Slapen in een ger

Slapen in een ger in Mongolië

Als je een rondreis door Mongolië maakt moet je natuurlijk bij een nomade familie in een ger hebben geslapen. Dit is een unieke ervaring die je niet mag missen. Ik heb bij verschillende families mogen overnachten. Wat zijn al deze mensen gastvrij zeg!

Wat is een ger?

Een ger is een traditionele ronde tent bestaande uit een houten constructie bedekt met wollen viltdoeken, je ziet ze voornamelijk in gebieden in noord en centraal Azië. Het zijn voornamelijk nomade families die in deze nomade tenten wonen. Deze families bezitten vaak veel vee, als het vee is uitgeraasd op een bepaald plek pakken ze al hun spullen in, inclusief hun ger en vertrekken ze naar de volgende locatie.

In een ger vind je standaard een of meerdere bedden, een kastje, een tafeltje, een aantal plastic krukjes en een kachel. De meubels zijn handgeschilderd en de kleur oranje komt altijd en overal terug. De kachel word ook gebruikt om op te koken.

Slapen in een yurt

Een ger is natuurlijk niet van alle gemakken voorzien, zo was je je met water uit een emmer en ga je naar de wc in het houten huisje met een gat in de grond. In dat gat zie je letterlijk een toren van poep. Als de familie net verhuisd is, net als bij een van de families waar ik een paar nachten verbleef, is de kans aanwezig dat ze nog geen tijd hebben gehad om de wc te bouwen en ga je dus gewoon achter de yurt, geen bomen om je achter te verschuilen. Sterker nog een van de 3 jarige zoontjes van de familie ging naast me zitten poepen, en aan de andere kant liepen een paar geiten. Privacy kennen ze daar niet. Owja er was ook nog iets met don’t eat the yellow snow ;-p.

Slapen in een ger
WC in een ger

Is slapen in een ger comfortabel?

Ik was in december in Mongolië, midden in de winter en in de nachten liep de temperatuur terug naar ongeveer -30 graden. Ik vond het de eerste nacht natuurlijk super spannend. Slapen in een tent met -30 gaat dat niet koud worden? De meeste nachten was het absoluut niet koud, het was eerder subtropisch warm. De eerste familie waar ik bij sliep waren super lieve mensen, ze kwamen zelfs ‘s nachts een paar keer kijken of de houtkachel nog brandde. Als ik dan mijn deken weggeslagen had omdat het zo warm was legde ze die weer over me heen om ervoor te zorgen dat ik het niet koud kreeg. Een paar dagen later sliep ik bij een familie die een kleine ger hadden voor de gasten. Het bed wat ik tot nu toe gewend was, was ingeruild voor een houten plank en ondanks dat de kachel wel genoeg vlammen had kwam er geen warmte van af. Dan kan het aardig koud worden in een ger. ’s Ochtends was al mijn drinken bevroren, dat zegt genoeg.

Slapen in een yurt

Een totaal andere cultuur

De families waar ik heb gelogeerd waren stuk voor stuk hele warme en liefde volle mensen. Ze hebben mij veel geleerd over hun culturen en ik heb daar ook ingezien dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Zo heb ik verschillende spellen geleerd die gespeeld worden met de nekwervels van geiten. De mensen daar hebben ook geen overvolle supermarkten, in plaats daarvan hebben ze ongeveer 10 ingrediënten waar ze altijd mee koken, hierdoor worden ze heel creatief en ik heb iedere dag weer heerlijk gegeten. In Nederland loop ik wel eens door de winkel en weet ik niet wat ik moet koken, wij hebben ook zoveel keus. Eigenlijk zijn wij maar ondankbare mensen die altijd meer willen.

Enkele belangrijke feitjes:
1. Wegens geloof overtuigingen mag je nooit tegen en ger of de constructie aan leunen
2. Loop je altijd links om als je binnen komt.
3. Ga ook zeker niet op de drempel staan.

Eten in Mongolië

Slapen in een ger

Wil je overnachten in een ger in Mongolië kun je dit vaan bij je hostel in Ulanbator laten regelen. De mensen in Mongolië zijn zo vriendelijk dat als je zelfstandig rondreist en langsgaat bij een ger de kans groot is dat je ook mag blijven slapen. Behandel de families altijd met veel respect, ze laten je wel toe in hun huis.

–> Bekijk ook deze bezienswaardigheden in Ulanbaatar eens.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten