6 tips voor een stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown

Weekend Haarlem tijdens lockdown

Corona duurt nu al lang genoeg, met de lockdown en het thuis werken komen de muren letterlijk op me af. We kozen voor een stedentrip Haarlem tijdens de lockdown, om even in een andere omgeving te zijn. We vroegen we ons nog wel een beetje af of we ons niet zouden vervelen? Maar niets is minder waar! We hebben ons prima vermaakt, sterker nog ik kan niet wachten tot alles weer open gaat. Haarlem is een toffe stad waar ik zeker nog een keer terug naar toe ga!

Adriaan molen

De eerste molen is in 1778 door de Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois gebouwd. De molen werd op een oude verdedigingstoren gebouwd zodat hij hoog boven de Spaarne uitsteekt en ieder zuchtje wind kan vangen. De molen word dan gebruikt om turfsteen tot tras te malen.

In de vele jaren daarna krijgt de molen nog een aantal andere functies totdat hij in 1932 volledig afbrand. Ondanks het snelle optreden van de Haarlemse brandweer hebben zij de molen niet meer kunnen redden. De Haarlemmers beginnen een dag na de brand al met een inzamelingsactie om hun Adriaan weer te kunnen herbouwen. Maar helaas, ze krijgen niet genoeg bij elkaar verzameld en het duurt dus ook ruim 70 jaar voordat de molen weer helemaal in zijn oude glorie hersteld is. Normaal gesproken kun je de molen bezoeken. Helaas gaat dat in tijden van Corona niet  maar de molen mag zeker niet ontbreken tijdens je stadswandeling. En oer-Hollands beeld.

Stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown, Adriaan molen

Haarlemse hofjes

Al sinds 1395 zijn de typisch Hollandse verschijningen van hofjes ook terug te vinden in Haarlem. De hofjes waren vrij eenvoudig en diende als woonruimte voor oudere weduwe of ongehuwde. Deze mensen woonden in een eigen huisje op een gezamenlijk terrein waardoor ze niet zouden vereenzamen. In deze tijd bestond er nog geen staats steun en voelde de rijken zich verplicht om voor de weduwe te zorgen.

De bewoonsters konden hier voor een klein bedrag wonen. Daarbij kregen ze een maandelijkse bijdrage van 5 cent, boter, medische zorg en brandstof voor de kachel. Als de bewoners kwamen te overlijden werd er ook gezorgd voor een begrafenis,

De oprichters waren stuk voor stuk mensen met veel geld die zowel de stad als hun familie een dienst wilde doen. De hofjes hebben over het algemeen de familie naam gekregen. Enkele hofjes zijn pas opgericht na het overlijden van de weldoener, de hofjes hebben de naam van de weldoener meegekregen. Van de 44 hofjes die er vroeger waren zijn er nu nog 22 over. Ze zijn allemaal gerenoveerd en van 2 woningen hebben ze 1 woning gemaakt. Veel van deze hofjes zijn door de weeks of op zaterdag open om te bezoeken. De openingstijden verschillen per hofje. Voor de exacte tijden kijk hier. Omdat de hofjes zich in en rond het centrum bevinden kun je dit combineren met een mooie stadswandeling.

Jopenkerk

Haarlem is van oorsprong een brouwers-stad. Tijdens het 750 jarige bestaan van de stad werden er speciaal voor dit jubileum 2 vergeten biertjes geherintroduceerd. Dit viel erg in de smaak bij de bewoners en de vraag naar meer van deze biertjes van vroeger ontstond. De bewoners wilde niet weer 750 jaar moeten wachten tot het volgende jubileum. Zo ontstond dus in 1994 de Jopen brouwerij. Bij de Jopen brouwerij kun je genieten van de lekkerste biertjes. Ze houden hier van experimenteren en je vind er dan ook interessante smaken. Heb jij eerder al eens een Caramel seasalt brownie stout op? Ik niet.

De brouwerij bevind zich in een kerk waar je kunt genieten van de heerlijke biertjes die ze hebben. Ook kun je er terecht om een heerlijk hapje te eten. Natuurlijk moet dan eerst de horeca weer open kunnen. Maar niet getreurd, voor nu hebben ze ook tal van goede ideeën voor een avondje bier drinken. Zo kun je de thuisproeverij bestellen voor een bierproeverij met z’n tweeën aan huis. Je kan er speciaal biertjes afhalen en je kan er een helping hand bierpakket bestellen.

Een helping hand is een initiatief vanuit een aantal Nederlandse craft brouwerijen. De brouwerijen die mee willen doen kunnen ervoor kiezen om een Imperial Stout en of een Double IPA te brouwen. Als jij hiervan een 6 of 12-pack koopt kun jij een horeca gelegenheid kiezen die jij wilt steunen. Deze horeca ondernemer krijgt dan een gratis core range bieren. Zo word er samen gestreden om na de Corona periode de horeca open te kunnen houden. Bij de Jopen kerk hebben ze zowel de Imperial Stout als de Double IPA gebrouwen.

Winkelen

Net als in alle andere steden ziet de winkelstraat er maar somber uit deze dagen. Toch is het de moeite waard om hier even doorheen te wandelen. Je weet maar nooit wat je tegenkomt. Zo zijn de winkels waar ze levensmiddelen en toilet artikelen verkopen nog gewoon open. Ga langs de kaaswinkel om daar een lekker stukje kaas voor in de avond te halen, neem wat lekkere nootjes mee en ga opzoek naar een nieuwe shampoobar die je nog nooit hebt gebruikt.

Onderweg kwamen wij the art of tea tegen. Dit winkeltje is perfect! Ik heb mezelf hier even goed uitgeleefd! Losse thee, losse koffie, losse kruiden en duurzaam, beter kan het niet!

Stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown, the art of tea

Stedentrip naar Haarlem tijdens de lockdown, the art of tea

Lokale horeca

Steun tijdens je stadswandeling de lokale horeca zoveel mogelijk. Op verschillende locaties kun je heerlijk een to go koffie of to go eten halen. Doe dat dan ook zeker!

Wil je de Haarlemse horeca nog meer steunen, ze vouwde hun handen ineen en schreven samen het boek Haerlemse Gastronomie Thuis. Met daarin 50 Haarlemse horeca ondernemers die een kijkje in de keuken geven en hun favoriete recepten met jullie delen. Dit boek kun je hier bestellen, dan kun je voor of na je weekendje Haarlem toch nog genieten van de Haarlemse keuken.

Weekend Haarlem, steun de lokale horeca

Amsterdamse waterleiding duinen

Net buiten Haarlem vind je de Amsterdamse waterleiding duinen, dit is een natuurreservaat in de duinen, je vind hier volop damherten, vossen en nog vele andere dieren. In de Amsterdamse waterleiding duinen word 66% van de voorzuivering van het Amsterdamse waterleiding net gedaan.

Dit is de perfecte plek om vanuit Haarlem ook nog de natuur te bezoeken. Je kan hier uren wandelen. Volg een van de vele wandelroutes of ga zelf op pad. Het park is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. De entree kost € 1,50 en parkeren kost € 2,00.

Heb je wat langer de tijd of breng je graag wat meer tijd door in de natuur? Maaike van Reisgelukjes ging je voor met een wandelroute uitstippelen in Castricum. Een leuke wandeling door de Kennemerduinen waarbij je onderweg verschillende horeca gelegenheden tegen komt.

Weekendje Haarlem, Amsterdamse waterleiding duinen
Amsterdamse waterleiding duinen

Overnachten in Haarlem

Overnachten tijdens je stedentrip in Haarlem tijdens de lockdown is geen probleem. In Haarlem vind je veel boetiekhotelletjes waarvan ik veel goede verhalen heb gehoord. Helaas gingen wij last minute en zaten alle boetiek hotelletjes volgeboekt. Ik kan ik je daar verder dus niets over vertellen.

Wel kan ik zeggen dat wij bij hotel Haarlem sliepen en dat dat ook prima geregeld was. We hebben diner in de hotelkamer laten bezorgen, dit hebben we op het voeteneind van het bed gegeten, beetje gek. Maar weer een leuk verhaal wat Corona met zich mee bracht. Het ontbijt was ook prima geregeld. Iedereen kreeg een tasje vol met broodjes, beleg, fruit en yoghurt en daarnaast kon je nog kiezen voor extra bijgerechtjes, sappen en verschillende soorten koffie of thee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *