Wilde dieren en wildlife toerisme

21 Do’s en don’ts met wilde dieren

Wildlife toerisme is erg in trek, maar is dat wel een goed idee? Ga je een jungle trektocht maken op zoek naar wilde apen, een jeep safari maken in Botswana of ben je van plan de onderwaterwereld in de Filipijnen te gaan ontdekken? Het kan allemaal, er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden. Voor mij is er eigenlijk maar één ding heel belangrijk, wilde dieren horen in het wild.

Wilde dieren tijdens jouw vakantie

Slechts tweehonderd meter voor de kust spring ik, bepakt met snorkel, duikbril en flippers van een kleurrijke houten boot af. Slechts een halve minuut later stop ik mijn hoofd onder water op zoek naar walvishaaien. Al is het alles behalve een zoektocht. Het moment dat ik mijn hoofd onder het fel blauwe water houd, zwemt er een walvishaai van ongeveer twaalf meter onder mij door. Ik ben in shock. Zo snel had ik niet verwacht om een walvishaai te zien. Ik kijk naar rechts, een stuk verder op zwemmen er nog twee imposante walvishaaien voorbij. Met 1,75m voel ik mezelf ineens heel klein. Weet ik nu hoe een mier zichzelf voelt?

Zwemmen met walvishaaien, een van mijn eerste ervaringen met wildlife toerisme. Eentje waar ik enorm naar uitkeek maar waar ik zo veel spijt van heb. Ja ik heb een aantal reusachtige walvishaaien gezien, maar de ervaring was ronduit slecht. Ik heb mezelf geschaamd, en ik heb een verschrikkelijke tijd gehad. Waarom? Lees hier mijn ervaring over snorkelen met walvishaaien.

Snorkelen met walvishaaien is niet mijn enige ervaring met wildlife toerisme en wilde dieren tijdens het reizen. In de tijd dat ik mezelf totaal nog niet bewust was van de impact op de dieren heb ik veel dingen gedaan waar ik nu spijt van heb. Daarom hoop ik dat jij van mijn fouten kunt leren.

Do’s, wilde dieren tijdens je vakantie

1. Walvissen spotten op een verantwoorde manier.

Net heb ik mijn ervaringen over zwemmen met walvishaaien al even genoemd. Dat ik een slechte ervaring had en op een veel te toeristische plek was houdt gelukkig niet in dat je helemaal niet met walvishaaien kunt snorkelen. Het is alleen belangrijk dat je de juiste organisatie bezoekt. Denk hierbij aan organisaties die met kleine groepjes op pad gaan en die niet de belofte maken dat je walvishaaien tegen komt. Als je walvishaaien of walvissen in hun natuurlijke habitat wilt spotten kan het zomaar gebeuren dat je ze niet tegen komt. Dit hoort nou eenmaal bij wildlife spotten.

2. Bezoek organisaties die zowel voor de lokale bevolking als de wilde dieren zorgen

Een groot probleem bij de bedreiging van wilde dieren is de lokale bevolking. Vaak hebben ze het niet zo breed en gaan ze op zoek naar verschillende manieren van inkomsten. Stropen hoort daar ook bij. Gelukkig zetten steeds meer organisaties zich in voor zowel de lokale bevolking als het wildlife. Ze zorgen voor opleidingen, educatie en banen zodat de lokale bevolking in vrede kan samen leven met de wilde dieren.

3. Ga alleen op safari op plaatsen waar de dieren goed behandeld worden

Ga op zoek naar een safari waarbij je zeker weet dat die wilde dieren goed worden behandeld. Hebben ze voldoende ruimte, worden ze niet gevoerd? Een goede manier om hierachter te komen is door reviews te lezen op bijvoorbeeld TripAdvisor. En dan met name de slechte reviews. Mensen zijn hier erg open over hun ervaringen.

5. Bezoek een opvang voor wilde dieren waar je niet bij de dieren mag komen

Hoe schattig is het, een opvang voor wilde dieren bezoeken. Je kan de dieren van dichtbij zien. Maar let vooral heel goed om de omgeving van de dieren. Hebben ze voldoende ruimte, mag je de opgevangen dieren aanraken of juist niet? Dieren aanraken is een absolute no-go bij wildlife toerisme. In sommige landen worden wilde dieren zelfs gevangen genomen om vervolgens te beweren dat ze gered zijn uit het wild om op deze manier inkomsten te genereren. Waak hier voor.

6. Eet diervriendelijk

Eet diervriendelijk, eet geen wilde dieren, krokodillen, walvissen of een haaienvin horen niet op een bord thuis. Naast het vermijden van wilde dieren op je bord kun je natuurlijk ook alle dieren of dierlijke producten vermijden. Ik dit artikel vind je tips voor vegetarisch eten op reis.

7. Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs

Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten. Wist je dat een olifant gedood wordt voor zijn slagtanden. Is een ivoren beeldje thuis op de kast dat waard? Maak een mooie foto tijdens jouw reis en hang deze thuis aan de muur. Een mooie herrienering om aan terug te denken.

Wildlife toerisme en wilde dieren

Don’ts, wildlife tijdens jouw vakantie

1. Dieren die je in het wild tegenkomt aanraken

Dieren in het wild zijn wilde dieren. Je wilt ze op een afstandje bekijken maar absoluut niet aanraken. De dieren zijn niet gewend om met mensen om te gaan. Zijn ze dat wel, dan is dat een teken dat de dieren uit hun natuurlijke habitat worden gehouden.

2. Selfies met wilde dieren

Een selfie met een wild dier, knuffelen met een luiaard of koala, zittend op de rug van een yak. Een super gave foto. Maar wat doe je uiteindelijk met die foto? Aan je familie laten zien bij thuiskomst, posten op Instagram en vervolgens doe je er helemaal niks meer mee. Dat halfuurtje plezier dat jij misschien beleeft aan die selfie met een wild dier, is dat alle ellende in het leven van een dier waard?

Zelf heb ik ook tal van selfies met wilde dieren. In de tijd dat ik nog niet duurzaam bezig was vond ik dat super leuk. Een foto met een gier op mijn arm in Mongolië, zittend op de rug van een yak in China of een selfie met een walvishaai in de Filipijnen. Toen was ik er super trots op, nu schaam ik mezelf kapot.

3. Dolfinaria bezoeken

In dolfinaria worden dolfijnen en andere dieren in gevangenschap gehouden, ze worden zelfs gefokt voor een leven in gevangenschap, totaal niet de bedoeling natuurlijk. Door een bezoek aan het dolfinarium te brengen stimuleren wij dit gedrag alleen maar. Een mooi moment om te stoppen met een bezoek aan dolfinaria.

4. Knuffelen met wilde dieren, of ieder ander lichamelijk contact

Knuffelen met wilde dieren is onacceptabel, hoe schattig een dier er ook uit ziet, enig lichamelijk contact met dieren kan gewoon niet! Wist je bijvoorbeeld dat luiaards van angst bevriezen, ze durven niet meer te bewegen, waardoor het lijkt dat ze zich op hun gemak voelen. Maar dat is juist niet zo. Een luiaard kan zelfs overlijden door teveel lichamelijke contacten met mensen.

5. Wandelen met katachtige

Katachtige in het wild horen zelfstandig rond te kunnen wandelen en rennen. Deze dieren zijn echte jachtdieren en horen niet netjes naast mensen te kunnen lopen. Ze horen al helemaal niet aan een lijntje vast te zitten. Ben je bij een katachtige die zich comfortabel voelt in de buurt van mensen dan houdt dit waarschijnlijk in dat ze met de harde hand en geweld getraind zijn.

6. Zwemmen met walvishaaien/dolfijnen

Zwemmen met walvishaaien en dolfijnen zou je op zich prima kunnen doen. Het is alleen heel erg afhankelijk van waar je dit gaat doen. Ga je walvishaaien en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving spotten, en is er dus een kans dat je de dieren helemaal niet tegenkomt. Dan kun je dit prima gaan doen. Krijg je de belofte 100% zeker dolfijnen of walvishaaien te zien, dan kun je ervan uitgaan dat de dieren gevoerd worden.

7. Rijden op rug van een struisvogel of olifant

De ruggenwervels van een olifant of struisvogel zijn niet gemaakt om te dragen. Het dragen van mensen op hun rug kan leiden tot veel pijn en ernstige blessures. Daarnaast worden de dieren in gevangenschap gehouden en hebben ze een heel beroerd leven. Daar wil je niet aan bijdragen.

8. Shows bezoeken waar dieren een voorstelling moeten geven

Als een dier een voorstelling moet geven houdt dat in dat ze getraind zijn om kunstjes te leren. Dit trainen gaat vaak samen met geweld en de dieren leven vaak in kooien.

9. Handelen in wilde dieren vaak op markten

In verschillende landen zul je zien dat er wordt gehandeld in wilde dieren of in delen van dieren zoals ivoor. Om te kunnen handelen in dieren worden ze misbruikt of zelfs neergeschoten. Wilde dieren horen niet op een markt thuis. Bezoek daarom tijdens het reizen geen markten met wilde dieren.

10. Restaurants bezoeken waar maaltijden worden verkocht van dieren die met uitsterven bedreigd zijn

In sommige landen vind je wilde dieren op de menukaart. Denk hierbij aan haaienvinnensoep. Je wilt misschien alles van de lokale keuken proeven maar regeren gemaakt van wilde dieren kun je beter links laten liggen.

11. Boerderijen bezoeken waar wilde dieren worden gefokt voor commerciële doeleindes

In sommige landen kun je boerderijen bezoeken waar wilde dieren worden gefokt. Deze dieren worden vaak gefokt voor commerciële doeleindes. Hier wil je natuurlijk niet aan bijdragen.

12. Locals geloven die beweren een wild dier gered te hebben

Voornamelijk in Zuid-Amerika en Azië heb je lokale bevolking die jou vertellen dat ze een wild dier gered hebben. Ze vragen jou om geld om voor dit dier te kunnen zorgen en ze beloven dat ze het dier weer vrij laten zodra deze volledig is hersteld. Wat er werkelijk gebeurd. Ze hebben het dier verwond en meegenomen uit zijn omgeving om jouw te kunnen vertellen dat ze een dier gered hebben. Terwijl ze het dier alleen maar gebruiken om geld mee te verdienen.

13. Dieren aandacht geven die gebruikt worden om te bedelen

Soms worden dieren gebruikt om te bedelen, super schattig op het eerste gezicht. Maar ook deze dieren worden slecht behandelt met de enige rede geld verdienen.

14. Rodeo’s of stierenvechten bijwonen

Jaarlijks worden er ongeveer 250.000 stieren gedood tijdens stieren gevechten. Tijdens een stieren gevecht wordt een stier uitgedaagd, zwaar verwond om uiteindelijk gedood te worden, puur voor ons vermaak.

Wildlife toerisme, nu weet jij precies wat wel en niet kan

Ga jij op vakantie en heb je zin om wilde dieren te spotten of om een safari te doen? Nu weet je precies wat kan en wat niet. Heb jij nog een duurzame tip over wilde dieren?

MEER DUURZAME WILDLIFE TIPS VAN HOMEMADE ADVENTURES

Foto credits @slotconservation.

Dit artikel bevat affiliate links: Als je via een van de links iets boekt of besteld krijg ik daar een kleine commissie over zonder dat het jouw iets extra’s kost. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de disclaimer.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten