Listvjanka Trans Siberië Express

Listvjanka, wandelen langs het Baikalmeer.

Ben je onderweg met de Trans Mongolië express en wil je graag het Baikalmeer bezoeken, dan is Listvjanka hier de perfecte locatie voor. Een dorpje met net geen 2000 inwoners gelegen aan het Baikalmeer is omgeven door bergen waar je perfect kun hiken en in de winter verschillende wintersporten kunt beoefenen.

Het Baikalmeer is met een maximale breedte van 79 km en een maximale lengte van 636 km het grootste zoetwater meer ter wereld. Het diepste punt van het meer ligt op net geen 1200 meter onder zeeniveau. Het meer is zo groot dat men denkt dat het de wereld bevolking 5 jaar lang van drinkwater kan voorzien. In de zomer komt het water temperatuur niet boven de 10 graden uit, ondanks dat het water altijd koud is zijn er genoeg mensen die het aan durven hier een duik te nemen. In de winter is het meer bevroren en kan het ijs een dikte van een meter hebben. Je kan het meer dan ook over het ijs oversteken. Houd hierbij wel rekening met extreme temperaturen en onderkoeling gevaar.

Listvjanka Trans Siberië Express

Wandelen

Zowel in de zomer als winter kun je goed wandelen in Listvjanka, het dorpje word omgeven door mooie bergen. De bekendste wandelroute is de Great Baikal trail. Deze gaat van Listvjanka naar Bolshie Koty en verder. De tocht naar Bolshie Koty is 18 km en is daarmee ook de populairste etappe voor toeristen die niet de hele Great Baikal trail lopen. Het is een geweldige tocht die je voornamelijk langs de kust van het meer brengt.

Je kan dit op drie manieren doen.
1. Je loopt naar Bolshie Koty en neemt vanuit daar de boot terug (dit kan alleen in de zomer maanden).
2. Je loopt naar Bolshie Koty overnacht daar in een guesthouse en wandelt dezelfde route de volgende dag terug.
3. Je wandelt een deel van de route en gaat daarna meteen weer terug.
Ik heb deze toch in de winter gelopen, hij was vrij pittig met regelmaat liep ik tot mijn knieën in de sneeuw en vaak had ik het gevoel dat ik een stap vooruit en drie terug deed. ;-p

–> Zo wandel je met respect voor de natuur.

Wandelen in Siberië

Russische banja

Een bezoek brengen aan een van de Russische banja’s mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Listvjanka. Een Banja is een Russische sauna die door middel van hout ovens naar temperaturen tussen de 80 en 100 graden Celsius worden gestookt. Om je bloedcirculatie te verbeteren is het de bedoeling dat je elkaar met de Vennik (een bos van berken twijgen met bladeren) op de rug slaat. Na de banja is het de bedoeling dat je een duik neemt in het Baikalmeer. Dit hield in mijn geval in zwemmen in water van 2 graden met een buiten temperatuur van -11 graden. Dit was even spannend om te doen, maar uiteindelijk was het echt super fijn.

Verder vind je in Listvjanka een klein museum. In de zomermaanden kun je rondvaarten maken over het meer. In de winter kun je er skiën, hondensleetochten maken en sneeuwscooter tochten maken. Vraag hiernaar in je hostel of guesthouse, zij kunnen dit voor je regelen.

Listvjanka Trans Siberië Express

Eten

Er zijn verschillende restaurantjes waar je kunt eten. Let er wel op dat er in de winter veel gesloten zijn omdat het dorpje dan vrijwel uitgestorven is. Verder zijn er nog een paar kleine supermarktjes.

Overnachten in Listvjanka

Overnachten kun je bij een van de hotels of guesthouse doen. Ik verbleef in het Belka hostel, dit was een hele fijne plek. Als je in de zomer naar Listvjanka reist zorg ervoor dat je op tijd boekt, het kan dan behoorlijk druk zijn. In de winter is dit niet nodig. De kans is groot dat je dan maar met een handje vol toeristen in het dorpje verblijft.

Listvjank bezoeken

Hoe kom je in Listvjanka?

Je kunt het beste vanuit Irkoetsk met de bus naar Listvjanka reizen. Vanaf het busstation in Listvjanka rijden er dagelijks bussen. Vraag je hostel in Irkoetsk naar de exacte tijden. Ga je liever niet met de bus dan kun je uiteraard ook met de taxi gaan.

–> Zo plan je de Trans Mongolië express

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten