Kosten vakantie Thailand

Dit kost een vakantie naar Thailand anno 2023

Er zijn al tal van blogartikelen te vinden over de kosten van een vakantie naar Thailand. Voor mijn reis naar Thailand afgelopen februari was ik vooral heel benieuwd naar de huidige prijzen. Heeft de Corona-pandemie een grote invloed gehad? Is er ook een economische crisis in Thailand? Hierbij dus nog een blogartikel over de kosten van een rondreis in Thailand maar dan anno 2023 en antwoord op de vraag is Thailand duur?

Kosten van een vakantie naar Thailand

De kosten van een vakantie naar Thailand kunnen erg verschillen. Ten eerste hangt het natuurlijk af van wat voor soort reiziger je bent. Ben je een low budget backpacker, dan kun je makkelijk met een paar tientjes per dag rondkomen. Reis je graag in luxe en alleen met de taxi, dan kun je ook prima € 150,- per dag of meer uitgeven. Daarnaast zal je snel merken dat de grote steden en toeristische gebieden een stuk duurder zijn dan de kleine lokale dorpjes.

In dit artikel vertel ik je alles over de kosten van accommodaties, eten, activiteiten en vervoer. Wij hebben zelf een rondreis door Thailand in 3 weken gemaakt, waarbij we de eerste anderhalve week met de familie van Jeroen hebben gereisd en daarna nog anderhalve week met z’n tweetjes. De tijd met de familie hebben we wat luxer gereisd, daarna hebben we wat vaker de bus gepakt en bij lokale guesthouses geslapen. De prijzen die je hier leest zijn de gemiddelde kosten voor een reis door Thailand.

Geld in Thailand

In Thailand betaal je met de Thaise baht. Op het moment dat wij in Thailand waren was dit de wisselkoers. De variërende wisselkoers is ook de reden dat ik in alle artikelen de Thaise baht schrijf en niet de Euro. De kans is groot dat de europrijzen snel na het schrijven van dit artikel al niet meer kloppen. 

1 baht =  0,0282

10 baht = 0,282

100 baht = 2,82

Kosten voor eten en drinken in Thailand

Thailand staat bekend om zijn lekkere eten en vele streetfood stalletjes. Daar kun je vaak voor slechts een paar euro eten. Ik heb zelfs een keertje voor 20 baht vegetarische noedels gegeten. Wij betaalden vaak tussen de 150 en 300 baht voor onze lunch of diner voor twee personen. Dit is ongeveer €4,- tot €8,-. Streedfood in Thailand mag je echt niet missen en is een goede manier om jouw uitgaven laag te houden.

Kortom betaal je voor een maaltijd in een restaurant ongeveer 150 baht per persoon. Bij een kraampje op straat betaal je tussen de vijftig en tachtig baht voor een gerecht. Een biertje bij een leuk restaurant kost 120 baht terwijl je bij de 7-Eleven ongeveer de helft betaalt.

In de drie weken dat we in Thailand waren hebben we voornamelijk bij goedkope stalletjes gegeten, soms bij een iets duurder restaurant en de meeste dagen zat het ontbijt bij onze accommodatie inbegrepen. We bestelden eigenlijk altijd een koud drankje bij de maaltijd, dronken af en toe een kop koffie en bestelden vaak drie in plaats van twee gerechten omdat we één gerecht per persoon vaak net te weinig vonden. Wij hebben in die drie weken net geen 9000 baht aan eten uitgegeven. Dit komt neer op ongeveer € 250,-. 

Kosten eten in Thailand

Geef je fooi in Thailand?

Het geven van fooi is vrij gebruikelijk in Thailand. Vaak laat je het muntgeld dat je terugkrijgt liggen. Dit zal dus nooit heel veel zijn. Vond je de service helemaal geweldig, dan kun je altijd wat extra geven. In de wat duurdere restaurants wordt er naast de 10% service fee en de BTW ook nog verwacht dat je fooi geeft. 

Kosten voor activiteiten in Thailand

De kosten voor activiteiten in Thailand lopen heel erg uiteen. Met de keuze aan activiteiten kun je de kosten van een vakantie naar Thailand erg beïnvloeden. Wij hebben tijdens ons verblijf best wel wat tempels bezocht. Wat mij opviel was dat veel tempels gratis te bezoeken waren. Wij hebben slechts twee tempels gezien waarbij we entree moesten betalen. Dit was dan 100 baht per persoon. Wat neer komt op ongeveer € 2,80. 

Voor ons dagje olifanten safari in het Kui Buri National Park hebben we in totaal 3250 baht (€ 92,-) betaald. Hiervoor hadden we een taxi vanuit Sam Roi Yot National Park naar Kui Buri National Park met een chauffeur die hier heel de dag op ons wachtte. De entree voor het park en een privé-truck met bestuurder en gids die ons naar de olifanten bracht. 

Daarnaast hebben we twee dagen entree betaald voor het Sam Roi Yot National Park. Als je met een krap budget reist, kan je overal haasten en alles in één dag zien. De entree voor dit park is 200 baht per persoon per dag. 

Een massage in Bangkok kost ongeveer 250 baht, een fiets huren doe je al vanaf 100 baht en voor de kookcursus die we hebben gevolgd betaalden we 3000 baht voor twee personen. Hier kregen we wel wat korting omdat we geen gebruik hebben gemaakt van de pick-up service. De kookcursus zat tenslotte naast ons hotel. 

In totaal hebben we voor alle activiteiten en uitjes die we in die drie weken hebben gedaan 11.720 baht (€330,50) betaald. 

Wat kost een vakantie naar Thailand
Wat kost backpacken in Thailand?

Kosten voor hotels in Thailand

In Thailand heb je een ruime keuze aan hotels. Van leuke lokale guesthouses tot grote hotels waar je eigenlijk altijd wel een lekker ontbijt bij je overnachting krijgt. De kans is groot dat overnachten het grootste deel van de kosten voor en vakantie naar Thailand zijn. Wij hebben van iedere prijscategorie wel iets gehad. Zo sliepen we bij Hintok Rivercamp, een luxe resort aan river Kwai waar we 3900 baht per nacht betaalden, dit was wel inclusief ontbijt en diner. Maar ook in deze leuke guesthouses in Kanchanaburi en Sam Roi Yot National Park waar we ongeveer € 12,- per nacht betaalden voor een simpele tweepersoonskamer. In Bangkok en Hua Hin sliepen we in deze fijne hotels van pak en beet 1600 baht (€ 45,-) per nacht. 

In totaal voor 21 nachten gaven we 35.421 baht (€998,87) uit voor hotels in Thailand. Als we hadden gewild, had dit zeker een stuk goedkoper gekund. 

Kosten rondreis Thailand

Kosten voor vervoer in Thailand

Net als alle andere dingen is het vervoer in Thailand niet heel duur. Voor slechts een paar centen kun je in de stad al met de boot, bus of metro mee. Een taxi is iets duurder. Als je op de stations een ticket koopt, heb je voor slechts een paar euro al tickets voor lange afstanden met de bus of trein. Wat mij wel erg opviel, is dat de prijzen voor tickets die je online koopt veel hoger liggen dan als je ze op een station koopt. Een makkelijke manier om flink wat geld te besparen dus. 

Kosten voor het openbaar vervoer:

De bus is de goedkoopste manier van reizen door Thailand. Vaak is de bus nog sneller dan de trein ook. Wij betaalden voor onze reis met een minivan van Kanchanaburi naar Hua Hin 660 baht. We moesten hier wel een extra stoel reserveren voor onze grote backpacks. De rit duurde ongeveer vijf uur. 

Vanuit Hua Hin reden we met een superluxe bus naar Bangkok, hier betaalden we 580 baht voor net geen vier uur. Hier hadden we erg ruime stoelen, airco, super veel beenruimte, een toilet en zelfs een flesje water voor. 

De lokale bus van Kanchanaburi naar de Erawan watervallen kost slechts 60 baht per persoon. Het is wel de meest avontuurlijke bus waar ik ooit in heb gezeten. Deuren had de bus niet meer, en als we bergop reden was het ook iedere keer maar de vraag of we boven gingen komen ;-p.

Wij hebben eigenlijk niet met de trein gereisd tijdens onze vakantie naar Thailand. Maar voor slechts een paar tientjes kun je al met de nachttrein van Bangkok naar Chang Mai. 

Wat kost een reis naar Thailand

Kosten voor taxi’s

Taxi’s zijn altijd een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Net iets goedkoper dan de taxi’s zijn de tuktuk. Het is dan weer goedkoper om buiten de toeristische gebieden met een tuktuk te reizen. In Bangkok betaalde we 200 baht voor een ritje met vijf personen van een half uur in een tuktruck zoals wij hem zelf noemen. De reden dat dit zo goedkoop was omdat we opstapten op een locatie waar bijna geen andere toeristen waren. Voor een ritje van vijf minuten met de taxi betaalden we 43 baht. Een rit van een half uur met de taxi van Hua Hin naar Sam Roi Yot kost 800 baht. 

Voor de taxi van Sam Roi Yot naar Kui Buri National Park en terug betaalden we 2000 baht. In totaal zaten we twee uur in de taxi. We hadden wel voor acht uur lang een privéchauffeur. Omdat we niet wisten hoe lang we in Kui Buri National Park waren en daar verder ook helemaal niks te doen was, bleef onze taxichauffeur op de parkeerplaats op ons wachten. 

Kosten voor een huurauto

We hebben zelf geen auto gehuurd in Thailand. Maar dit is wel een fijne manier met veel vrijheid om rond te reizen. Zeker in centraal en midden Thailand net buiten Bangkok zijn de wegen erg rustig en kun je makkelijk een auto huren. Voor een huurauto betaal je ongeveer € 30,- per dag. Een auto in Thailand kun je heel makkelijk via Sunnycars huren. Kijk hier voor de beschikbare auto’s en actuele prijzen.

In totaal gaven wij in drie weken 6900 baht (€ 194,60) uit aan vervoer. Daarbij moet ik wel zeggen dat de ritjes met een privé minivan van Bangkok naar Hintok River Camp en een rit met een pick-up truck van Hintok Rivercamp naar Kanchanaburi zijn betaald door mijn schoonfamilie. ???? We zaten hier met vijf personen in de auto en ik heb geen idee wat deze ritjes hebben gekost.

Wat kosten boodschappen in Thailand?

Wij hebben best wel wat boodschappen gedaan in Thailand, bijna dagelijks kochten we wel een ijsje bij de 7-Eleven, van tijd tot tijd kochten we hier een koud drankje en een zoutje. De avond na de olifanten safari waren we helemaal gesloopt en kochten we hier een kant-en-klare maaltijd om in ons hutje op te eten en een van de laatste dagen in Bangkok had ik last van migraine en heeft Jeroen hier een paar tosti’s voor me gehaald. Een echte Nederlander ;-p Een flesje cola kost 12 baht, een ijsje tussen de 10 en 25 baht en een tosti was 35 baht. 

In totaal gaven we ongeveer 1200 baht of terwijl bijna €34,- uit aan boodschappen. 

Kosten backpacken Thailand

Overige kosten

We hebben nog wat overige kosten gemaakt; zo hebben we allebei een lokale simkaart gekocht. We kozen voor twee simkaarten omdat ik niet stil kan zitten en soms even lekker in mijn uppie op pad gaat terwijl Jeroen dan eventjes wil chillen. Onze simkaarten waren van Ais. We hadden 70 GB per persoon, veel te veel, maar dit was de goedkoopste optie. De simkaarten kosten 350 baht per stuk, dit is net geen €10,-. 

Ik word altijd helemaal lek gestoken door muggen, ik koop wel altijd lokaal mijn muggenspray, voor mijn gevoel werkt dit beter. Ik heb, denk ik wel zes flesjes muggenspray gekocht. Deze kosten 50 baht per fles. Tijdens de reis naar Thailand kochten we ook nog een nieuwe fles bodylotion, kocht ik een sarong en een broek en Jeroen kocht twee T-shirts. En ik stuur altijd kaartjes naar mijn familie (ik weet dat niet heel duurzaam is, maar ik weet dat ik mensen hier heel erg blij mee maak, en dat is mij soms ook heel veel waard). Tot op de dag van vandaag moeten deze kaartjes helaas nog wel aankomen. 

In totaal gaven we 2060 baht uit aan overige kosten. Dit komt neer op €58,-. Een relatief hoog bedrag dus. Nu doen Jeroen en ik altijd superlang met nieuwe kleding, dus dat is het dan ook wel waard.

Wat kost een vliegticket naar Thailand?

Vergeleken met andere jaren zijn de prijzen van vliegtickets het meest gestegen. En dat is maar goed ook. Hopelijk stimuleert dit mensen om niet zomaar voor een weekje naar Thailand te vliegen maar om er een mooie lange reis van te maken. Waar je voor de Corona-pandemie makkelijk voor €450,- een retourtje Thailand kocht, ben je nu al snel €700,- kwijt voor een vliegticket naar Thailand. Controleer zeker even de website van Skyscanner voor het vinden van de beste tickets. 

Tip: een rechtstreeks ticket is misschien iets duurder, maar wel een stuk beter voor de natuur.

Kosten van een reis door Thailand

  • Voor een literfles water bij de 7-Eleven betaal je gemiddeld 15 baht.
  • Voor een kookcursus in Hua Hin betaal je voor twee personen 3000 baht, dit is ongeveer € 80,-.
  • Een guesthouse in een kleinere stad kost tussen de 450 en 700 baht, dat is ook wel tussen de 12 en 19 euro.
  • Een overnachting in een luxe resort inclusief ontbijt en diner kost ongeveer 4100 baht per nacht. Dat is bijna € 110,-.
  • De bus van Kanchanaburi naar de Erawan watervallen kost 60 baht (€ 1,60) voor een enkele reis en doet er ongeveer twee uurtjes over.
  • Een maaltijd bij een foodcourt kost tussen de 40 en 80 baht, dit is ongeveer 1 à 2 euro. 
  • Een Thais koud biertje op het terras kost 70 baht, je betaalt € 1,90 voor een koude versnapering. 
  • Voor het huren van een scooter ben je tussen de 200 en 400 baht kwijt. Dit is ongeveer tussen de € 5,- en € 10,-. Een volle tank benzine kost 125 baht (€ 3,30).
Streetfood in Bangkok

Gemiddeld dagbudget in Thailand

Zoals je ziet hebben wij absoluut niet low budget door Thailand gereisd. Zonder vliegtickets hebben wij in totaal € 1866,- uitgegeven. We hebben dus anderhalve week met de familie van Jeroen gereisd, waarin we wat luxer hebben geslapen, daarna hebben we nog anderhalve week met z’n tweeën rondgereisd door Thailand. In die laatste anderhalve week hebben we weer meer betaalde uitjes gedaan. Wij komen uit op een dagbudget van € 89 euro met twee personen per dag. 

Als low budget reiziger, die graag in goedkope hostels slaapt en altijd bij de foodcourts eet, kun je rondkomen van ongeveer € 30,- per dag. Slaap je graag in hippere hostels en ga je naar toeristische plekken, houd dan rekening met € 40,- per dag. Slaap je net als wij van tijd tot tijd wat luxer en wil je niet op je budget hoeven letten, houd dan rekening met € 55,- per persoon. 

Kun je overal pinnen in Thailand?

Op heel veel plaatsen in Thailand kun je geld pinnen, bij iedere 7-Eleven vind je wel een pinautomaat waar je contant geld kunt pinnen. Je kunt hier ook met je pinpas betalen. In de kleinere winkels en dorpjes kun je bijna nergens met je pinpas of creditcard betalen. Daarom is het handig om voldoende contant geld bij te hebben. Als je contant geld gaat pinnen, betaal je altijd een bedrag voor de wisselkoers. Het kan daarom handig zijn om een groter bedrag in één keer te pinnen. 

Is Thailand duur?

Nee, Thailand is geen duur land, ook na de Corona-pandemie liggen de prijzen nog steeds laag. Ik heb het gevoel dat de prijzen wel iets of wat zijn gestegen maar het zal nooit veel zijn. Wel hebben we nog veel bestemmingen bezocht die veel hebben geleden onder de Corona-pandemie, dus toeristen zijn meer dan nodig om de economie weer op gang te brengen. Al met al zijn de kosten voor een vakantie naar Thailand relatief laag.

Kosten vakantie Thailand

Nu weet je een beetje wat je kunt verwachten voor de kosten van een vakantie naar Thailand. Je betaalt best een hoop geld om er te komen, maar als je er eenmaal bent kun je makkelijk met een laag budget rondreizen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wat voor soort reiziger ben jij?

Ga goed voorbereid op reis? Bestel deze reisgids met alles wat je wil weten over Thailand

Dit artikel bevat een samenwerking en / of affiliate links: Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de privacy verklaring.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten