Ulaanbaatar Mongolië

Must see bezienswaardigheden in Ulaanbaatar tijdens de trans Mongolië express

Tijdens de trans Mongolië express maakt de trein één stop in Mongolië dit is in de hoofdstad Ulaanbaatar. Een stad waar een aantal bezienswaardigheden zijn maar waar je niet al te lang hoeft te blijven. De stad is echter wel de perfect uitvalsbasis voor geweldige uitstapjes door het land.

Ulaanbaatar is by far de grootste stad van het land en blijft alleen maar groeien. Dit komt omdat veel jonge Mongoliërs het nomade leven zat zijn en graag in de stad willen wonen om een totaal nieuw leven op te bouwen. Ze gaan studeren en opzoek naar een goede baan. Ulaanbaatar is een vrij grijze stad en ik zou zeggen dat je hier aan 2 dagen meer dag genoeg hebt. Als je in de stad bent zijn er een aantal dingen die zeker een bezoekje waard zijn.

Genghis Khan plein

Genghis Khan plein ligt centraal gelegen in de stad en heette tot 2013 nog het Sükhbaatar plein omdat Damdin Sükhbaatar hier in 1921 de Mongoolse onafhankelijkheid van China verklaarde. Je ziet dan ook een standbeeld van hem op zijn paard midden op dit plein. Voor het parlementsgebouw zie je echter een groot bronzen standbeeld van Genghis Khan. Rond om het plein bevinden zich verschillende gebrouwen die je kunt bezoeken, waaronder ook het  Cultural Palace, opera & Ballet theater en de Central Tower (een luxe winkeltoren)

Ulaanbaatar Mongolië

Winterpaleis

Winter paleis van Genghis Khan was vroeger één van de vier paleizen van de heerser Bogd Kahn.
Helaas is het winter paleis van Genghis Khan het enige paleis dat is overgebleven. Het paleis Genghis Khan dient nu als een museum, zeker een bezoekje waard.

Gandan monasty

Gandan monastry is een Boeddhistische klooster en tempel en is voor lange tijd de enige toegestane tempel in de stad geweest. Dit omdat het land lange tijd een beperking van de godsdienst kende.  Tegenwoordig verblijven er ongeveer 150 monniken en staat het klooster bekend om het bijna 27 meter hoge beeld van Avalokitesvara.

Ulaanbaatar Mongolië

Zaisan memorial

Het Zaisan memorial en een monument voor de gevallen Mongolen en de Sovjet soldaten tijdens de tweede wereldoorlog. Het monument ligt op een heuvel, vanuit hier krijg je een goed beeld van het verschil tussen de stad en de rest van Mongolië. Je ziet duidelijk de drukte en de volgebouwde stad en de stilte en lege vlaktes van de rest van het land.

Ulaanbaatar Mongolië

Vanuit Ulaanbaatar worden er veel trips naar de rest van het land georganiseerd. Normaal ben ik niet van georganiseerde reizen en regel ik graag alles zelf. In de Mongoolse winter raad ik echter sterk af om zelf op pad te gaan, dit is veel te gevaarlijk. Rondom de stad zijn nog wel wat wegen te vinden, daarna houd het snel op. Rijden in de Mongoolse winter is een vak apart. Omdat er geen wegen zijn, het landschap bedekt met sneeuw en het water bevroren kan dit tot gevaarlijke situaties lijden. Ik ben ook nog steeds diep onder de indruk hoe mijn gidsen mij rond hebben kunnen rijden, bij de 3e rots naar rechts en bij het smalle beekje naar links, zo voelde het voor mij een beetje ;-p.

Ik heb een trip naar Terelj nationaal park gedaan, daar heb ik een paar dagen bij een nomaden familie in een Yurt geslapen. Daarna ben ik naar het midden van Mongolië gereisd om daar een week bij een Mongoolse gids in huis te verblijven en samen met haar Engelse les te geven op een middelbare school. Dit vond ik echt super interessant om te doen je leert hier zoveel over de cultuur. Bijvoorbeeld al bij de vraag, wat is je favoriete huisdier? Een geit of kameel waren de standaard antwoorden, net iets anders dan de hond of het konijn wat we hier gewend zijn. Wil je ook een tour doen, vraag hier dan naar in je hostel/hotel, zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste gids.

Ulaanbaatar Mongolië

Overnachten

Ik verbleef in het Golden gobi hostel. Een heel fijn hostel met hele lieve mensen. Omdat ik hier in het laag seizoen was, was ik zo goed als de enige in het hostel. Dit hostel heeft een dikke map liggen met tours die zij voor je kunnen boeken. De week Engelse les geven heb ik ook via het hostel gedaan, ik was het proefkonijn, ze wilde gaan kijken of dit een van de opties was om standaard aan te gaan bieden als tour aan hun gasten. Mij is het wel bevallen en mijn studenten ook wel. Ik heb nog lange tijd contact gehad met de studenten die ik les heb gegeven. Helaas bieden ze deze activiteit niet meer aan, maar niet getreurd, ze bieden nog voldoende andere activiteiten aan.


Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten