeristen en zoekt de plekjes op waar mooie natuurlijke poedersneeuw ligt.

Het is wel van belang dat je ervaring hebt met toerskiën, heb je dit niet dan kun je het een goed idee om een berggids mee te nemen. Zo kom je op mooie plekjes, weet je zeker dat je de natuur niet tot last bent en ben je veilig bezig.

Schaatsen op natuurijs

Voor schaatsen op natuurijs heb je alleen een flink aantal koude dagen en nachten nodig zodat het ijs kan bevriezen. Huur, leen of koop tweedehands schaatsen. Wacht wel geduldig met schaatsen op natuurijs totdat het ijs dik genoeg is en ga nooit alleen schaatsen.

Leuke locaties in Europa om te gaan schaatsen zijn de Weissensee in Oostenrijk, de Friese meren maar ook in Noorwegen, Zweden en Finland kun je leuke schaats tochten maken.

wintersport activiteiten

Sneeuwschoen wandelen

Sneeuwschoen wandelen is wandelen in de bergen maar dan als er sneeuw ligt. Sneeuwschoen wandelen is een duurzame wintersport activiteit omdat je niet meer dan je eigen kracht gebruikt. Je bent ver verwijdert van de geprepareerde pistes en bevind jezelf midden in de natuur.

Als je gaan sneeuwschoen wandelen kun je kiezen voor een dagtocht maar ook huttentochten in de winter zijn mogelijk. Wandelingen maken door besneeuwde heuvels met het knisperen van de sneeuw onder je voeten.

Vrij langlaufen

Tijdens het vrij langlaufen ga je langlaufen buiten de geprepareerde langlauf sporen. Over het algemeen heb je hier iets bredere langlauf latten voor nodig. Door van de geprepareerde paden af te wijken voorkom je over toerisme, waardoor de bodem minder belast wordt. Ga in de winter het bos in, zorg er dan wel voor dat je weet wat je doet. Weet je niet wat je doet, ga dan samen met een berggids op pad.

Noorderlicht spotten

Een bijzonder fenomeen is het noorderlicht. In de winter zodra het donker is kleurt de lucht groen en roze op. Dit wil je toch een keer gezien hebben. Hiervoor reis je het beste naar IJsland, Noorwegen of Zweden. Trek je dikke jas, waterdichte schoenen en handschoenen aan en maak een wandeling in de omgeving op zoek naar het noorderlicht.

Om het noorderlicht te spotten heb je verschillende apps die jou vertellen hoeveel kans je hebt om het noorderlicht te zien. Op heldere dagen is de kans groot dat je het noorderlicht zult spotten. Een duurzame en romantische avondje uit

IJsvissen

Om te gaan ijsvissen heb je slechts drie dingen nodig. Een hengel, ijsboor en krukje. IJsvissen gaat niet per se over het vangen van veel vissen. Maar gebruik de tijd dat je wacht op een vis die hapt om te genieten van de rust en stilte om je heen. Geniet van de mooie landschappen om je heen.

Leuke wintersport activiteiten

Gelukkig zijn er genoeg wintersport activiteiten die voor een groenere vakantie en heel veel winterpret kunnen zorgen. Ben jij klaar om jouw wintersport vakantie groener te maken?

MEER GROENE WINTERSPORT TIPS VAN HOMEMADE ADVENUTERS

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten