Eten in China, restaurant

Eten in China, deze 9 gerechten moet je een keer geprobeerd hebben

Ik moet eerlijk bekennen, voordat ik naar China vertrok zag ik wel een beetje op tegen het eten daar. Het eten wat je hier bij de Chinees krijgt vind ik wel oké, maar ik sta zeker niet te springen als iemand voorstelt om Chinees te bestellen. Ik dacht dan ook echt is dit nu wat ik de komende 6 maanden moet gaan eten? Ik was dan ook blij verrast toen ik daar mijn eerste noedelsoep voorgeschoteld kreeg. Het eten in China is echt super lekker! Nu ik al een tijd niet meer in China ben geweest mis ik het echt super erg! Daarom ga ik jullie vandaag vertellen wat mijn favoriete gerechten Chinese gerechten zijn.

Hotpot

Tijdens het eten van Hotpot zit je aan een tafel met daarop een wok gevuld met bouillon. Vaak is deze wok verdeelt in twee helften, het ene deel heeft een pittige bouillon, het andere deel een minder pittige. Op tafel staan dan schaaltjes met verschillende rauwe groentes en rauw vlees, deze laat je in de wok garen en dan eet je het op. Altijd weer leuk met je stokjes in de wok op zoek naar jouw stukje vlees. ;-p

Eten in China, noedelsoep

Huangmenji mifang

Huangmenji mifang is bij uitstek mijn favoriete Chinees eten. Minimaal één keer per week genoot ik van dit heerlijke gerecht. Dit gerecht kun je krijgen in kleine lokale restaurantjes, waar zo ook alleen maar dit gerecht verkopen. Er staan een aantal lage tafeltjes en wat plastic krukjes binnen, meer niet. Huangmenji mifang is super malse kip dat samen met paddenstoelen, groen pepers en een dikke bouillon in een aardewerk schaal word geserveerd. Het kan ook zo zijn dat er nog gember, wortels of aardappels bij zitten. De huangmenji word geserveerd met witte rijst dit is de mifang. Als je in China bent ga hier dan echt naar op zoek, dit gerecht mag je zeker niet missen. Huangmenji mifan heb je vaak al voor 15 RMB.

Jianbing

Jianbing is voornamelijk verkrijgbaar bij streetfood kraampjes. Dit is een hartige pannenkoek gevuld met ei, saus en naar keuze verschillende soorten vlees en groenten.

Malatang

Malatang restaurants zijn vaak kleine restaurantjes met een grote wandkoeling waar je zelf je rauwe eten kunt scheppen. Dit kan van alles zijn, groente, vlees, vis, verschillende soorten noedels. Daarmee ga je naar de balie, je eten word er gewogen. Aan de hand van het gewicht word de prijs berekend. Daarna krijg je een nummertje mee en worden je ingrediënten bereid tot een noedelsoep. Meestal was ik voor een vrij groot en goed gevuld portie tussen de 20 en 30 RMB kwijt.

Malatang

Streetfood

Overal in China zul je streetfood tegenkomen. In de vorm van kraampjes in de winkelstraat, tot scooters met een keuken voor onderweg die laat in de avond op bepaalde locaties verzamelen. Toen ik in China woonde verzamelde zo rond 11 uur in de avond altijd een grote groep met streetfood kraampjes zich net buiten de entree van de campus. Vaak zaten we daar dan tot de late uurtjes met z’n alle te eten alsof ons leven ervan af hing. Streetfood is zo lekker! De Chinese BBQ is mijn favoriet!

Streetfood in China

Dumplings

Dumplings zijn gevulde deegpakjes die gestoomd, gefrituurd of gebakken worden. Deze deegpakjes zijn gevuld met vlees, vis of groenten.

Verschillende gerechten

Als je in een typisch Chinees restaurant gaat eten kom je aan een tafel te zitten met vaak een glazen ronde draaischijf in het midden. Het is dan gebruikelijk om veel verschillende gerechten te bestellen. Je besteld altijd meer dan je op kunt. Het is normaal om de overschot mee naar huis te nemen. Enkele van deze gerechten kunnen zijn aubergine met pruimensaus, roerei met tomaten of chowmein noedels. Er is nog veel meer keuze en ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteit. Alle gerechten worden op de glazen plaat gezet, deze draait heel de tijd rond. Op die manier kan iedereen bij alle gerechten en hoef je niet steeds borden en schaaltjes door te geven.

Verschillende gerechten in China

Bubble tea

Bubble tea is een groene thee met daarin een smaakje naar keuze, dit is vaak een vruchtensmaak als mango, lychee of passievrucht. Hier word veel ijs en poppings bij gedaan. Poppings zijn kleine balletjes waar als je erop bijt een siroop met een vruchtensmaak vrij komt. Een bubble tea heb je vaak al voor 8 RMB

Eten in China, de gebruiken

In China heb je veel kleine restaurantjes waar ze vaak één of twee gerechten verkopen. Er staan wat simpele tafeltjes met plastic krukjes binnen. Je eet hier snel en gaat dan vervolgens weer weg. Het is hier niet gebruikelijk om na te tafelen. Je kunt hier over het algemeen dan ook goedkoop eten, vaak tussen de 10 en 30 RMB.

Als je gaat eten in China krijg je altijd wel gratis thee of warm water bij om te drinken. Het is gebruikelijk dat je de thee of het water ook gebruikt om eerst je schaaltje waar je uit eet mee schoon te spoelen en er even je stokjes in te stoppen.

Vaak zit in Chinese restaurant je schaaltje, kopje en stokjes verpakt in plastic, je betaald hier dan ook 1 of 2 RMB voor het gebruik daarvan. Al deze verpakte stokjes etc. brengt veel plastic met zich mee. Om dit te verminderen kun je natuurlijk ook je eigen stokjes meenemen.

Ze koken in China vrij pittig. Het kan dan ook handig zijn om te leren zeggen: mijn eten hoeft niet pittig te zijn. Zelfs als je dat hebt gezegd vind ik het eten nog vrij pittig. Bu yao la betekend het hoeft niet pittig te zijn.

Eten in China doe je natuurlijk tijdens het maken van toffe reizen. Heb je al eens nagedacht over een trip naar Beijing of het wandelen van de Huashan trail, gevaarlijkste route van China?

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.  

Download tijdelijk uitgeschakeld. Kom later terug.
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten