rondreis door Noordwest China

Rondreis door noordwest China: treed buiten de gebaande paden.

Ben je aan het nadenken over een reis naar China, treed dan eens buiten de gebaande paden en maak een rondreis door Noordwest China. China heeft zoveel meer te bieden dan Shanghai of Beijing, er is veel meer natuur te vinden dan de panda’s in Chengdu en het beklimmen van de Yellow mountain.

Tijdens mijn studie in China maakte ik een schoolreis naar het Noordwesten van China, 12 dagen op stap met mijn 25 Chinese klasgenoten en docenten zonder dat ik ook maar een woord Chinees sprak. Dat was al een avontuur op zich. Voeg daar nog eens geweldige natuur, lekker eten en een totaal andere cultuur dan ik al kende aan toe en je krijgt een onvergetelijke reis. Dit deel van China ligt tegen de Tibetaanse grens aan, daarom zul je tijdens je rondreis door Noordwest China veel Tibetaanse invloeden tegen komen.

Kumbum Monastry

Het Kumbum Monastry is een beroemd klooster in de omgeving van Xining. Hij staat bekend om de grote Sandelhouten boom die op dit terrein groeit. Het verhaal gaat dat de vader van Tsongkhapa hier de nageboorte heeft begraven en dat snel daarna een boom begon te groeien. De boom staat bekend als de boom van het grote nut, de bladeren en het schors schijnen een impressie van Boedda te zijn. De tempel is om de boom heen gebouwd en bestaat uit veel verschillende gebouwen. Vroeger waren er ongeveer 4000 monniken te vinden in de tempel, tegenwoordig zijn dat nog z’n 400 monniken die allemaal daar studeren.

Openingstijden: 08:00-17:00
Benodigde tijd: 2-4 uur
Kosten: 80 RMB
Hoe kom je er: Vanaf het treinstation in Xining of vanaf het Xining west bus station vertrekken er regelmatig bussen.

Rondreis door Noordwest China, Kumbum monastry

Riyue mountain

Riyue mountain is gelegen tussen de stad Xining en het Qinghai meer. Het verhaal gaat dat in het jaar 641 prinses Wencheng naar Tibet vertrok om daar met de Tibetaanse koning Songtsen Gampo te trouwen. Omdat de prinses erg verdrietig was en haar familie miste kreeg ze van de Keizer van de Tang dynastie een sun (ri 日) en moon (yue 月) spiegel, als ze met deze spiegel naar de grens van de Tang dynastie en Tibet zou gaan zou ze daar in de spiegel haar dorp en haar familie kunnen zien. De prinses ging dit meteen proberen, helaas voor haar het enige wat ze zag was haar eigen spiegelbeeld.

Ze kwam erachter dat de Keizer van de Tang dynastie had gelogen om de vrede tussen zijn rijk en Tibet te bewaren. Prinses Wencheng was zo boos dat ze de spiegel kapot gooide waardoor het ene deel van de scherven op de oostelijke helft van de berg viel, deze weerkaatste de ondergaande zon, het andere deel van de scherven viel op de oostelijke helft van de berg en weerkaatste de opkomst van de maan. Ze geloven tegenwoordig dat dit de reden is waarom de berg twee totaal verschillende landschappen heeft. Iets wat erg uniek is in China.

Op de top van de berg, die bijna 4000 meter boven zeeniveau ligt staan twee bijna identieke tempeltjes die gebouwd zijn in Tibetaanse stijl. Het enige verschil is dat de ene tempel een tekening van de zon (Ri) heeft en de andere een tekening van de maan (Yue).
Omdat de Riyue berg zo hoog is kan het daar ook in de zomer behoorlijk koud zijn. Neem dus warme kleding mee.

Openingstijden: 08:00-17:00
Benodigde tijd: 2-4 uur
Kosten:  25 RMB
Hoe kom je er: Er rijden op regelmatige basis bussen vanuit Xining naar de Riyue berg. Vraag je hotel voor de exacte vertrek locatie en vertrektijden. Je kan er ook voor kiezen om Riyue mountain te combineren en hiervoor een persoonlijke chauffeur te boeken.

Rondreis door China, Riyue mountain

Qinghai meer

Het Qinghai meer is het grootste meer van China en is een zoutwater meer. Het meer is omgeven door weide vlaktes en hoge bergen. Het Qinghai meer is een heilig meer voor Tibetaanse pelgrims, rondom het meer zijn op verschillende locaties tempels te vinden.  Een mooie locatie om een dagje te wandelen, te fietsen of om met de boot mee te gaan. De natuur is er simpelweg schitterend! De Erlangjian Scenic area is een goede locatie om het meer te bezoeken, deze locatie heeft de beste infrastructuur. Naast dat vind je hier een aantal hotels, restaurants en een winkelcentrum. Ik ben hier maar een paar uurtjes geweest maar had er graag een paar dagen gebleven om te wandelen in de omgeving.

Hoe kom je er: Vanuit Xining reis je binnen 3 uur met de bus naar het meer toe. Wil je een bezoekje combineren met Riyue mountain kies dan voor een persoonlijke chauffeur. Of kies er voor om met de bus te gaan en hier nog een nachtje te slapen.
Benodigde tijd: Zolang als je zelf wilt. Je kan het met een uurtje gezien hebben, maar je kan jezelf hier ook een paar dagen vermaken.

Qinghai meer, China

Zhangye Dananxia nationaal park

Zhangye Dananxia nationaal park staat ook wel bekend als de regenboog bergen. Voordat ik hiernaar toe ging had ik al wel foto’s gezien maar ik geloofde niet dat dit echt was, totdat ik daar zelf stond. De kleuren, de strepen ze zijn er allemaal. Het is net of je een schilderij binnen stapt.

Door miljoenen jaren van natuurinvloeden heeft dit gebergte zijn kleur gekregen. Buiten de gekleurde bergen zijn er ook nog volop watervallen te vinden in dit park.

Omdat het park een beschermd gebied is mag je alleen op de paden komen en zijn er op verschillende plaatsen door het park uitzicht platformen. De afstanden tussen de platformen kunnen behoorlijk oplopen, wil je ze allemaal af dan ben je ongeveer 8km onderweg. Je kan er ook voor kiezen om met de sightseeing bus te gaan. Dit is het enige vervoersmiddel die in het park rond rijd.

Openingstijden: zomer: 07:00-19:00, winter: 07:30-17:00
Benodigde tijd: 2-3 uur als je gebruik maakt van de sightseeing bus.
Kosten:  40 RMB, 20RMB voor de sightseeing bus.
Hoe kom je er: Vanaf Zhangye rijden er op regelmatige basis bussen naar de ingang van het park.

Zhangye Danxia, China

Jiayuguan pass

De Jiayu pass is een groot fort aan de westelijke kant van de Chinese muur gelegen in de woestijn. Het fort is gebouwd tijdens de Ming dynastie (1368-1644). Deze diende als een van de 3 grote doorgangen in de Chinese muur. In het fort zijn verschillende tempels te vinden.

8 km ten zuiden van de pass vind je de first fire tower. Vanaf deze toren werden met rooksignalen berichten doorgestuurd naar de soldaten in de omgeving.

8 km ten noorden van de pass vind je de overhanging great wall. Dit is het begin van de Chinese muur, wat ik heel indrukwekkend vind om te zien is dat de muur hier een hele andere stijl heeft dan het deel bij Beijing waar de meeste toeristen komen.

Openingstijden: mei-oktober 08:30-20:00, november-april 08:30-18:00
Benodigde tijd: 2 uur
Kosten:  mei-oktober 110 RMB, november-april 90 RMB Prijzen zijn inclusief de first fire tower en de overhanging great wall.
Hoe kom je er: Vanaf Jiayuguan kun je met bus  4 en 6 bij de pass komen. Wil je deze trip combineren met de first fire tower en de overhanging great wall kun je beter een privé chauffeur regelen. Tussen de 3 locaties rijden er helaas geen shuttlebussen.

Jiayuguan pass China
Jiayuguan pass in China

Mingsha mountain Crescent lake nature park

De Minsha berg is een staan ook wel bekend als de zingende zandduinen. In het Minsha gebergte vind je het Crescent meer, dit meer is een oase midden in de woestijn. In dit gedeelte van het natuurpark zijn volop wandelpaden te vinden voor ieder niveau wandelaar. Ook zijn er genoeg zandactiviteiten te doen, je kan kameel rijden of door de woestijn crossen in een buggy noem het maar op. Je kan er ook voor kiezen om in de woestijn te overnachten. Wil je dit doen kijk dan eens op deze website.

Openingstijden: 06:00-20:00
Benodigde tijd: Je kan hier prima een halve of een hele dag vertoeven.
Kosten:  Mei-oktober 110 RMB, november-april 55 RMB.
Hoe kom je er: Vanuit Dunhuang rijd bus nummer 3 naar de entree van het park, ook kun je met de taxi gaan, het is een korte rit van ongeveer 6km. Er gaan zelfs minibusjes van het Dunhuang vliegveld en het Dunhuang treinstation.

Crescent lake China
Mingsha mountain in China

Mogao grotten

De Mogoa grotten staat ook wel bekend als de 1000 boeddha grotten. Er zijn 735 grotten met meer dan 45000 vierkante meter aan muurschilderingen, in veel van de grotten zijn ook boeddha beelden terug te vinden. De grotten en schilderingen zijn verdeeld over 1600 jaar ontstaan. De eerste grotten zijn oorspronkelijk gebouwd door monniken om er te kunnen mediteren.

Openingstijden: April-oktober 08:00-18:00, november-maart 09:00-17:30
Benodigde tijd: Een halve dag heb je hier zeker nodig.
Kosten:  Er zijn veel verschillende soorten tickets, de prijs ligt tussen de 48 RMB en 238 RMB. Let er op dat de grotten maximaal 6000 bezoekers per dag naar binnen mogen. Zorg er dus voor dat je op tijd je tickets reserveert.
Hoe kom je er: vanuit Dunhuang gaat er een bus naar het Mogao cave exhibition center, vanuit daar rijden er pendelbussen naar de grotten.
Let op: In de grotten mogen geen foto’s worden gemaakt.

-> Wat je wil weten over reizen door China

Mogao grotten in China

Rondreis door Noordwest China

Voor deze rondreis door Noordwest China kun je het beste de steden Xining, Zhangye en Dunhuang als uitvalsbasis aanhouden. Deze steden hebben meer leven dan de kleine dorpjes, je vind er tal van mogelijkheden om te overnachten ook zijn er tal van restaurants en winkels te vinden. Tussen deze steden kun je het beste met de trein of het vliegtuig reizen. Ik raad je aan om met de trein te gaan, de afstanden zijn niet al te groot, het is een stuk goedkoper dan vliegen. Het is nog eens beter voor het milieu ook. Meer lezen over duurzaam vliegen? Ik schreef er eerder al over. Alle drie de steden beschikken ook over een vliegveld, je kan dus prima in een van de steden je reis beginnen.

Ik zou voor Xining 3 á 4 dagen uittrekken, in Zhangye zou ik 2 á 3 dagen verblijven en in Dunhuang ook 2 a 3 dagen. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met de reisdagen.

Heb je langer de tijd of wil je je rondreis door Noordwest China uitbreiden, voeg dan ook Xi’an en Huashan of bijvoorbeeld Beijing of Shanghai toe aan je reis. Bij meerdere van deze attracties is de kans groot dat er dieren staan waarbij je tegen betaling een klein ritje op hun rug mag maken. Doe dit alsjeblieft niet, deze dieren worden vaak niet goed behandeld. En dat allemaal om voor ons een leuke foto te kunnen maken. Op instagram plaatste ik een post over het vermijden van dieronvriendelijke attracties tijdens het reizen.

–> Leestip: Eten in China.

Chinese muur
Foto van AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

14 reacties

  1. Wauw! Wat een waanzinnige informatieve blog. Fantastisch om te lezen hoe divers dit gebied is en om een insight te krijgen in de historie. China stond vooralsnog niet bovenaan mijn bucketlist, maar deze blog heeft mijn mening doen veranderen!

  2. Super leuk! Wij gaan waarschijnlijk voornamelijk de andere kant van China op en vooral de bergen in, maar dit is zéker interessant om te lezen. En zo bijzonder om een uitwisseling te hebben lijkt me!

    1. Dankjewel! In het oosten heb je inderdaad een paar hele mooie bergen. Al gedacht aan Huashan, Huangshan (Yellow mountain) of juist richting Taishan (mount Tai) die net als Huashan tot een van de vijf heilige bergen van China behoort.

  3. Wat ontzettend leuk geschreven en je hebt helemaal gelijk. China heeft zoveel te bieden! Ik kijk er naar uit om dit mooie land opnieuw te bezoeken.

  4. Thanks voor het delen van alle tips! Al vanaf jongs af aan wil ik naar China toe, heb enorm veel boeken over China gelezen. Deze blog heeft mijn China-hartje weer sneller doen kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoeken
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten