Trans Mongolië express

Hoe plan je de trans Mongolië express?

De trans Mongolië express is een treinreis die je van Moskou naar Beijing brengt. Het is een geweldige manier om op avontuur te gaan, of het nu het begin van een maanden lange backpack reis is of een reis op zich, avontuur ga je hoe dan ook krijgen. Door met de trein te reizen leer je de lokale bevolking beter kennen en is je reis een stuk duurzamer. Wil je de trans Mongolië express gaan doen dan is één ding zeker, je hebt voldoende tijd nodig. Je bent namelijk bezig met een 8000 km lange treinreis. Stap je nergens uit, dan zit je 6 dagen aaneengesloten in de trein.

Slapen tijdens de trans Mongolië express

De cabines waar je slaapt zijn vrij krap. Het aantal mensen waarmee je in een cabine slaapt is afhankelijk van de klasse waarin je reist. In de 1e klas heb je het meeste ruimte, je slaapt hier met 2 personen, de 2e klas is het meest voor de hand liggend, je hebt hierbij een afgesloten cabine die je met 4 personen deelt. Je kan er ook voor kiezen om 3e klas (platskart) te reizen, hierbij heb je geen afgesloten cabines maar een coupe vol met bedden. Dit is vaak de manier waarop de lokale bevolking reist. Zelf heb ik ook 3e klas gereisd en ik kan wel zeggen dat ik het een groot avontuur vond. Ongeacht de klasse waarin je reis, zodra je de trein instapt ligt er een schoon setje beddengoed inclusief handdoek voor je klaar.

In de winter als het buiten extreem koud is, betekend dat zeker niet dat het in de trein ook koud is. Zorg dat je een T-shirt en een dunne of korte broek bij je hebt. Het kan subtropisch warm worden in de trein. Ook is het nog handig om een kabelslotje mee te nemen. Zo kun je je backpack of koffer aan het bed vastmaken mocht je een stukje door de trein gaan lopen.

Eten/drinken

In de trein heb je een restauratiewagon, mocht je willen dan zou je hier heel de dag door kunnen eten en drinken, eten in deze restaurants is echter niet goedkoop. Overal door de trein vind je ook ketels met kokend water. Het is dus handig om voornamelijk zelf eten en drinken mee te nemen. Denk hierbij aan instant noedels of instant pasta, oploskoffie, thee, cup a soup. Verder kun je natuurlijk alle snacks die je wilt meenemen. Vergeet ook niet om bestek en een beker mee te nemen. Als de trein stopt kun staan er overal op het perron verkopers waar je ook snacks kunt kopen.

Eten tijdens trans mongolie express

Vermaak

Je zit lang in de trein, afhankelijk van het aantal stops dat je maakt kan het voorkomen dat je dagen in de trein zit. Zorg daarom dat je genoeg bij je hebt om jezelf te vermaken. Denk hierbij aan boeken, tablet/telefoon met films en e-boeken of spelletjes die je met medereizigers kunt spelen. Je kunt jezelf ook bezig houden met uren uit het raam staren en genieten van de eindeloze uitzichten. Vergeet uiteraard ook niet om vrienden te worden met je medepassagiers. Het kan zomaar zijn dat je de komende 3 dagen naast ze zit. Zeker als je 3e klas reist en net als mij je geen woord Russische spreekt kan dit soms tot grappige of frustrerende momenten leiden. Vergeet ook niet om een goed opgeladen powerbank mee te nemen, per coupe zijn er maar enkele stopcontacten.

–> Leestip: Alles wat je moet weten over reizen met de nachttrein.

Trans Mongolië express

Tussenstops

De volgende tussenstops heb ik gemaakt tijdens mijn trans Mongolië express.

Moskou (3 dagen)
Voor je op de trein stapt moet je zeker een paar dagen de tijd nemen om Moskou te verkennen. Deze stad is het bruisend hart van Rusland. Je vind er volop cultuur, geschiedenis en eeuwen oude tradities.

Krasnojarsk (2 dagen)
Deze stop heb ik zelf helaas niet gemaakt. Ik heb van veel reizigers die ik onderweg tegen ben gekomen gehoord dat ik echt iets gemist had. Krasnojarsk is schijnbaar de mooiste stad van Siberië en in dit heuvelachtige landschap kun je schitterende wandelingen maken.

Irkoetsk (4 dagen)
Irkoetsk zelf is niet per se een hele bijzondere plek. Breng hier een middagje door maar gebruik het vooral als vertrekpunt voor een trip naar het Baikal meer. Listvjanka is hier een goede bestemming voor.   

Beijing (4 dagen)
Eenmaal aangekomen in Beijing houd dat in dat je de 8000 km in de trein hebt afgelegd en de trans Mongolië express er alweer opzit. Waarschijnlijk heb je een geweldig avontuur achter de rug die je afsluit met een paar dagen dwalen door deze wereldse stad.

Mongolië
Trans Mongolië express

Tickets

Het is belangrijk om te weten dat er niet een ticket voor de hele reis is, je boekt dus géén ticket van Moskou naar Beijing en kan dan ook niet in en uitstappen wanneer je maar wilt. Je boekt je tickets van stop naar stop. Dus stel je stapt op in Moskou en je eerste stop is Irkoetsk, dan koop je een ticket van Moskou naar Irkoetsk en daarna eentje van Irkoetsk naar je volgende stop.

Tickets kun je via verschillende reisorganisaties kopen bijvoorbeeld via Tiaratours of de treinreiswinkel, je kan er voor kiezen om ze deels zelf te kopen. Veel meer werk maar zeker ook een stuk goedkoper. Laat dat nou net zijn waar ik naar op zoek was als net afgestudeerde backpacker. Let wel op dat je grensoverschrijdende tickets niet zelf online kunt kopen, hiervoor moet je op het treinstation zijn of bij een reisorganisatie. Om het nog wat lastiger te maken kun je eigenlijk ook weer niet je grens overschrijdende tickets op het station kopen. Je hebt deze in- en uitreis tickets nodig om je visum aan te vragen.

Ik zal je uitleggen hoe ik mijn tickets heb gekocht, daarbij moet ik toegeven dat ik een Russische dame kende die mij daarbij heeft geholpen (de website was een paar jaar geleden alleen Russisch geschreven).

Mijn tickets binnen Rusland heb ik gekocht via deze link het ziet er naar uit dat je tegenwoordig ook in het Engels een ticket kunt boeken. Mijn ticket van Irkoetsk naar Ulaanbaatar (Mongolië) heeft een vriend van deze Russische dame met een kopie van mijn paspoort gekocht. Let op! Geef niet zomaar een kopie van je paspoort weg, doe dit alleen als je iemand echt vertrouwt. Op deze manier had ik het ticket op tijd binnen om mijn visum voor Rusland aan te kunnen vragen. Het ticket van Mongolië naar China heb ik via treinreis winkel gekocht.

Door mijn tickets op deze manier te kopen en door het reizen in de 3e klas heeft dit mij ongeveer € 450,- gekost. Een stuk goedkoper dan de € 800 – € 1000 euro via een reisorganisatie dit waren de prijzen in 2016. Ik heb dus wel veel meer werk gehad en ook ingeleverd op luxe. De kosten van je totale tickets is ook sterk afhankelijk van het aantal stops dat je maakt.

Trans Mongolië express

Visums

Wil je de trans Mongolië express gaan doen dat heb je zowel voor Rusland, Mongolië en China een visum nodig. Voor al deze landen geld weer dat je zelf je visums kunt aanvragen of je kunt dit door een reisorganisatie laten doen.

Belangrijk om te weten

Tijdens het Russische deel van de reis worden de tijden altijd in Moskou tijd aangegeven. Ook al ben je alweer 4 tijdzondes verder. Zorg dus dat je op tijd bent.

*Note: De foto’s in dit artikel zijn van slechtere kwaliteit omdat ze zijn gemaakt met een oude telefoon, lang voordat ik bedacht om een reisblog te maken.

Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten