Huashan trail

De Huashan trail, een groot avontuur.

In de tijd dat ik in China woonde en studeerde, heb ik heel wat bergen beklommen. Huashan trail is een van de bekendste bergen van China. Deze berg is dan ook één van de meest indrukwekkende bergen die ik in China heb beklommen.

Na een studiereis van 2 weken naar het westen van China ben ik met 4 van mijn 40 Chinese klasgenoten in Xi’an achtergebleven om vanuit daar verder te reizen naar Huashan. De volgende avond hebben we ons een weg gebaand naar de top van Huashan. We hebben de berg s ’nachts beklommen om te kunnen genieten van een mooie zonsopkomst op de top van de berg. Spoiler alert! Die hebben we gezien ook. En niet alleen wij maar al die andere duizenden toeristen op de top van de berg ook.

Huashan trail

Huashan is een bekende berg in het midden van China, in de Shaanxi provincie om precies te zijn. Het is een populaire berg omdat het één van de vijf heilige bergen van China is en omdat je er de bekende plankwalk kunt vinden. Het is dan ook een erg populaire berg voor veel pelgrims en toeristen. Het hoogste punt van de berg is 2155 meter boven zeeniveau. Huashan staat ook bekend als de gevaarlijkste wandeling ter wereld.

Als je naar Huashan gaat kun je er voor kiezen om met de kabelbaan naar boven te gaan of om de gehele tocht naar boven te lopen, dit laatste heb ik gedaan. Het was een hele pittige tocht een goede conditie is dan ook wel een vereiste. Op de route kom je uitdagende punten tegen waarvan ik achteraf blij was dat ik de berg in de nacht heb beklommen. Door snachts te gaan kon ik tenminste niet zien hoe smal het pad was en hoe diep de afgrond was ;-p.

Huashan trail wandelen

Hoe kom je boven?

Kabelbaan: Je kan met de kabelbaan binnen 8 minuten aan de oostkant van de berg naar boven. Aan de westkant ben je 20 minuten onderweg om boven te komen.

Wandelen

De route die ik heb gelopen vond ik zeker super tof! Wij zijn in Yuquanyuan vertrokken om vanuit daar binnen 5 uur naar de Noord peak (1614m) te lopen. Vanuit daar zijn we via de centrale peak (2073m) naar de oost peak (2096m) gelopen om daar de zonsopkomst te bekijken. Wij waren op tijd vertrokken om de zonsopkomst niet te missen en moesten daarom nog z’n 1,5 uur op de top wachten. Neem warme kleren mee het kan hier in de nacht behoorlijk koud worden.

Na een geweldige zonsopkomst zijn we richting de zuid peak (2155m) gelopen. Dit deden we via een omweg we zijn namelijk via het Chesspaviljoen gelopen. Dit is een uitdagend stukje klimwerk waarbij je gezekerd zit en via gaten in de rotswand een stukje naar beneden moet klimmen.

Weer een stuk verder door kom je langs de beroemde plankwalk. Je zit hierbij gezekerd met een harnas en karabiniers aan staalkabels zodat je niet het 2000 meter diepe ravijn in kunt vallen. Aan het eind van het houten pad is een theehuisje waar je kunt uitrusten en genieten van een adembenemend uitzicht. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de plank walk vervolg je je weg naar de zuid peak. Vanuit daar loop je binnen een half uurtje naar de west peak (2082m) waar meteen de kabelbaan zit om weer naar beneden te kunnen.

Ik heb alles in een dag/nacht gelopen. Wij zijn in totaal ongeveer 16 uur onderweg geweest vanaf het moment dat we begonnen met klimmen tot we weer beneden waren. Een hele lange dag, maar dat was het meer dan waard. Je hoeft natuurlijk niet alles in een dag te doen, je kan er ook voor kiezen om boven op de berg bij een van de hostels of hotels te overnachten. De Huashan trail is een echte aanrader

Huashan trail China

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door de Huashan lopen. Zomers kunnen de temperaturen aardig oplopen, deze periode zou ik dus proberen te vermijden. In de lente en herfst zijn de temperaturen het beste om naar boven te lopen. In de winter is de kans op sneeuw groot, deze periode zijn er de minste toeristen op de berg.

Deze Huashan trail is door social media erg populair geworden het kan in de weekenden en vakantie periodes dan ook extreem druk zijn.

Hoe kom je er?

Vanuit Xi’an rijden er verschillende bussen naar Huashan, je bent ongeveer 2 uur onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein te gaan. Deze vertrekt vanuit Xi’an North railway station en doet er ongeveer 40 minuten over.

Bonus tip!

Bij het plannen van je reis let er dan goed op dat het om Huashan gaat. Je hebt namelijk ergens anders in China ook nog de berg Huangshan (gele berg). Je zult niet de eerste zijn die deze twee bergen door elkaar haalt.

Mocht je de plank trail lopen, let dan goed op je telefoon of camera, er zijn er al menig naar beneden gevallen.

–> Lees ook: De leukste rondreis door Noordwest China.

Picture of AMY VAN LOON

AMY VAN LOON

Oprichter van Homemade Adventures, het platform voor groener, bewuster en duurzamer reizen. Samen met mijn vriend proberen we onze reizen steeds duurzamer te maken. Onze groene zoektocht kun je ook volgen op Instagram @homemadeadventures.nl
Inspirerend artikel? Deel het dan met je vrienden!
Gratis groene paklijst
Deze artikelen vind je misschien ook wel leuk
Een groene mindset, ook op reis
Een groene mindset ook op reis

Een groene mindset, ook op reis

Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken zonder in te leveren op je reisplezier? Heb jij altijd stress als je een duurzame keuze maakt? Of ervaar je nog steeds vliegschaamte, maar houdt de langere reistijd je tegen om te kiezen voor de trein? 

Ik ook! En heel veel andere groene reizigers ook! Daarom heb ik niet alleen mijn kennis en ervaringen in dit boek gedeeld maar ook die van andere fanatieke reizigers. Lees tegen welke struggles wij aanlopen en hoe we hiermee omgaan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Home Made Adventures

Hey jij! Ik ben Amy een grote reisverslaafde, als ik een keertje niet aan het reizen ben, dan praat of lees ik het liefst heel de dag over de leukste bestemmingen. Door iedere keer weer een kleine aanpassing te maken reis ik steeds een stukje duurzamer.

Vind jouw inspiratie
Zoek
Boek hier je reis
Dit wil je!

DIT WIL JE!

In mijn gratis groene paklijst boordevol handige duurzame inpaktips, leer je hoe je op een duurzame manier jouw backpack inpakt.

Download tijdelijk uitgeschakeld.
Kom later terug.

 

Vind jouw treinticket
Mijn favorieten
Dit wil je lezen
vakantie huisjes
Ontdek
Reisproducten